Posle niza Grožđebala i festivala u čast vina, na red nam dolazi, mnogima čak i milija ─ rakija.
Padine Fruške gore, nadaleko poznate po bogatstvu raznolikih ukusa vina i rakije i ove godine okupljaju turiste i ljubitelje istih. No, kakav bi to ugođaj bio kada ovakve skupove ne bi pratila široka lepeza gastronomskih ponuda tradicionalne vojvođanske kuhinje.
Nakon ovih brojnih festivala koje nam krajem leta i početkom jeseni vojvođanska ravnica priprema iz godine u godinu, na red dolazi i jedna, malo udaljenija, ali ništa manje interesantna i vredna posete manifestacija ─ Rakijada Pranjani.
Udaljenja na oko 170 km od Srema i nekih dva sata vožnje, ovo mesto krajem septembra pruža pravu gozbu ljubiteljima i degustatorima srpske rakije.
28. septembra ove godine po 22. put će se, između ostalog održati ekipno takmičenje u ispijanju rakije od šljive i izbor za najbolju rakiju po kategorijama.
Prvobitno je određen 10. septembar kao poslednji datum za slanje uzoraka, međutim organizator je ipak odlučio da taj rok bude pomeren na 17. septembar.
Sadržaj
ToggleProgram 22. rakijade u Pranjanima
- 13:00 ─ Otvaranje štandova na kojima će se naći proizvodi iz kraja,
- 14:00 ─ Svečano otvaranje manifestacije uz kulturno-umetnički program (zdravičar, trubači, folklor i ostalo…),
- 14:45 ─ Ocenjivanje i izbor najboljih pita/gibanica,
- 15:00 ─ Takmičenje u ispijanju rakije,
- 16:30 ─ Dodela nagrada i priznanja za izbor najbolje rakije, za takmičenje u ispijanju rakije i za najbolju pitu/gibanicu,
- 19:00 ─ Nastup trubača i vatromet.
Organizator nam obećava druženje do kasno u noć, uz muziku uživo.
Pravila takmičenja u ekipnom ispijanju rakije
Ekipu treba da čine pet članova, od kojih četvoro pije, a peti član je zadužen da svojim članovima ekipe sipa rakiju, te da ih nakon takmičenja bezbedno vrati kući. Takmičenje se sastoji od tri kruga, tj. tri discipline.
1. Prvi krug:
• Takmičari će probati tri različite bezbojne voćne rakije i odrediti njihovu vrstu i jačinu.
2. Drugi krug:
• Svaka ekipa će ispijati 750 mililitara rakije
(750ml odnosi se na ekipu, ne po takmičaru)
• Izvlačenje nategom.
3. Treći krug:
• Svaka ekipa će ispijati još 750ml rakije
• Prelaziće preko grede položene na zemlju.
Rakijada Pranjani ─ Pravila za učestvovanje u takmičenju
Ako se bavite proizvodnjom ovog cenjenog napitka u srpskim domaćinstvima, a takmičarskog duha ste, još uvek imate mogućnost da svoje uzorke pošaljete.
Uzorke možete poslati na ime:
Aleksandar Biorac
32308 Pranjani bb
Kontakt telefon: 061/187-78-54
email: [[email protected]]
Što se tiče pravila vezanih za kotizaciju i slanje uzoraka, organizator je odredio sledeće:
- cena za kotizaciju po uzorku je 2000 dinara,
- ako se predaje više od 5 uzoraka, cena je 1500 dinara,
- 18 eura je određena cena za uzorke iz inostranstva,
- kotizacija se šalje zajedno sa uzorcima,
- uzorak za ocenjivanje mora biti u staklenoj flaši od minimum 0,7 litara.
Rakiju će kao i do sada ocenjivati prof. dr Ninoslav Nikićević, prema sledećim kategorijama:
- rakija od šljive starija od 3 godine,
- mlada rakija od šljive do 3 godine starosti,
- rakija od dunje,
- rakija od jabuke,
- rakija od kajsije,
- loza,
- rakija od kruške,
- likeri,
- ostala alkoholna pića (džin, rakija travarica, pelinkovac i dr.)
Ocenjuju se osnovni parametri, kao što su ukus, miris, boja, bistrina i tipičnost rakije.
Na uzorke je neophodno naznačiti sledeće podatke:
- ime, prezime, adresa i broj telefona,
- vrsta voćne rakije,
- godina proizvodnje,
- jačina alkohola u stepenima (preporučuje se do 45%).
Ove godine organizator je pripremio specijalne nagrade:
- za prvih 50 učesnika koji pošalju četiri i više uzoraka, specjalna nagrada je kazan za pečenje rakije,
- nagrada za najbolju rakiju iz inostranstva i
- specijalna nagrada za damu proizvođača.
Začetci rakijade u Pranajnima ─ kako je manifestacija nastala
Ova Moravička varošica sa svega 592 domaćinstva postala je nadaleko poznata po manifestaciji koja je sasvim spontano nastala idejom jednog meštanina koji je držao lokalu trgovinsku prodavnicu.
Ovako nam on objašnjava prvobitnu ideju, začetke rakijade u Pranjanima i takmičenje ko ima veće bekrije Bralovići ili Lokva… Tako bivši alkoholičari oba zaseoka, postaše vođe ekipa…
Ipak, 2002. godine zvanično je prvi put održana manifestacija, koja je bila posvećena šljivovici, a čiji je danas poznati naziv Rakijada Pranjani.
2006. godine, u vreme Preobraženja (19. avgust), kada se ujedno održavao i glavni vašar u Pranjanima, organizovan je zavičajni skup, sa idejom da to preraste u tradicionalno okupljanje svih Pranjanaca iz okruženja pranjanskog kraja.
Danas Rakijada u Pranjanima slavi 22 godine postojanja, a pored takmičara iz Srbije, sve je više onih koji dolaze iz okolnih zemalja. Tako je sve više onih koji dolaze iz Hrvatske i Slovenije, pa čak i dalje, iz Češke i Poljske. Međutim, nije samo rakija ta po kojoj je ovo mesto poznato. U Pranjanima se održava još jedna manifestacija ─ “Sabor violinista Pranjani”, koja se iz godine u godinu održava krajem avgusta.
Rakijada je pored svog izložbenog i zabavnog karaktera, prerasla i u takmičarsku manifestaciju. Sve bogatiji kulturno-umetnički i muzički program, upotpunjuje takmičenje u više kategorija, od kojih su neka od sledećih:
- ekipno takmičenje u ispijanju rakije (šljiva),
- takmičenje za najbolju voćnu rakiju (šljiva, dunja, jabuka, kruška i kajsija, loza, likeri i ostalo ─ vinjak, medovača, orahovača, travarica, komovica, džin i durgo),
- takmičenje za najbolji gulaš i
- takmičenje za najbolju pitu gibanicu.
Sva je prilika da će se ovaj spisak uvećavati kako manifestacija, iz godine u godinu opstaje.
Šta mi to znamo o ovom malom naselju zvanom Pranjani?
Pranjani ─ naselje u opštini Gornji Milanovac udaljeno je svega 36km, na putu prema Požegi. Do 1965. godine Pranjani je bila opština, sačinjena od naseljenih mesta Teočin, Srezojevci, Leušići, Koštunići, Pranjani, Kamenica, Bogdanica, Brajići, Gojna Gora, Brezna i Družetići. Sva ova mesta su nakon ukidanja opštine, ušla u sastav opštine Gornji Milanovac.
Sa površinom 4.087 hektara i nadmorskom visinom od 420 do 540 metara, Pranjani su mesto sa najvećom teritorijom u opštini.
Ovo selo ima svoju školu, koja je osnovana još davne 1858. godine.
