Štrudla s makom po bakinom receptu

Ivan Hancko
Ivan Hancko

Sadržaj

Ne znam za vas, ali od kako znam za sebe, štrudla s makom se dočekivala sa velikom radošću. Svako je mogao pogoditi da si taj dan jeo štrudlu i to baš s makom, jer ne postoji teoretska šansa da na zubima nemaš koje zaostalo zrnce maka.

Posle nedeljnog ručka neko ode da prilegne, neko ode na šor da vidi ko će proći, eventualno zapodenuti neki divan. Ali moja baka tada vadi moćno zeleno oružje kojem ne može ništa vreme ni dan danas. Svojom jakom vinogradarskom rukom deda zateže mlin za naš stari ali i dalje dobar astal i to je sve što se od njega i očekivalo.

mlin za mak

Mak se u Vojvodini proizvodi još od bronzanog doba. To je jedna od najstarijih biljaka koje ima izuzetno hranljiva i lekovita svojstva.

Sećam se, kao deca smo se gurali ko će okretati škripavu polugu te ljute mašine koja naprosto od onih grubih zrnaca maka pravi finu mekanu crnu pastu. Danas, čini mi se, mojoj baki je bilo drago da hoće neko da joj pomogne, a i da ne mora ona da okreće.

Doduše, baka je uporedo pravila i štrudlu s orasima, ali prednost smo uvek davali na onoj s makom.

Nažalost bake više nema, ali ostala je njena zaostavština u vidu recepta napisano na starom ćitabu za plajvazom koji joj je uvek bio u onoj čuvenoj fioci koja je krila tajne neotkrivene i večito pod ključem (jer je ona tu čivala nemačke marke za crne dane).

Štrudla s Makom, po bakinom receptu

Testo

 • pola litre mleka,
 • kvasac,
 • jaja 3 komada,
 • 2 kašičice šećera
 • prstohvat soli
 • pola kilograma brašna
 • 2 dl ulja ili supena kašika masti (oko 120g).

Fil

 • 250g mlevenog maka
 • 2 dl vrućeg mleka
 • vanil šećer,
 • 200g šećera.

Priprema testa

testo za makovnjaču

Izmrviti kvasac i pomešati ga sa pola litre toplog mleka. U to dodati dve kašičice šećera i ostaviti na nekom toplom mestu da se kvasac probudi.

U jednoj vangli dodati pola kile brašna, ulje (ili mast), prstohvat soli i sve promešati. Ondak napraviti udubljenje u testu i tu denuti tri jajeta i formirani kvasac. Ručno mešati testo i po potrebi dodavati brašna. Kada se testo formira u lepu loptu ostaviti na toplom mestu da raste, a preko vangle prekriti testo nekim črašavom.

Priprema fila

fil za makovnjaču

Pomešati mak, šećer i vanilin šećer da bude ujednačeno. Zatim preliti vrelim mlekom i dobro izjednačiti fil koji ne sme da bude redak ni gust. Fil treba ostaviti da se dobro ladne.

Kada je testo naraslo posle sat vremena, premesiti ga još jednom, napraviti dve jedake jufke i ostaviti ih da se odmore frtalj sata.

E ondak razviti testo u obliku tepsije kojom ćete peći, naneti fil i rasporediti bratski da ima dovoljno za obe štrudle.

Testo lagano umotavati i paziti da se fil ne rasipa. Ostaviti štrudle još frtalj sata da odmore.

Štrudle prebaciti u tepsiju, premazati ih jajetom i turiti u rernu na nekih 200ºC dok korica ne porumeni.

gotova štrudla s makom

Kada su štrudle gotove, prekriti ih čaršavom da kora bude mekanija. Jedite ih dok su tople i mekane kao bakina duša.

Prijatno vam bilo.

Oznake: