Zašto je dunja najlekovitije voće na svetu? Od ličnog imena do zdravlja

Sta je dunja? Ukratko, jedna od najlekovitijih voća na svetu. Iz porodice je ruža. Od maja do juna okićeno je belim do nežno ružičastim cvetovima, dok je plod zlatno-žute sa sitnim dlačicama i dozreva u kasnu jesen. Po obliku može podsećati na jabuku, krušku ili biti nepravilnog oblika kao da je grbav.

Legenda kaže da su u antičkoj Grčkoj bogovi dunjom određivali sudbinu. Smatrala se simbolom ljubavi, sreće, plodnosti, pameti, lepote, postojanosti i neprolaznosti. Zbog toga mnogi istoričari smatraju da su jabuke opisivane u drevna vremena zapravo bile dunje jer su češće bile zastupljene u prirodi nego jabuke. Lekovitost ovog voća čini je izuzetno cenjenom u Srbiji, a kao lek se osim ploda koristilo i lišće od koga se pravi čaj. Koliko je bila cenjena potvrđuje i podatak da se devojčicama često davalo ime Dunja, koje je i danas jedno od najpopularnijih ženskih imena. 

Dunja – ime, poreklo

Kažu da je imenovati nešto znači vladati time. O moći samog imena pisano je mnogo. Što se ličnog ženskog imena Dunja tiče, ukratko: spada u drugo najpopularnije ime u Srbiji u prethodnih nekoliko godina, a mnogi ga povezuju sa jeseni. Potiče od grčkog imena Eudokija, što znači „dobra slava ili sud„.

Smatra se da je ovo vlastito ime u starim vremenima, najčešće davano onim devojčicama koje su rođene u mesecu maju ili junu, jer su to kalendarski meseci kada cveta dunja.

dunja kalamnjena na glog
dunja kalamnjena na glog

Krije brojna značenja poput: „ona koja je jedra i mirisna kao dunja“; „ona koja je vesela i mila“; „ona koja je rođena kada dunje cvetaju“; „ona koja donosi dobre vesti“; „rođena na radost i veselje“.

Njeno botaničko ime potiče od grčkog grada Kydonia (danas Hanija) na severozapadu ostrva Krita. Vodi poreklo sa Kavkaza, raste u Aziji i Evropi, na rubovima šuma, a ima je i na primorju. I danas se u Jermeniji i Iranu se može naći u prirodi.

Razlika između dunje i dunjca?

Često se u receptima može naći zbunjujuća napomena da je potrebno uzeti dunje, a ne dunjce. Najprostiji odgovor jeste – birajte okrugle plodove.
U Srbiji su najrasprostranjenije dve vrste: leskovačka i vranjska. Vranjska ima krupan i izdužen plod koji se ne može čuvati. Iz tog razloga plodovi imaju načetu sredinu. Vranjska dunja se naziva „Dunjac„. Druga sorta je Leskovačka, i ima mali i okrugliji plod, koji duže ostaje ceo.

Dunja – cena, problemi

Da li se isplati podići dunjar? Ukratko, veoma je bitno uzeti dunju koja je zdrava i na dobroj podlozi. Sadnice od 1 evra svakako neće biti toliko kvalitetne kao sadnice od 5. Najproblematičnije kod sadnica jeste koliko su podložne erviniji, bakteriozna plamenjača koja napada voćnjake.

ervinija napada dunje
ervinija napada dunje

Voće se mora zaštiti bakrom i duvanom.

Lekovitost Dunje

Zdravstvene prednosti ovog voća su brojne.

1. „Ubija“ ćelije raka

Odličan je saveznik u borbi protiv slobodnih radikala koji stvaraju karcinom. Može se jesti sirova, i to baš na jesen, a mogu se od nje praviti sokovi, džemovi i slatka.

2. Razgrađuje masne naslage

Sadrži malo kalorija, soli i masnoća, ali dosta vlakana i vitamina C. Zbog toga je odličan izbor za sve koji žele regulišu težinu.

3. Odlična za kožu

Zbog velike količine antioksidansa doprinosi održavanju zdrave kože. Obarite koštice od dunja i dobićete lekovitu sluz. Smesa je odlična za lečenje rana i blagih opekotina.

4. Pogoduju digestivnom sistemu

Ovo voće je izuzetno cenjeno u Francuskoj, gde se već vekovima, verovali ili ne, pravi sir od dunja. Ova po ukusu vrlo neobičan sir Francuzi kombinuju sa pečenim mesom, pre svega sa pačetinom, piletinom, ali i junetinom i divljači. Ovaj sir je snažan izvor energije, ali se ne preporučuje se dijabetičarima i gojaznim osobama. Za kraj vam poklanjamo recept za ovaj neobičan sir.

