Vinarije Oplenačkog kraja

5 najlepših vinarija Oplenačkog kraja

Oplenački kraj – smešten u srcu Šumadije, poznat je deo vinskog puta Šumadije koji se prostire od Beograda do Kragujevca.

Zbog činjenice da se upravo u ovom kraju nalazi poznata Kraljeva vinarija koju je osnova Aleksandar I Karađorđević još 1931. godine, ovaj deo se neretko naziva i Kraljevski vinski put.

Pored Kraljevske vinarije koja neguje dugu tradiciju, Oplenačko vinogorje je poznato i po modernijim i inovativnijim vinarijama.

U daljim redovima, predstaviću vam 5 vinarija koje kombinuju vinsku tradiciju sa prelepom okolinom Oplenačkog kraja.

1. Kraljevska vinarija – zadužbine kralja Petra

Kraljevska vinarija
izvor: vinskipasossrbije.rs

Kraljevska vinarija je jedna od najstarijih vinarija u Srbiji. Osnivač vinarije je kralj Petar I, iako najveće zasluga za razvoj vinarstava i vinogradarstva pripdaju njegovom nasledniku Aleksandru.

Davne 1931. godine, kralj Aleksandar I je osnovao vinariju i zasadio 50 hektara vinograda sa 150.000 čokota Traminca, Šardonea, Game i Pino Noara nabavljenih u Francuskoj. Među ovim čokotima, bilo je i autohtonih sorti koje su davale odlične kupaže. Vremenom, nastala su poznata vina – Trijumf, Oplenka, Žilavka…

Arhiv vina

Ova vinarija na Oplencu krije pravo vinsko blago koje je ostalo netaknuto skoro vek. U podrumu se nalaze boce vina koje nikada neće biti prodate, a neke od njih vredne su milione. Među ovim vinima, najstarija je „Žilavka“ iz 1931. godine, a najmlađe vino je iz šezdesetih godina 20. veka.

Posebno su impresivne ručno rađene boce s utisnutim kraljevskim grbom i burad koja su poklonjena kralju Aleksandru I od naroda Kraljevine SHS.

Podrum je na 12 metara dubine, gde su temperature idealne za očuvanje ovih dragocenih vina, koja predstavljaju istoriju i tradiciju srpskog vinarstva.

Vinarija danas

Posetioci mogu degustirati više vrsta vina i posetiti muzej vinarstva i vinogradarstva.

Ova vinarija proizvodi Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Chardonnay, Roze od sorte muscat hamburg i „Suveren“ od sorte cabernet sauvignon.

Tokom ovogodišnje Oplenačke berbe, posetiocima će prvi put biti otvorena vrata Muzeja Vina Zlatna kruna.

2. Vinarija Aleksandrović – najnagrađivanija srpska vinarija

Vinarija Aleksandrović
izvor: ekapija.com

Vinarija Aleksandrović, najnagrađivanija srpska vinarija, nalazi se u selu Vinča, četiri kilometra od Topole i hrama na Oplencu. Kao jedna od prvih koja je pokrenula preporod srpskog vinarstva krajem 20. veka, danas je lider u proizvodnji vrhunskih vina.

Vinogradi se nalaze uglavnom na južnim položajima na nadmorskoj visini od 250 do 350 metara, što omogućava dobru provetrenost – posebno pogodno za sorte poput pino noara i rajnskog rizlinga. Takva mikroklima, zajedno sa zemljištem niskog sadržaja humusa, doprinosi visokokvalitetnim prinosima i vrhunskom ukusu vina.

Vinarija Aleksandrović ima dugu tradiciju koja datira još od 1903. godine.

Kroz generacije, porodica Aleksandrović nastavila je da neguje ljubav prema vinu i saradnju sa kraljevskim podrumima. Veliki preokret desio se 1992. godine kada je porodica dobila originalnu recepturu za vino „Trijumf“ od kraljevskog podrumara Živana Tadića, čime su počeli da obnavljaju kraljevsku tradiciju vina.

Danas, vinarija je vodeća privatna vinarija u Srbiji, sa 75 hektara vinograda i fokusom na vrhunska vina. Proizvode vina pod nazivom „Trijumf“, „Harizma“, i „Vizija“, uz upotrebu najsavremenijih tehnologija za očuvanje kvaliteta, ali i tradicije.

Poseta vinariji

U sklopu vinarije nalazi se moderna konferencijska sala, degustaciona dvorana sa terasom koja pruža prelep pogled na vinograde i šumadijski pejzaž, kao i prodavnica s bogatim izborom vina, poklona i rakija. Ova kombinacija vrhunske proizvodnje, turističke ponude i autentičnog ambijenta čini vinariju Aleksandrović nezaobilaznom destinacijom za ljubitelje vina i vrhunskih užitaka u srcu Šumadije.

3. Vinarija Arsenijević – novi ponos među vinarijama Oplenačkog kraja

Merlot vinarije Arsenijević
izvor: vino.rs

Vinarija Arsenijević nalazi se u selu Vinča, nedaleko od Topole, i ima bogatu istoriju koja seže sve do 1432. godine, kada su prvi zapisi o ovom vinogradarskom području zabeleženi.

