Leto u Sremu 2024: 5 Stvari koje ne smete propustiti

Imam sjajne vesti za sve vas koji ostajete u Srbiji preko leta – nimalo vam neće biti dosadno! Pred nama je leto koje će u Sremu biti ispunjeno različitim festivalima, manifestacijama, i prelepim mestima u prirodi na kojima ćete moći da uživate gotovo jednako kao da ste na nekoj plaži. U nastavku slede naše preopruke šta sve treba da obiđete. Uživajte!

Ledinačko jezero

Ledinačko jezero na obroncima Fruške gore slikano sa dronom

Moram priznati da dugo nisam uopšte znala za ovo jezero. Prvi put kada sam ga posetila ostala sam bez teksta. I dalje razmišljam kako je moguće da nešto toliko lepo postoji u našem Sremu, a da nas ima mnogo koji uopšte ne znamo za to. Jezero se nalazi na obroncima Fruške Gore, u blizini sela Stari Ledinci.

Zašto treba da posetite ovo mesto preko leta? Svi mi leti tražimo neka nova mesta za kupanje, a Ledinačko jezero je idealno za to. Pored nestvarne boje vode, uživaćete u pogledu koji okružuje jezero i koji definitivno podseća na neku egzotičnu destinaciju. Za sve one koji su više avanturističkog duha, možete se oprobati u planinarenju i pešačenju.

Oko jezera postoje brojne pešačke staze koje vode kroz šume Fruške Gore, gde ćete imati priliku da napravite sjajne fotografije. A kada poželite da odmorite, uvek možete da postavite šator i organizujete neko kampovanje (na dozvoljenim mestima, naravno). Što da ne? Izađite malo iz svoje zone komfora.

Šekspir fest u Čortanovcima (4.-7. jula)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Šekspir festival (@sekspir_fest)

Za sve ljubitelje pozorišta, leto u Sremu znači samo jedno – Čortanovce i čuveni Šekspir festival. Verujem da većina vas zna da se ovaj festival održava tradicionalno svake godine krajem juna. Ove godine je to nešto malo kasnije, tačnije početkom jula, kada ćemo moći da uživamo u sledećem programu:

  • Četvrtak 04.7. – Bogojavljenska noć , 20h
  • Petak 05.7. – San letnje noći, 20h
  • Subota 06.7. – Romeo i Julija: Poslednji sati, 20h
  • Nedelja 07.7. – Hamlet Double Bill, 20h

Ulaznice za ovaj festival koštaju 1200 dinara, a možete ih pronaći na svim ovlašćenim prodajnim mestima TICKETS-a ili preko interneta.

Novi Sad:

Delfi Big Shopping centar -Sentandrejski put 11

Delfi Novi Sad -Zmaj Jovina 12 

Beograd:

Ticket Vision- Bilet Servis, Trg Republike 5

Ticket Vision – Cvetni Trg, Njegoševa bb, lokal br. 1

Ticket Vision – Ušće, Bulevar Mihajla Pupina 4 

Inđija:

Menjačnica Manhattan – Vojvode Stepe 11, TQ Vegas shopping centar

Menjačnica Manhattan 2 – Vojvode Stepe 4

Zasavica

Toranj visok 18 metara u rezervatu prirode Zasavica

Kao specijalni rezervat prirode, Zasavica je idealna destinacija za leto u Sremu. Očekuje vas mnoštvo različitih aktivnosti poput plovidbe čamcem, posmatranje prirode i ptica, auto kamp, kao i uživanje u dobroj hrani i raznim proizvodima od mesa.

Jedan od glavnih simbola ovog rezervata jeste toranj visine 18 metara koji je ujedno i vizitorski centar gde možete da dobijete sve informacije koje vas zanimaju. Da ne govorimo o bogatoj flori i fauni u kojoj će posebno uživati vaši mališani.

Ukoliko se odlučite da obiđete ceo rezervat, moja preporuka je svakako da se provozate brodom. Vožnja traje 30-40 minuta, a cena vožnje je svega 300 dinara.

Fruška Gora „Wine Show“ u Čortanovcima

Fruška gora Wine Show koji se održava u Čortanovcima

Jedna od prvih asocijacija na leto u Italiji mi je šetnja kroz Toskanu i uživanje u dobrom vinu. E pa dragi moji, isti takav scenario možete pronaći u našem Sremu i to u Čortanovcima.

U vili “Stanković”, 31. avgusta će se održati FRUŠKA GORA WINE SHOW gde ćete imati priliku da se upoznate sa vinima Fruške Gore i Srema. Datum samog događaja je odabran shodno početku sezone berbe.

Na ovom događaju naći će se skoro 200 vina tako da će se sigurno naći nešto i po vašem ukusu. Ne oklevajte, Toskana vam je na dohvat ruke!

Ko Čang ostrvo

Ko kaže da je neophodno ići na duga i daleka putovanja da biste uživali u prelepom ostrvu? Potrebno je samo da se malo osvrnete oko sebe i sve vam je tu, naš Srem nudi sve na dlanu! Ko Čang ostrvo se nalazi kod Sremskih Karlovaca i predstavlja idealnu letnju destinaciju!

Možda ga znate kao “Majmunsko osrtvo” ili “Dunavske Maldive”, u svakom slučaju u pitanju je nalepše ostrvo na Dunavu do kojeg možete stići samo čamcem ili brodićem. Postoji organizovan prevoz pored hotela “Dunav” u Sremskim Karlovcima, a vožnja traje svega 10 minuta. Cena prevoza je 150-200 dinara.

Moći ćete da uživati u peščanoj plaži i čistoj vodi, a s obzirom na to da je obala veoma plitka i vaši mališani će moći da se zabave na ovom ostrvu.

Ono što vam svakako savetujem je da imate na umu da je u pitanju divlja plaža, bez spasilaca tako da budete uvek oprezni. Ponesite obavezno i suncobran sa sobom jer na plaži nigde nema hlada, a ne želimo da vas prejako sunce spreči da uživate u ovoj lepoti!

Letovanje ne mora nužno da podrazumeva odlazak na more i sate provedene u putu. Sve što vam je potrebno se nalazi baš kod nas u Sremu, od raznih manifestacija do nestvarnih mesta u prirodi. Uživajte u svemu što vam se pruža i počnite da planirate leto u Sremu već sada!

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

40  −  34  =