Dunje su od pomoći u lečenju čira na želucu, ali i dijareje i problema sa varenjem.

5. Čuva srce i kardiovaskularni sistem, popravlja krvnu sliku

Sadrži pektin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja arterija. Kalijum u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C. Visok sadržaj gvožđa sprečava anemiju i utiče povoljno na krvnu sliku.

Plod sadrži antioksidante poput kvercetina, kempferola i rutin. Zbog toga ima protivupalno, antimikrobno, antifungalno, hepatoprotektivno i diuretsko delovanje.

6. Jača imuni sistem

Vitamin C u dunji pruža organizmu odličnu zaštitu od infekcija i jača imunološki sistem, a dokazano je da povoljno utiče i na respiatorne organe.

7. Ostala lekovita svojstva

  • Za lečenje krajnija, disajnih puteva, menstruacije. Smiruje kašalj.
  • Čaj od dunje leči nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah.
  • Svakodnevno konzumiranje ovog voća u sirovom stanju pokazalo se kao blagotvorno pomoćno sredstvo kod tuberkuloze, problema sa otežanim radom jetre, dizenterije, čira na želucu, kao i kod bolesti očiju.
  • Sorbitol iz dunja jača zube, a žvakanje dunja jača desni.

Kompot od dunja – zdravlje

Kada poželite ukus leta i miris svežih dunja, tu je samo za Vas, kompot po receptu naših baka. Riznica zdravlja, ovaj mirisni kompot u teglicama rumeni se na policama i čeka hladne zimske dane kada se ušuškani u toplom opuštamo.

Sastojci

  • 5 kg dunja,
  • 1 kg šećera,
  • 5 litara vode,
  • sok od pola limuna ili 1 kesica limuntusa
  • karanfilić po ukusu

Kompot od dunje – priprema

  • Dobro ih oprati, oljuštiti, očistiti od koštica i iseći na veće komade.
  • Dok se kuvaju, sterilisati tegle u rerni na 100°C oko 30 minuta. U vodu sipati limuntus, šećer i karanfilić po želji, sve dobro promešati i sačekati da provri.
  • Smanjiti temperaturu, dodati kriške dunje i sve kratko kuvati oko 5 minuta.
  • Dunje vaditi rešetkastom kašikom, sipati u prethodno sterilisane i tople tegle, naliti vrućim sirupom i dobro zatvoriti. Tegle okrenute naopako ostavite oko 15 minuta kako bi se vakuumirale.
  • Vratite tegle u prvobitan položaj, umotajte ih u ćebe i sačekajte da se ohlade. Ohlađen kompot od dunja čuvajte na hladnom i mračnom mestu.

Još jedan predivan recept od ovog voća, a pri tome zdrav (pogotovu ako se pravi sa orasima) jeste kitnikez, stari vojvođanski slatkiš.

Rakija od dunje

Destilerija
Destilerija – rakija od dunje
Pored šljivovice, koja će zauvek biti srpski brend, dunjevača se poslednjih godina lagano popela na vrh liste žestokih pića koja se rado naručuju u restoranima i kafanama.

Rakija od dunje ili dunjevača je poznata i tržena vrsta rakije.

  • Posle berbe treba da odstoje bar 20 dana u gajbama da dozre.
  • Dozrele plodove se što sitnije samelju ako možemo dobro bi bilo da se izvadi seme, naspe se u kacu i dolije voda da ogreznu a onda se doda kvasac za voće ili običan pekarski kvasac.
  • Jedna funta na 1000kg dunje. Smeša se meša tri puta dnevno prva 3 dana , posle se hermetički zatvori najlonom ili poklopcom a obaveno se ostavi crevo iz kace ge odlazi gas iz vrenja, ono se potopi u kofu sa vodom da nebi ulazile mušice.
  • Posle 15 dana ako je temperatura dobra kljuk je provreo i odmah pečemo rakiju. Nikako ne odlagati pečenje rakije jer svakim danom opada miris dunja. U kazan dodati i deset naseckanih svežih plodova za bolji miris. Peći na umerenoj vatri.

Polu prepek je najbolji, čist prepek oduzima miris. Ostaviti rakiju na 60 stepeni pa potom spustiti sa destilovanom vodom na 40 stepeni rakiju. Čuvati rakiju u staklenom balonu.

Najbolje rakije od dunje: TOP 5

Dunja, baš kao i mušmula, nije voće koje odlikuje raskošan izbor vrsta, a preporučljive sorte dunje za dobru rakiju su: vranjanska, leskovačka, šampionka i trijumf.

Rakija od dunje do nedavno je važila kao najbolja srpska rakija. Njenu ulogu je danas preuzela rakija od šljive, a pre nje se tržište zakljinjalo da je rakija od kruške najbolja srpska rakija. Razumećemo svi da su to trendovi i da to ništa ne govori o kvalitetu rakije.

