Ne znam za vas, ali ja nedeljom volim da imam neke kolače na stolu. Pita sa jabukama je jedan od onih jednostavnih kolača koji se brzo i lako sprema. Uglavnom volim da je pravim kada je hladno, jer smo tada svi u kući, a miris cimeta nas sve okuplja u kuhinji.
Pita sa jabukama i grizom je jedan od starinskih kolača koji se često nalazio na našoj nedeljnoj trpezi uz ostala tradicionalna jela. Ovaj recept sam nasledila od svoje majke, a ona od svoje.
Nemojte zameriti što nisu svi rolati isti – u pakovanju kora se ovaj put našlo samo 11 komada, pa mi je ostalo fila. Zato je poslednji rolat malko deblji od prva dva. 🙂
Sadržaj
TogglePita sa jabukama
Oprema
- 2 činije
- 1 rende
- 1 kašika
- 1 nož
- 1 ljuštilica
- 1 list pek papira
- 1 Tepsija
- 1 ćetkica za mazanje
Sastojci
- 1 pakovanje kora
- 2 jaja
- 1 šolja šećera
- 1 šolja jogurta
- 1/2 šolje ulja
- 1 šolja griza
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanil šećer
- 1 kg jabuka
- cimeta po ukusu
- 3 kašike šećera
Instrukcije
- Očistite i narendajte jabuke
- Dodajte cimet i šećer pa promeštajte
- Umutite 2 jaja
- Dodajte šolju šećera
- Zatim dodajte ulje
- Sipajte jogurt
- Dodajte griz
- Sipajte kesicu vanil šečera
- Na kraju dodajte prašak za pecivo
Postupak ređanja
- Namažite premaz na jednu koru
- Odgore stavite drugu, namažite premaz, i tako po 4 kore za jedan rolat
- Filujte jabukama do pola kore
- Urolajte u rolat
- Ređajte rolate jedan do drugog u tepsiju
- Odogore premažite sa malo smese od griza
- Pecite na 200℃ oko 20 minuta do pola sata
Pita sa jabukama za hladne zimske dane
Kao što vidite, ovaj recept nije toliko težak. Najviše vremena iziskuje spremanje fila od jabuka. Ova pita sa jabukama i grizom nije preterano slatka, taman kako treba. Ako volite slađe, dodajte malo više šećera u jabuke.
Po ukusu je možete posuti šečerom u prahu. Ja nisam baš ljubitelj toga, pa sam taj korak izostavila.
Savetujem da birate tanje kore, pita je lepša sa njima.
Odaću vam jedan trik – na isti način možete napraviti i pitu sa višnjama (bez cimeta, naravno).
Kolači nedeljom – sremačka tradicija
Nadaleko je poznato da se u Vojvodini nedeljom spremaju kolači. Naše bake su uglavnom spremale ovakve kolače, od sastojaka koje već imamo u kući. Tu se često našao i kitnikez, a niko nije znao da napravi krofne kao majka.
Priznajem da ja često spremam i neke modernije poslastice bez pečenja, ali ovakvi recepti me uvek podsete na detinjstvo. Zato volim da ih uvrstim u svoj „nedeljni repertoar“.
Šta vi spremate nedeljom?
Jedan odgovor
Moji obožavaju ovu pitu