Postoji nešto neodoljivo u mirisu sveže pečenih čokoladnih kolačića koji ispuni dom toplinom i radošću. Čokoladni kolačići, ili popularno „chocolate chip cookies“ nisu samo poslastica – oni su trenutak radosti, prilika za zajedničko pravljenje sa mališanima i savršeni zalogaj za svaku priliku. Mekani, puni bogate čokolade i jednostavni za pripremu, postaju omiljena poslastica svakog deteta.
Priznajem da sam ih prvi put probala tek pre nekoliko godina. Od tada su mi omiljeni slatkiš, i obožavam da ih dobijem na poklon (srećom, moja kuma to zna). Isto tako volim i da ih napravim. Pored mafina ili medenjaka, oni su super aktivnost u koju mogu da uključim svoje dete, kada ne možemo napolje.
Sadržaj
ToggleČokoladni kolačići (chocolate chip cookies)
Oprema
- 1 Činija
- 1 mikser
- 1 šolja
- 3 tepsije
- 3 lista pek papira
Sastojci
- 250 g neslanog maslaca omekšanog
- 1 šolja kristal šećera
- 1 šolja svetlosmeđeg šećera
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 jaja
- 3 šolje brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica fine morske soli
- 2 šolje čokoladnih kapljica
Instrukcije
- Zagrejte rernu na 190°C i obložite tri pleha papirom za pečenje.
- U srednjoj činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so.
- Mikserom umutite maslac i oba šećera dok smesa ne postane glatka.
- Postepeno umešajte suve sastojke u mokru smesu dok se sve ne sjedini.
- Dodajte čokoladne kapljice i dobro izmešajte.
- Kašikom vadite kuglice testa (oko 2-3 supene kašike po kolačiću) i rasporedite ih na pleh sa razmakom od oko 3 cm.
- Pecite kolačiće 8-10 minuta. Kolačići bi trebalo da izgledaju blago nedopečeni kad ih izvadite iz rerne – oni će se stegnuti dok se hlade na plehu.
- Ostavite kolačiće na plehu 5 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Beleške
Odakle potiču chocolate chip cookies?
Verovali ili ne, recept za ove kolačiće nastao je pre više od 90 godina!
Njihov tvorac, Rut Vejkfild (Ruth Wakefield), bila je vlasnica popularnog pansiona pod nazivom „Toll House Inn“ u saveznoj državi Masačusets.
Rut je pokušavala da napravi klasične kolačiće sa čokoladom, ali je umesto otopljene čokolade koristila komadiće za koje je očekivala da će se ravnomerno otopiti i pomešati sa testom. Na njeno iznenađenje, čokolada se nije u potpunosti rastopila, već su ostali mali komadići, koji su kolačićima dali prepoznatljiv ukus i teksturu. Gosti njenog pansiona su bili oduševljeni, a kolačići su ubrzo postali zaštitni znak njenog Toll House Inn-a.
Recept za ove kolačiće Rut je 1939. godine podelila u popularnoj kuvarskoj knjizi „Toll House Tried and True Recipes“, nakon čega je njihova popularnost eksplodirala širom zemlje. Kompanija Nestlé je ubrzo sklopila dogovor sa Rut i počela da štampa njen recept na pakovanjima svojih čokoladnih proizvoda, čime su chocolate chip cookies postali globalni fenomen.
Kako da zamrznete testo?
Testo za ove keksiće se može staviti u zamrzivač i vaditi po potrebi. To je odličan način da uvek imate „keca u rukavu“ kada vam dođu nenajavljeni gosti ili vam se prosto jede nešto slatko.
Kuglice testa možete zamrznuti pojedinačno, a zatim ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do 2 meseca. Kolačiće možete peći direktno iz zamrzivača na 175°C oko 15 minuta.
Ispečene kolačiće možete čuvati u zatvorenoj posudi do 5 dana, mada ne verujem da će potrajati toliko. 🙂
Čokoladni kolačići spajaju generacije
Čokoladni kolačići nisu samo desert – oni su prilika za povezivanje, za stvaranje uspomena i trenutaka radosti sa najmlađima. Njihova jednostavna priprema pruža priliku da deca zavole vreme provedeno u kuhinji, dok se odrasli vraćaju uspomenama iz detinjstva.