Porodica Arsenijević se bavi vinogradarstvom još od početka 20. veka, a kroz brojne izazove, uključujući i period nakon Drugog svetskog rata, nastavili su sa očuvanjem tradicije. Ponovno oživljavanje vinogradarstva počinje 2004. godine, dok je vinarija zvanično osnovana 2013. godine.

Danas Vinarija Arsenijević godišnje proizvodi oko 30.000 litara kvalitetnog vina koristeći spoj moderne tehnologije i tradicionalnih metoda, a od 2014. godine njihova vina nose oznaku geografskog porekla, garantujući posvećenost kvalitetu i šumadijskom podneblju.

Vinogradi

Vinogradi ove vinarije prostiru se na 11,5 hektara i zasađeni su uglavnom internacionalnim sortama poput sauvignon blanca, šardonea, merlota, cabernet sauvignona i muskat hamburga, ali i autohtonom srpskom sortom Prokupac.

Smešteni su na južnim ekspozicijama između sela Vinča i Topole, na nadmorskoj visini od 250 do 350 metara.

Starosedelac

Ovo vino od 100% autohtone sorte prokupac je postalo simbol vinarije Arsenijević.  Prvi put je do potrošača došlo 2021. godine, a nakon šestomesečnog odležavanja u drevnim barrique buradima.

Sve nas je osvojilo srednje punim ukusom, finim taninskim strukturama i aromama divlje jagode u kombinaciji sa mirisom srpskog hrasta.

A zašto ga nema i kada će ga biti našli smo u intervijuu portala vino.rs u kojem je Nemanja Arsenijević odgovorio:

… Tih 1.800 boca je popijeno, a ove godine imamo problem sa oplodnjom pa je pitanje koliko će ga biti. No, već sledeće sezone dolazi još jedan vinograd na rod pa se nadam da ćemo od 2024. proizvoditi 5 – 6 hiljada boca. Tad već stiže i beli Starosedelac od tamjanike, ali sve je to pod pretpostavkama“ – ograđujući se od klimatskih i drugih promena.

4. Vinarija PIK Oplenac – nekadašnji Navip

Vinarija PIK Oplenac
izvor: pik-oplenac.com

Vinarija PIK Oplenac smeštena je na obroncima Oplenca u Topoli, srcu duhovne prestonice Srbije, i baštini tradiciju dugu više od 60 godina.

Osnovana je 1948. godine u sklopu preduzeća Navip, kada je svojim kapacitetom i kvalitetom bila na samom vrhu vinske ponude Balkana.

U proizvodnji se koriste moderni sistemi za obradu grožđa, koji omogućavaju preciznu kontrolu fermentacije i odležavanja vina. A njihove linije uključuju vina pod nazivom „Villa“, „Monarh“ i „Tron“​.

5. Vinarija Stari Oplenac – kombinacija tradicionalne i moderne vinske proizvodnje

Vinarija Stari Oplenac
izvor: Vinarija Stari Oplenac / Instagram

Vinarija Stari Oplenac deo je kompleksa Hotela Oplenac. Vinarija je započela svoju vinsku priču skromno, sa nekoliko etiketa, ali sa jasnim ciljem da postane lider u vinskom turizmu Oplenačkog kraja, pružajući gostima jedinstveno iskustvo degustacije i uživanja u vrhunskim vinima.

Sastoji se iz dva dela – proizvodnog podruma sa barik salom za odležavanje vina i degustacione sale na spratu, koja može da primi do 50 posetilaca. Kapacitet vinarije je oko 30.000 litara, a proizvodnju su fokusirali na kvalitetna crvena i bela vina.

U svom proizvodnom procesu kombinuje tradicionalne i moderne metode, uz upotrebu barik buradi za odležavanje crvenih vina kao što su širaz, kaberne sovinjon i merlot. Bela vina se odležavaju u inoks sudovima kako bi se očuvala njihova svežina.

Ponuda vinarije Stari Oplenac

Možete obići njihov podrum gde će vam organizovati prezentaciju procesa proizvodnje vina. Ova vinarija nudi i degustaciju u degustacionoj sali tradicionalnog ambijenta sa kaminom i etno detaljima.

Sala nudi mogućnosti za individualne i grupne posete, kao i organizaciju poslovnih sastanaka, team building-a, proslava ili koktela. Degustacija se naplaćuje simboličnih 100 dinara po čaši, a posetioci mogu uživati i u organizovanim ručkovima u sklopu kompleksa.

Vinarija nudi mogućnost individualnih i grupnih poseta. Najava je obavezna.

Vredi li posetiti vinarije Oplenačkog kraja?

Oplenački vinski kraj
izvor: YouTube prikaz ekrana

Vinski turizam Oplenačkog kraja obuhvata šarenolik spektar vinarija i vinske ponude.  Spoj internacionalnih sorti poput šardonea i merlota sa domaćim sortama kao što su prokupac i crna tamjanika, mogu zadovoljiti i najzahtevnije ljubitelje vina.

Uz vinske ture i manifestacije kao što je Oplenačka berba imate mogućnost da doživite kulturu ovog lokaliteta, a i da probate karakteristike ovog teroara.

Bez obzira da li ste strastveni poznavalac vina ili tek počinjete da otkrivate čari vinske kulture, ove vinarije pružiće vam priliku da uživate u gostroprimstvu, koncertu Harisa Džinovića i pejzažima Šumadije.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7  +  2  =  

Oznake: