Rakijada Pranjani
Izvor: sremonline

Rakijada Pranjani 2024 ─ 28. septembra izbor za najbolju voćnu rakiju

Posle niza Grožđebala i festivala u čast vina, na red nam dolazi, mnogima čak i milija ─ rakija.

Padine Fruške gore, nadaleko poznate po bogatstvu raznolikih ukusa vina i rakije i ove godine okupljaju turiste i ljubitelje istih. No, kakav bi to ugođaj bio kada ovakve skupove ne bi pratila široka lepeza gastronomskih ponuda tradicionalne vojvođanske kuhinje.

Ukoliko ste radi malo proputovati i zadovoljiti svoja gastronomska čula, evo predloga nekih od brojnih manifestacija u našem okruženju.

Nakon ovih brojnih festivala koje nam krajem leta i početkom jeseni vojvođanska ravnica priprema iz godine u godinu, na red dolazi i jedna, malo udaljenija, ali ništa manje interesantna i vredna posete manifestacija ─ Rakijada Pranjani.

Udaljenja na oko 170 km od Srema i nekih dva sata vožnje, ovo mesto krajem septembra pruža pravu gozbu ljubiteljima i degustatorima srpske rakije.

Rakijada Pranjani ─ Pravila za učestvovanje u takmičenju

Rakijada Pranjani 2024
Izvor: sremonline

28. septembra ove godine po 22. put će se, između ostalog održati ekipno takmičenje u ispijanju rakije od šljive i izbor za najbolju rakiju po kategorijama.

Prvobitno je određen 10. septembar kao poslednji datum za slanje uzoraka, međutim organizator je ipak odlučio da taj rok bude pomeren na 17. septembar.

Pa tako, ako se bavite proizvodnjom ovog cenjenog napitka u srpskim domaćinstvima, a takmičarskog duha ste, još uvek imate mogućnost da svoje uzorke pošaljete.

Uzorke možete poslati na ime:

Aleksandar Biorac

32308 Pranjani bb

Kontakt telefon: 061/187-78-54

email: [[email protected]]

Što se tiče pravila vezanih za kotizaciju i slanje uzoraka, organizator je odredio sledeće:

  • cena za kotizaciju po uzorku je 2000 dinara,
  • ako se predaje više od 5 uzoraka, cena je 1500 dinara,
  • 18 eura je određena cena za uzorke iz inostranstva,
  • kotizacija se šalje zajedno sa uzorcima,
  • uzorak za ocenjivanje mora biti u staklenoj flaši od minimum 0,7 litara.

 

Rakiju će kao i do sada ocenjivati prof. dr Ninoslav Nikićević, prema sledećim kategorijama:

  • rakija od šljive starija od 3 godine,
  • mlada rakija od šljive do 3 godine starosti,
  • rakija od dunje,
  • rakija od jabuke,
  • rakija od kajsije,
  • loza,
  • rakija od kruške,
  • likeri,
  • ostala alkoholna pića (džin, rakija travarica, pelinkovac i dr.)

Ocenjuju se osnovni parametri, kao što su ukus, miris, boja, bistrina i tipičnost rakije.

Na uzorke je neophodno naznačiti sledeće podatke:

  • ime, prezime, adresa i broj telefona,
  • vrsta voćne rakije,
  • godina proizvodnje,
  • jačina alkohola u stepenima (preporučuje se do 45%).

 

Ove godine organizator je pripremio specijalne nagrade:

  • za prvih 50 učesnika koji pošalju četiri i više uzoraka, specjalna nagrada je kazan za pečenje rakije,
  • nagrada za najbolju rakiju iz inostranstva i
  • specijalna nagrada za damu proizvođača.

Začetci rakijade u Pranajnima ─ kako je manifestacija nastala

Ova Moravička varošica sa svega 592 domaćinstva postala je nadaleko poznata po manifestaciji koja je sasvim spontano nastala idejom jednog meštana koji je držao lokalu trgovinsku prodavnicu.

Ovako nam on objašnjava prvobitnu ideju, začetke rakijade u Pranjanima i takmičenje ko ima veće bekrije Bralovići ili Lokva… Tako bivši alkoholičari oba zaseoka, postaše vođe ekipa…

Ipak, 2002. godine zvanično je prvi put održana manifestacija, koja je bila posvećena šljivovici, a čiji je danas poznati naziv Rakijada Pranjani.

2006. godine, u vreme Preobraženja (19. avgust), kada se ujedno održavao i glavni vašar u Pranjanima, organizovan je zavičajni skup, sa idejom da to preraste u tradicionalno okupljanje svih Pranjanaca iz okruženja pranjanskog kraja.

