Ko Čang ostrvo kod Sremskih Karlovaca – Najlepše kupalište na Dunavu

Ko Čang ostrvo je egzotični peščani sprud kod Sremskih Karlovaca. Do njega se ide čamcem, a kako kročite na peščanu plažu imate utisak kao da ste otišli u neku daleku okeansku zemlju. Ovo ostrvo Sremci zovu još i „Majmunsko“ ili „Karlovačko ostrvo„, ali i „Dunavski Maldivi„. Za razliku od ostalih sprudova, koji se u ovo doba godine javljaju na Dunavu, Majmunsko ostrvo je prilično pitomo, odnosno prilagođeno posetiocima.

Idealno za porodice sa decom

Srem je pun divnih jezera. Ipak, iako je u pitanju reka, Ko Čang ostrvo je proglašeno za najlepše na celom toku Dunava. Ponos i dika Srema i Sremaca. Ponekad se tu organizuju i žurke. Ipak, za turiste je još prilično nepoznato, mada ga iz godine u godinu sve više njih „otkriva“.

Sremci koji žive u okolini ovde dolaze čamcima i brodićima. Za one koji nemaju plovilo postoji organizovan prevoz iz Sremskih Karlovaca. Ostrvo je ušuškano između Dunavca i Koviljskog rita, a labudovi će vam poželeti dobrodošlicu.

srpski-ko-cang
Srpski Ko Čang

Dok se približavate ostrvu sa severne strane, videćete da mnogi kampuju, uživaju u netaknutoj prirodi, spremaju roštilj… Plaža je peščana i obala je veoma plitka, ali ipak treba imati na umu da je ovo divlja plaža gde nema spasilaca niti hitne službe, pa sami odgovarate za svoju bezbednost tokom kupanja i boravka.

Takođe, na plaži nema hlada, pa je suncobran neizostavan. Zbog čiste i plitke vode, kao i mekog peska, idealno je za porodice sa malom decom, kao kućne ljubimce.

Koh-Chang
Koh-Chang

Dobro i za mlade

Na srpskom Ko-Čangu možete popiti kafu, pivo, uživati u palačnikama ili mekikama, a domaćini ostrva imaju samo jedno molbu – da poštujete vodu, vodite računa o svojoj bezbednosti i za sobom ne ostavlajte đubre i prljavštinu. Svake noći tokom leta ima barem dvadesetak njih koji prespavaju u svojim kampovima.

letnji-bar-ko-cang
Letnji bar na ostrvu

Čest je slučaj da se ovde organizuju i elektronske žurke. Upravo je jedan takav trans festival pre desetak godina „otkrio“ ovo mesto ljudima. Nije retkost da ljubitelji ovog mesta sebi na ostrvu prirede i svadbeno veselje.

tajlandsko-ostrvo-dunav
Ko Čang, jun 2024/Jelena D

Ko Čang ostrvo – kako doći?

Lokalci primećuju da sa pojavom voza Soko porastao je i broj Beograđana na ovom ostrvu, jer voz staje kod skele i tu ih već čekaju čamdžije da ih prebace preko. Prevoz do ovog ostrva je omogućen isključivo čamcem.

Ljudi koji prevoze vas čekaju pored hotela „Dunav“ u Sremskim Karlovcima. Vožnja traje oko 10 minuta, a cena prevoza je između 150 i 200 dinara. Ukoliko ste raspoloženi za kampovanje, mesto za šator košta 100 dinara tokom radnih dana, ili 200 dinara tokom vikenda, po osobi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @scenery__hunter

Plaćanje kamp mesta uključuje korišćenje: kamp mesta za šator, sudopere sa tehničkom vodom, tuš kabine, upotrebu toaleta, punjenje lap-topa i(li) telefona. Vodite računa da ne zakasnite na poslednji polazak, jer je povratak do hotela „Dunav“ oko 20 časova.

Prevoznici će vam ostaviti brojeve telefona, pa ih na vreme kontaktirajte. Takođe, ako ste se automobilom uputili ka Sremskim Karlovcima, kod pomenutog hotela čeka vas parking koji košta 200 dinara.

ko-cang-ostrvo-kod-sremskih-karlovaca
Ko Čang ostrvo kod Sremskih Karlovaca

Deca mogu da hrane labudove

Na ovom delu toka Dunava, u blizini kote 1247, koja označava razdaljinu od ušća Dunava u Crno more, voda je izuzetno čista, prozirna i plitka. Morate se pošteno potruditi da biste došli do pristojne dubine za plivanje.

Sa strane Dunavca situacija je malo drugačija. Iako je dno muljevito i rastresito dubina vode koji metar od obale je “preko glave”.

ko-cang-ostrvo-sremski-karlovci
Ko Čang, jun 2024, viši vodostaj, labudovi/Jelena D.

Zbog blizine Kovljskog rita koji se nalazi sa druge strane Dunavca, ovde je moguće videti različite vrste ptica u veloikom broju. Tu su čaplje, gnjurci, rode, patke, ali najlepši su labudovi, koji u velikim jatima prilaze skoro do samih čamaca u nadi da će im putnici baciti hranu.

Ostrvo Ko Čang kod Sremskih Karlovaca je peščane plaže i svega navedenog definitivno odličan izbor za porodice sa decom ako se pitate gde za vikend.

Autor teksta:

Ostavite komentar

3 Odgovor

  1. Леп је текст и желим да похвалим труднаутора да ово лепо место приближи љубитељима реке.
    Ипак, поткрала вам се грешка коју би ваљало исправити. верујем да се ради о аутоматској корекцији текста због које ке написано: „Ostrvo je ušuškano između Dunavca i Kopačkog rita…“ Вероватно је требало да пише: „Ковиљског рита“.
    Ово је добронамерна напомена, никако критика.

  2. Све похвале аутору, били смо почетком јуна и заиста је тако како сте и представили! 😊👏🏻

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  −  4  =  1