Proporučujem da umesto maslaca koristite mast. Štrudle su ukusnije i mekše.
Sastojci za fil:
300gmlevenog maka
200mlmleka
100gšećera
1vanilin šećer
50ggrožđica (po želji)
Kora od jednog limuna
Instrukcije
U mlakom mleku rastopite kvasac sa malo šećera i brašna. Ostavite da nadođe. U većoj posudi pomešajte brašno, so, šećer i jaje. Dodajte nadošli kvasac i otopljen maslac. Zamesite glatko testo.
Ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 1 sat.
Dok testo raste, pripremite fil. U šerpi zagrejte mleko sa šećerom, vanilin šećerom i limunovom korom. Dodajte mleveni mak i kuvajte nekoliko minuta dok se fil ne zgusne. Dodajte grožđice ako koristite
Kada testo naraste, podelite ga na dva dela. Razvucite svaki deo na pravougaonu koru debljine oko 1 cm. Ravnomerno rasporedite fil preko kore i pažljivo je uvijte u štrudlu. Stavite štrudle u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da još malo narastu.
Tajna mekane štrudle je u tome da je pre i posle pečenja premažete umućenim belancetom i malo masti.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok štrudla ne dobije zlatno-smeđu boju.