Već sam pisala o tome kako je kod nas nedeljom domaća supa obavezna, a domaći rezanci – još više! Majka, a kasnije i mama, su ih redovno mesile, pa držale u jednoj velikoj kutiji od nekih čizama. I sad se sećam kako je mama obložila tu kutiju nekim roze ukrasnim papirom i stavila na gornju stelažu u špajzu. Nikad nisam mogla sama da je dohvatim, a kad sam dovoljno porasla, uvek sam se nudila da im ja dodam rezance.
Domaći rezanci se tradicionalno prave kod nas u Sremu, Vojvodini, celoj Srbiji. Ima ih i na pijaci, tako da moderne domaćice mogu da kuvaju domaću supu bez problema. Moja baba-tetka je od toga živela, ceo život ih je prodavala.
Da se ne varamo, nije ih lako napraviti! Potrebno je dosta snage da se umesi testo, a kasnije i vremena. Taj dan kad mama mesi rezance, znamo da nema sedanja na kauč u dnevnoj. Sve prekrije čaršavima, pa trake rezanaca suši satima, dok ih ne iseče. Težak je to pos’o.
Sadržaj
ToggleKako se mese domaći rezanci?
Generalno pravilo je da se domaći rezanci prave samo od jaja i brašna i naravno soli. Na jedno jaje, ide 100 g brašna, a količinu prilagodite svojim potrebama. Moj savet je da kad već mesite, napravite veću količinu. Bar 1 kg. Mogu da stoje i sigurno ćete biti sebi zahvalni što se odradili toliki posao.
Recept za rezance
Oprema
- Oklagija
- Mašina za rezance
- Vangla za mešenje testa
Sastojci
- 5 jaja
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
Instrukcije
- Stavite brašno u posudu i posolite ga
- Napravite rupu na sredini
- Razbijte jaja u tu rupu
- Umesite glatko testo
- Prekrijte ga folijom
- Stavite testo u frižider da odstoji sat vremena
A kako ide sečenje?
Kada izvadite testo, razvucite ga malo oklagijom i isecite ga na šire trake i provucite kroz mašinu za rezance. Ja obično provučem jednom, da dobijem deblje trake, pa podešavam mašinu do željene debljine testa. Recimo, ako mašina ima podešavanja od 0 do 7, ja prvo koristim 4, zatim 5, 6 i na kraju 7. Za supu je najbolje da budu baš tanki.
Onda ide onaj deo kad se zauzme sav nameštaj po kući. Trake testa treba da se suše. Ne smete ih stavljati jednu na drugu, da se ne zalepe, a poželjno je posuti ih brašnom. U prostoriji treba da bude toplo, da se testo što pre osuši.
Posle toga trake provlačiti kroz deo mašine za sečenje, od vas zavisi kakve volite. Ja najviše volim one tanke. Povremeno praznite tanjir ispod mašine, da se rezanci ne slepe.
Obavezno ostavim deo testa i za „flekice“. Isečem, recimo, jednu traku, na kockice koje su otprilike veličine 1cm*1cm. Obožavam ih u supi. Majka ih je uvek stavljala štedlijvo, jer ih ne napravi puno, pa smo se mi, deca, otimali ko će da ih sipa sebi u tanjir.
Ako volite široke rezance, secite ih ručno. Kod nas u Sremu se često prave sa makom, šećerom, kupusom ili krompirom.
Domaća supa – domaći rezanci
Danas imamo zaista mnogo vrsta rezanaca dostupnih, od onih domaćih sa pijace, pa do uvoznih koje možete naći po prodavnicama. I istina, lakše ih je kupiti nego umesiti, ali razlika se primeti. Ako ste kao ja, odrasli na domaćim rezancima, nikad nećete biti u potpunosti zadovljni ukusom kupovnih. Jednom u 6 meseci, izdvojite dan da umesite domaće rezance, sigurno će vam se svideti. Pišite mi da li su vam uspeli.
Jedan odgovor
Uvek smo ih imali u spajzu. Sad, nazalost, nema se vremena. Kupujemo.