Danas Rakijada u Pranjanima slavi 22 godine postojanja, a pored takmičara iz Srbije, sve je više onih koji dolaze iz okolnih zemalja. Tako je sve više onih koji dolaze iz Hrvatske i Slovenije, pa čak i dalje, iz Češke i Poljske. Međutim, nije samo rakija ta po kojoj je ovo mesto poznato. U Pranjanima se održava još jedna manifestacija ─ “Sabor violinista Pranjani”, koja se iz godine u godinu održava krajem avgusta.

Rakijada je pored svog izložbenog i zabavnog karaktera, prerasla i u takmičarsku manifestaciju. Sve bogatiji kulturno-umetnički i muzički program, upotpunjuje takmičenje u više kategorija, od kojih su neka od sledećih:

  • ekipno takmičenje u ispijanju rakije (šljiva),
  • takmičenje za najbolju voćnu rakiju (šljiva, dunja, jabuka, kruška i kajsija, loza, likeri i ostalo ─ vinjak, medovača, orahovača, travarica, komovica, džin i durgo),
  • takmičenje za najbolji gulaš i
  • takmičenje za najbolju pitu gibanicu.

Sva je prilika da će se ovaj spisak uvećavati kako manifestacija, iz godine u godinu opstaje.

Šta mi to znamo o ovom malom naselju zvanom Pranjani?

Deo naselja Pranjani
Izvor: YouTube printscreen

Pranjani ─ naselje u opštini Gornji Milanovac udaljeno je svega 36km, na putu prema Požegi. Do 1965. godine Pranjani je bila opština, sačinjena od naseljenih mesta Teočin, Srezojevci, Leušići, Koštunići, Pranjani, Kamenica, Bogdanica, Brajići, Gojna Gora, Brezna i Družetići. Sva ova mesta su nakon ukidanja opštine, ušla u sastav opštine Gornji Milanovac.

Sa površinom 4.087 hektara i nadmorskom visinom od 420 do 540 metara, Pranjani su mesto sa najvećom teritorijom u opštini.

Da li ste znali?

Ovo selo ima svoju školu, koja je osnovana još davne 1858. godine.

Pored Osnovne škole “Ivo Andrić”, koja se može pohvaliti svojom dugovečnošću u postojanju, sada evo već punih 166 godina, varošica ima svoj zadružni dom i seljačku radnu zadrugu, poštu, trgovačku prodavnicu, zidanu crkvu ─ Crkva Vaznesenja Gospodnjeg sa parohijskim domom, crkvu brvnaru iz 1827. godine, neizostavnu kafanu i seoski zadružni dom zdravlja.

Ambulanta u Pranjanima, podignuta je 1930. godine, a naredne 1931. i zvanično otvorena. Meštani ovog sela obezbedili su zemljište i materijal za gradnju, a darodavac celokupne unutrašnje opreme i projekta, bio je Džon Kingsburi, čije ime i dan danas nosi ambulanta. Džon Kingsburi rođen je 1876. godine u državi Vašington. Po diplomiranju na Učiteljskom koledžu na Univerzitetu Kolumbija 1909. godine, svoj rad posvećuje dobrotvornim organizacijama. 1920. godine postaje predsednik Američkog udruženja za zaštitu dece Srbije, ogranka amričkog Crvenog krsta.

Na oko 4 km od samog sela, nalazi se visoravan Galovići. Na tom mestu podignuta je Spomen ploča, u znak sećanja da je na tom mestu nekada postojao ratni aerodrom, sa kog su krajem Drugog svetskog rata poleteli brojni saveznički piloti (oko 350 njih), koji su oboreni nad ovim delom Srbije. Ova operacija ostaje upamćena pod nazivom “Operacija Halijard”. Ujedno je i najveća akcija spasavanja američkih pilota tog doba, nad okupiranim teritorijama Evrope.

Misija Halijard u Pranjanima
Izvor: YouTube printscreen

28. septembra dobar provod je zagarantovan

Takmičarski duh i želja za dobrim provodom održali su ovu manifestaciju živom. Zahvaljujući savremenim tehnologijama, za sve one koji  nisu u mogućnosti da pođu put Pranjana, sada imamo mogućnost na YouTube-u da vidimo pregršt dogodovština sa Rakijade. Jedno je sigurno ─ zabave ne manjka!

Iskusni ljubitelji rakije nam poručuju:

„Od rakije nema bolje žene, po tri dana ona ljulja mene!“

Nadamo se da smo vam dovoljno zagolicali čula i naveli vas da porazmislite, da tog 28. septembra (subota), svojim prisustvom osvedočite tradiciju i veseli duh našeg naroda. Svoje utiske možete nam preneti u polju za komentare, a mi ćemo ih rado podeliti.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

77  −    =  70