Sasvim je sigurno da je rakija od dunje vrhunska ako se naravno pripremi od kvalitetnih sirovina, te ukoliko se ceo tehnološki postupak i eventualno odležavanje urade po pravilima.

Činjenica je da je ova rakija vrlo zahtevna rakija za pripremu, jer je sama sirovina nezahvalna za preradu u odnosu na recimo šljivu ili krušku. Međutim, dunja je sposobna da destilacijom da premium i ultra premium rakiju. Upravo takvih rakija ne manjka na srpskom tržištu.

Prilikom odluke da vam predložimo 5 najboljih rakija od dunja na našem tržištu, u obzir smo uzeli nekoliko uslova koje su morale da ispune. Sve su morale da dolaze iz registrovanih destilerija, svaka da ispunjava standarde kvaliteteta, da bude hemijsko-bakteriološki ispravna, da je prošla kontrolu zdravstvene ispravnosti, da poseduje važeću akciznu markicu i da je prilikom proizvodnje sve rađeno po propisima.

Da nabrojimo najbolje rakije od ovog voća:

5. Dostojna Dunja

Rakija Dostojna Dunja je voćna rakija od dunje i iza nje stoji destilerija Čolić. Dobijena je dvostrukom destilacijom leskovčanke –  stare srpske sorte, nakon strogo kontrolisane fermentacije. Kombinacijom tradicionalne tehnologije i primenom savremenih tehnoloških postupaka, kreirana je ova vrlo sveža rakija od dunja.

Dostojna Dunja je bezbojna i savršeno bistra rakija, intenzivnog mirisa svežih plodova, robusnog i pomalo oporog ukusa, te možda nešto kraće, ali vrlo intenzivno-voćne završnice.

4. Pruna Grand Reserve Dunja

Rakiju od dunje Pruna Grand Reserve Dunja proizvodi destilerija Pruna, koja je prepoznatljiva po svom inovativnom pristupu kreiranju vrhunskih rakija. Jedna od takvih je i Pruna Grand Reserve Dunja, koja je odležala čak četiri godine u inox posudama. Ovo je rakija snažne i prijatne aromatske strukture, koja je uobličena jakim karakterom.

Na nosu je svežeg i prijatnog mirisa svežih plodova, dok je na ukusu mekana i vrlo elegantna. Završnica je prefinjenja i baršunasta, duga i vrlo intenzivna.

3. Stara Sokolova Dunja Lux

Stara Sokolova Dunja Lux je rakija koju kreira destilerija RB Global, koja je vlasnik brenda Stara Sokolova. Ovo je ekskluzivno piće nastalo od selektovanih zrelih plodova leskovačke dunje, ubrane u poznu jesen i proizvedene po tradicionalnoj recepturi. Ova rakija, pre pakovanja u boce, odležavala je više godina u malim hrastovim buradima.

Zbog načina proizvodnje, ova rakija ističe se ćilibarnom bojom, aromatskim kompleksima, prefinjenim ukusom zrelih plodova i vrlo specifičnom i dugom završnicom.

2. Nostalgija

Nostalgija je rakija od dunje koju je tržištu ponudila destilerija Zarić. Redestilovana je i odležala u hrastovom buretu najmanje tri godine. Nostalgija je spravljena tradicionalnom metodom, na tradicionalan način, ali uz pomoć vrhunske tehnologije. Ova rakija je kreirana bez dodataka i pojačivača mirisa i ukusa.

Ovo je rakija interesantno providno blede žute boje, bogatog, ali ne intenzivnog mirisa, prijatne i prefinjene arome i ukusa karakterističnog za dugo odležale rakije. Završnica je duga i u njoj se prepliću svežina dunje i miris drveta.

1. BB Dunja

BB Dunja je rakija koju proizvodi destilerija BB Klekovača. Ovo je premium rakija od dunje, koja spada u višu cenovnu kategoriju rakija. Opravdanje svoje cene ova rakija pronalazi u načinu pripreme i sirovinskom sastavu. Ova rakija je spravljena od ručno branih prezrelih plodova, koji su prošli dvostruku destilaciju i selekciju probranih destilata.

Ova rakija je bogata i sočna rakija, koja pleni mirisom zrele dunje, voćnom svežinom i snagom na ukusu i aromatičnom završnicom. Sama završnica je intenzivna i u njoj se prepliću slojevi mirisa i ukusa dunja.

Kineski narodni pesnik je 500 godina pre nove ere rekao:

Ako razmišljate godinu dana unapred, posejte seme.
Ako razmišljate deset godina unapred, posadite drvo.

Mi samo možemo zaključiti da to drvo bude upravo dunja.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2  +  5  =  

Oznake: