Rezanci sa makom: Slatka večera na vojvođanski način

Ovo je desert koji je obeležio detinjstvo skoro svakog deteta iz Srema.

Onaj čuveni “crni osmeh” nakon jela ovog divnog deserta, sećanje na mamu koja nas je uvek slikala nakon ove poslastice jer smo joj bili smešni sa takvim zubima, e pa baš te slike i ovaj desert su sada jedna od lepših uspomena iz mog detinjstva.

U daljem nastavku teksta ostavljam vam recept moje mame, njen način pripreme ali i priču kako me je ona naučila da spremam baš ove čuvene Vojvođanske rezance sa makom!

Kako spremamo rezance?

sastojci za testo za rezanca

Kada sam imala oko 10-ak godina, mama me je prvi put učila kako se sprema testo za rezance sa makom.

Oduvek sam volela da kuvam, uvek me je zanimalo šta to mama “brčka” po kuhinji i uvek bih se “zavlačila” ispod njenih ruku i pomagala joj u spremanju, otud ljubav i završen gastronomski fakutet.

Pre nego što krenemo sa receptom, moram da vas spremim na to da nije svačija kuhinja ista, nije svaki tip brašna isti i sama vlaga u brašnu nikada neće biti ista, kao ni klasa jaja. Mi smo oduvek birali A klasu, pa ako krenete da spremate baš po ovom receptu uzmite istu.

Za testo će vam biti potrebno:

domaći rezanci sa makom

Rezanci sa makom

Starinski recept, tradicionalno jelo
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 10 minutes
Ukupno Vreme 40 minutes
Obrok Dessert
Kuhinja Srpska
Porcije 4 osobe
Kalorije 1500 kcal

Oprema

  • 2 Šerpe
  • Oklagija
  • Par činija za sastojke
  • Sito
  • varjača
  • veća činija

Sastojci
  

  • 2 jaja
  • oko 250 g brašna
  • 1 kašika uljla
  • prstohvat soli

Za fil

  • 250 g maka
  • 4 kašike meda
  • 50 g putera
  • 10 g vanil-šećera
  • 1 dl vode

Instrukcije
 

  • 1. Prosejte brašno
    2. Razmutite jaja sa uljem i soli
    3. Dodajte brašno u jaja
    4. Zamesite testo
    Za fil:
    1. Prokuvajte u šerpi vodu, puter i vanil šećer
    2. Dodajte mak i med i kuvajte oko 3 min
    3. Sjedinite sa rezancima
Ključne reči mak, nasuvo, rezanci

Način pripreme testa:

testo za rezanca

Jaja razbijte u neku veću činiju, pomešajte sa uljem i soli pa razmutite viljuskom.

Brašno prosejte pa krenite sa postepenim dodavanjem.

Vodite računa da ne preterate sa brašnom, čim dobijete čvršće testo prestajete sa dodavanjem brašna.

Ovako gustu masu mesimo 10 minuta pa uvijamo u providnu foliju i ostavljamo da se odmori oko 20 minuta.

Kada se testo odmorilo krenite sa razvlačenjem.

Pobrašnjavite površinu i krenite da razvlačite testo od sredine ka ivicama, ali pazite da ne pretanjite testo.
domaća rezanca sa makom

Ako vam se testo lepi, dodajte malo brašna na oklagiju i testo.

Nakon razvlačenja testa, mama bi mi uvek davala da joj pomažem u sečenju testa.

Naravno da to prvih par puta nije ličilo ni na šta, a moja mama bi svaki put ublažavala moju tugu jer nisam uspela da isečem testo baš kao što to ona radi.

Kroz svu tu “muku” i držanje radle u ruci zajedno sa njom sam zapravo naučila kako pravilno da isečem testo i da to na kraju izgleda lepo u tanjiru.

E kada bismo isekle testo, i ja naravno pustila koju suzu dok još uvek nisam savladala sečenje😀, mama bi se šalila na račun mojih suza i uvek govorila da se sklonim od šerpe u kojoj kuvamo rezanca da ne bih “zaslanila” vodu.
kuvanje rezanaca

Kao što ste pročitali, spremamo vodu u kojoj će se kuvati rezanci.

U veću šerpu sipamo vodu u koju dodajemo baš malo soli i stavljamo na šporet da vri.

Kada  voda provri, dodajemo rezance i kuvamo nekih 5 minuta dok se ne skuvaju. Vi naravno probajte kako biste znali kada su gotova.

Ovako skuvani rezanci se procede i ispiraju kroz hladan mlaz vode.

A sad idemo na pripremu fila.

priprema fila za rezanca sa makom

Priprema fila:

U šerpu dodajte vodu, puter i vanil-šećer. Kada voda proključa dodajte med i mak i kuvajte oko 2-3 minuta.

U skuvan fil dodajte testo i mešajte par minuta dok se sve ne sjedini.

rezanci sa makom

Verujte mi da sa ovim načinom pripreme dobijate najsočnije rezance sa makom, a, po mom mišljenju, i jednu od lepših poslastica koju ćete probati u svom životu!

Detinjstvo u tanjiru

Ovakvi starinski deserti bude posebne emocije u meni. Svaki put kada jedem domaće rezance sa makom setim se baš ovih trenutaka koje sam gore ispisala – setim se bezbrižnog i lepog detinjstva.

Ako imate decu i nemate više ideja kako da se igrate sa njima, možda vam baš ovaj članak bude od koristi. Probajte da uključite svoje mališane u pripremu ovog recepta i kreiraćete posebne trenutke i sećanja za ceo život!

Hvala vam što ste pročitali članak do kraja, ukoliko budete pripremali rezance po ovom receptu ili i vi imate neki sličan našem, slobodno mi ostavite u komentaru. A do tada, budite mi lepi i pozdravljeni!

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




94  −  90  =  

Oznake: