Go Back

Štrudla sa makom

Recept za savršen desert
5 from 1 vote
Vreme pripreme 1 hour 40 minutes
Okvirno vreme kuvanja 50 minutes
Ukupno Vreme 2 hours 30 minutes
Obrok Dessert
Kuhinja Mađarska, Nemačka, Slovačka, Srpska
Porcije 12 parčadi
Kalorije 375 kcal

Oprema

  • 1 vangla
  • 1 čaša
  • 1 Serpa
  • 1 kašika
  • 1 Tepsija

Sastojci
  

Sastojci za testo:

  • 500 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 250 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 100 g maslaca
  • Prstohvat soli
  • Proporučujem da umesto maslaca koristite mast. Štrudle su ukusnije i mekše.

Sastojci za fil:

  • 300 g mlevenog maka
  • 200 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g grožđica (po želji)
  • Kora od jednog limuna

Instrukcije
 

  • U mlakom mleku rastopite kvasac sa malo šećera i brašna. Ostavite da nadođe. U većoj posudi pomešajte brašno, so, šećer i jaje. Dodajte nadošli kvasac i otopljen maslac. Zamesite glatko testo.
  • Ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 1 sat.
  • Dok testo raste, pripremite fil. U šerpi zagrejte mleko sa šećerom, vanilin šećerom i limunovom korom. Dodajte mleveni mak i kuvajte nekoliko minuta dok se fil ne zgusne. Dodajte grožđice ako koristite
  • Kada testo naraste, podelite ga na dva dela. Razvucite svaki deo na pravougaonu koru debljine oko 1 cm. Ravnomerno rasporedite fil preko kore i pažljivo je uvijte u štrudlu. Stavite štrudle u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da još malo narastu.
  • Tajna mekane štrudle je u tome da je pre i posle pečenja premažete umućenim belancetom i malo masti.
  • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok štrudla ne dobije zlatno-smeđu boju.
  • Ohladite štrudlu pre sečenja i poslužite je.
Ključne reči mak, štrudla, štrudla sa makom