Pored Osnovne škole “Ivo Andrić”, koja se može pohvaliti svojom dugovečnošću u postojanju, sada evo već punih 166 godina, varošica ima svoj zadružni dom i seljačku radnu zadrugu, poštu, trgovačku prodavnicu, zidanu crkvu ─ Crkva Vaznesenja Gospodnjeg sa parohijskim domom, crkvu brvnaru iz 1827. godine, neizostavnu kafanu i seoski zadružni dom zdravlja.
Na oko 4 km od samog sela, nalazi se visoravan Galovići. Na tom mestu podignuta je Spomen ploča, u znak sećanja da je na tom mestu nekada postojao ratni aerodrom, sa kog su krajem Drugog svetskog rata poleteli brojni saveznički piloti (oko 350 njih), koji su oboreni nad ovim delom Srbije. Ova operacija ostaje upamćena pod nazivom “Operacija Halijard”. Ujedno je i najveća akcija spasavanja američkih pilota tog doba, nad okupiranim teritorijama Evrope.
Predsednik komisije prof. dr Ninoslav Nikićević
Prof. dr Ninoslav Nikićević, stručnoj javnosti dobro je poznat i priznat kao „doktor za rakiju„.
Pomenuti nadimak dobio je, jer u Srbiji jedini ima zvanje doktora nauka za jaka alkoholna pića, dok je u svetu jedini koji je doktorirao na tezi problematike šljivovice prepečenice.
Rođen je u Beogradu, 1952. godine. Celokupno školovanje, od osnovnog do visokog, proveo je u Beogradu, gde je 1980. diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu. Magistrirao je na tezi “Mogućnosti smanjivanja sadržaja metanola u šljivovici”, dok je doktorsku disertaciju 2000. godine odbranio, na temu “Prilog izučavanju važnijih aromatičnih sastojaka šljive požegače i rakije šljivovice”.
2001. godine imenovan je za docenta na predmetu Tehnologija jakih alkoholnih pića na Poljoprivrenom fakultetu u Zemunu, da bi potom 2009. godine bio imenovan za vanrednog profesora za isti predmet.
Puno korisnih saveta za sve one kojima je stalo do proizvodnje kvalitetne voćne rakije, moguće je pronaći u knjizi “Priručnik za senzorno ocenjivanje kvaliteta jakih alkoholnih pića” koju je izdao 2022. godine. Autor i koautor je više knjiga od kojih su najznačajnije:
- Proizvodnja voćnih rakija vrhunskog kvaliteta, objavljena 2018. godine,
- Velika knjiga za jaka alkoholna pića, izdata 2021. godine i
- Alkoholna sveznalica (pitanja i odgovori), izdata ove godine.
Tokom čitave svoje karijere, isticao je značaj i zalagao se za zaštitu nacionalne rakije šljivovice na međunarodnom nivou, jer je država, kako je smatrao, svake godine gubila na desetine miliona evra, zbog toga što šljivovica nije zaštićena.
Nesebično svoje znanje deli na brojnim kursevima koje povremeno održava u cilju unapređenja načina proizvodnje i poboljšanja kvaliteta rakije na našim prostorima. Na međunarodnim sajmovima, možemo ga sresti, kao stalnog člana međunarodne komisije za ocenjivanje kvaliteta jakih alkoholnih pića.
Iz svega navedenog proističe da kompetentnijeg člana i predsednika komisije za odabir najboljih rakija na Rakijadi Pranjani, jednostavno nema!
28. septembra dobar provod je zagarantovan
Takmičarski duh i želja za dobrim provodom održali su ovu manifestaciju živom. Zahvaljujući savremenim tehnologijama, za sve one koji nisu u mogućnosti da pođu put Pranjana, sada imamo mogućnost na YouTube-u da vidimo pregršt dogodovština sa Rakijade. Jedno je sigurno ─ zabave ne manjka!
„Od rakije nema bolje žene, po tri dana ona ljulja mene!“
Nadamo se da smo vam dovoljno zagolicali čula i naveli vas da porazmislite, da tog 28. septembra (subota), svojim prisustvom osvedočite tradiciju i veseli duh našeg naroda. Svoje utiske možete nam preneti u komentarima, a mi ćemo ih rado podeliti.