domaći rezanci sa makom
Izvor: youtube.com

Rezanci sa makom: Slatka večera na vojvođanski način

Ovo je desert koji je obeležio detinjstvo skoro svakog deteta iz Srema.

Onaj čuveni “crni osmeh” nakon jela ovog divnog deserta, sećanje na mamu koja nas je uvek slikala nakon ove poslastice jer smo joj bili smešni sa takvim zubima, e pa baš te slike i ovaj desert su sada jedna od lepših uspomena iz mog detinjstva.

U daljem nastavku teksta ostavljam vam recept moje mame, njen način pripreme ali i priču kako me je ona naučila da spremam baš ove čuvene Vojvođanske rezance sa makom!

Kako spremamo rezance?

Kada sam imala oko 10-ak godina, mama me je prvi put učila kako se sprema testo za rezance sa makom.

Oduvek sam volela da kuvam, uvek me je zanimalo šta to mama “brčka” po kuhinji i uvek bih se “zavlačila” ispod njenih ruku i pomagala joj u spremanju, otud ljubav i završen gastronomski fakutet.

Pre nego što krenemo sa receptom, moram da vas spremim na to da nije svačija kuhinja ista, nije svaki tip brašna isti i sama vlaga u brašnu nikada neće biti ista, kao ni klasa jaja. Mi smo oduvek birali A klasu, pa ako krenete da spremate baš po ovom receptu uzmite istu.

Za ovaj recept će vam biti potrebno:

domaći rezanci sa makom

Rezanci sa makom

Starinski recept, tradicionalno jelo
5 from 1 vote
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 10 minutes
Ukupno Vreme 40 minutes
Obrok Dessert
Kuhinja Srpska
Porcije 4 osobe
Kalorije 1500 kcal

Oprema

  • 2 Šerpe
  • Oklagija
  • Par činija za sastojke
  • Sito
  • varjača
  • veća činija

Sastojci
  

  • 2 jaja
  • oko 250 g brašna
  • 1 kašika uljla
  • prstohvat soli

Za fil

  • 250 g maka
  • 4 kašike meda
  • 50 g putera
  • 10 g vanil-šećera
  • 1 dl vode

Instrukcije
 

  • Jaja razbijte u neku veću činiju, pomešajte sa uljem i soli pa razmutite viljuskom.
  • Brašno prosejte pa krenite sa postepenim dodavanjem.
  • Ovako gustu masu mesimo 10 minuta pa uvijamo u providnu foliju i ostavljamo da se odmori oko 20 minuta.
    testo za rezanca
  • Pobrašnjavite površinu i krenite da razvlačite testo od sredine ka ivicama, ali pazite da ne pretanjite testo.
  • Nakon razvlačenja testa, uzmite radlu i krećemo sa sečenju testa.
    Testo sečemo prvo na trake jednake dužine, a odmah nakon sečenja traka prelazimo na sečenje malih rezanaca veličine oko 3 cm.
    domaća rezanca sa makom
  • U veću šerpu sipamo vodu u koju dodajemo baš malo soli i stavljamo na šporet da vri. Kada voda provri dodajemo rezanca i kuvamo ih 5 minuta.
    kuvanje rezanaca
  • Kuvana rezanca procedimo i ispiramo kroz hladan mlaz vode.
  • U šerpu dodajte vodu, puter i vanil-šećer. Kada voda proključa dodajte med i mak i kuvajte oko 2-3 minuta.
    priprema fila za rezanca sa makom
  • U skuvan fil dodajte testo i mešajte par minuta dok se sve ne sjedini.
    rezanci sa makom
Ključne reči mak, nasuvo, rezanci

Verujte mi da sa ovim načinom pripreme dobijate najsočnije rezance sa makom, a, po mom mišljenju, i jednu od lepših poslastica koju ćete probati u svom životu!

Detinjstvo u tanjiru

Ovakvi starinski deserti bude posebne emocije u meni. Svaki put kada jedem domaće rezance sa makom setim se baš ovih trenutaka koje sam gore ispisala – setim se bezbrižnog i lepog detinjstva.

Ako imate decu i nemate više ideja kako da se igrate sa njima, možda vam baš ovaj članak bude od koristi. Probajte da uključite svoje mališane u pripremu ovog recepta i kreiraćete posebne trenutke i sećanja za ceo život!

Hvala vam što ste pročitali članak do kraja, ukoliko budete pripremali rezance po ovom receptu ili i vi imate neki sličan našem, slobodno mi ostavite u komentaru. A do tada, budite mi lepi i pozdravljeni!

Autor teksta:

Ostavite komentar

Jedan odgovor

  1. 5 stars
    Otkad ovo nisam jela…
    Budite mi nostalgiju sa ovim Vašim sjajnim odabirom recepata autentičnim za Vojvodinu, a moje detinjstvo. ❤️

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




  +  29  =  33

Oznake: