Rolat sa bananama i plazmom
Izvor: oradio.rs

Rolat sa bananama i plazmom – Recept za brzi dezert koji se ne peče

Rolat sa bananama i plazmom je moj izbor uvek kada mi treba nešto nalik torti, a nemam vremena da pečem kore. Ova poslastica se napravi za tren oka. Dobije se lepa količina, i možete ga služiti u svakoj prilici, a da se ne obrukate.

Rolata sa bananama ukrašen čokoladom
Izvor: YouTube/snimak ekrana

Ovo je jedan od onih kolača bez pečenja u kome će cela porodica zaista uživati. Možete ga ukrasiti šlagom ili samo mlevenom plazmom i čokoladom.

Rolata sa bananama ukrašen čokoladom

Rolata sa bananama i plazmom

Od ove smese se dobiju 2 rolata
Vreme pripreme 30 minutes
Obrok Dessert
Kuhinja Srpska
Porcije 10
Kalorije 1910 kcal

Oprema

  • 2 vangle
  • 2 veće kese za zamrzivač
  • 1 rende
  • 1 viljuška
  • 1 mikser
  • 1 činija za jabuke
  • 1 tanjir za banane

Sastojci
  

  • 4 žumanca
  • 1 margarin
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 jabuke
  • 3 banane za smesu
  • 600 g mlevene plazme
  • 4 banane za sredinu rolata
  • 200 g šlaga

Instrukcije
 

  • Margarin umutite sa šećerom u prahu dok se šećer ne istopi
  • Odvojite žumanca i belanca pa dodajte žumanca u margarin sa šećerom
  • Ogulite jabuke pa ih narendajte na sitno
  • Izgnječite banane
  • Dodajte voće u smesu i mutite mikserom
  • Dodajte keks, mutite mikserom dok može, a onda smesu uobličite rukama
  • Kese isecite po dužini i širini da dobijete pravougaoni oblik
  • Na raširenu kesu stavite pola mase pa je rastanjite u pravouganik
  • Na sredinu stavite 2 banane po dužini
  • Umotajte sve to u rolat i zajedno sa kesom prebacite na poslužaonik
  • Isto ponovite sa ostatkom smese
  • Stavite rolate u frižider
  • Kada se stegnu, umutite šlag, pa rolate ukrasite

Beleške

Margarin se teško muti sa šećerom. Da biste sebi olakšali držite ga na sobnoj temperaturi dok ne omekša.

Šlag od belanaca

Domaći šlag od belanaca
Izvor: SremOnline

Pošto će vam ostati belanca nakon pravljenja rolata sa bananom, možete ih iskoristiti da napravite šlag. Domaći šlag je čak lepši od kupovnog, a ako ga dobro umutite, biće jednako čvrst. Evo kako da ga napravite:

  1. Istopite 4 kašike šečera na vatri, ali nemojte ga karamelizovati. Šećer treba da je tečan.
  2. Uzmite vanglu za mućenje, dobro je obrišite da nema ni kapljice vode.
  3. Belanca umutite dok ne dobijete čvrst šne, a onda lagano dodajte istopljen šećer, sve vreme muteći

To bi bilo to!

Da bi se belanca lepše umutila, držite jaja na sobnoj temperaturi makar pola sata.

Rolat sa bananama i plazmom – kada ga praviti?

Ovaj rolat možete praviti za bilo koje slavlje ili kada očekujete goste. Ne bih pravila baš samo to za neki rođendan, ali ako već imate tortu u planu, a treba vam još nešto, ovaj rolat je idelan dodatak vašoj trpezi.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




35  −    =  25

Oznake: