garavi sokak na grozdjebalu u sremskim karlovcima 2024
Izvor: YouTube screenshot

Garavi Sokak na Grožđebalu 2024 u Sremskim Karlovcima

Dobro poznate hitove “Šest dinara, dvanaest kopči, e da nemaš crne oči” ćete moći da slušate ove godine u nedelju 22. septembra na poznatoj manifestaciji u Sremskim Karlovcima – Grožđebal.

Više o samom događaju možete pročitati ovde.

Kako je nastala grupa Garavi Sokak?

Srpski pop-rock band je osnovan davne 1982. godine pod imenom “Pa šta” u Novom Sadu.

U momentu nastajanja ove grupe, Bane Krstić studira poljoprovredni fakultet.

  1. godine, grupa menja ime u “Garavi Sokak” i do današnjeg dana ime ostaje ne promenjeno.

Pred sam kraj studija, odnosno, poslednja 3 ispita na fakultetu Bane pravi čuveni hit “Teci, teci Dunave” koja je dobila veliku pažnju i primećenost kod publike.

U nekim od svojih izjava, Bane priča o tome kako je 1989. godine, nakon izlaska prvog albuma doživljavao mnoge osude zbog svog izgleda jer je na svoje nastupe rado dolazio obučen u narodnju nošnju.

Jedna od izvanrednijih izjava Baneta na celu osudu publike bila je :

“Zemlja u kojoj nekome kada hoćete da ga ponizite, kažete „da je seljak“ – nema budućnost. To je najčasnije zanimanje od pamtiveka. Zato ja danas izgledam kao prvog dana. Gradski čovek je obučen u modu, a seljak u nošnju. Moda prolazi i odlazi, a nošnja ostaje.”

garavi sokak na grozdjebalu u sremskim karlovcima 2024
Izvor: YouTube screenshot

Kako je nastalo ime grupe Garavi Sokak?

Ime „Garavi Sokak“ dolazi iz svakodnevnog života i ima simbolično značenje. Reč „garav“ označava prljavštinu i pepeo, dok „sokak“ predstavlja uličicu, malu ulicu. Tako je ime ovog benda metafora za jednostavan, narodski, ali i pomalo nostalgičan način života u vojvođanskim varošicama.

Članovi Benda Garavog Sokaka

Glavni vokal i autor pesama je Bane Krstić koji je postao zaštitno lice Garavog Sokaka. Njegov upečatljiv glas i tekstovi doneli su bendu posebnu prepoznatljivost. Pored njega, u bendu su svirali različiti muzičari, a oni koji su i danas u bendu su Miroslav Papić, Đorđe Urban, Milan Trifunović, Miroslav Ilić, Boban Dževerdanović.

Najveći Hitovi Garavog Sokaka

Tokom svoje karijere, Garavi Sokak je izdao brojne hitove koji su postali evergrin pesme na domaćoj sceni. Neke od najpoznatijih pesama su „Ko te ima, taj te nema“, „Doviđenja tugo“, „Optimista“, „Kao ja“, i „Ti znaš“.

Pesma „Ko te ima, taj te nema“ jedna od najlepših balada domaće scene. Garavi Sokak je poznat i po pesmama koje su često humoristične, ali i duboko emotivne, pa su njihove melodije neizostavne na mnogim vojvođanskim svadbama i proslavama.

Ime „Garavi Sokak“ dolazi iz svakodnevnog života i ima simbolično značenje. Reč „garav“ označava prljavštinu i pepeo, dok „sokak“ predstavlja uličicu, ili malu ulicu. Tako je ime ovog benda metafora za jednostavan, narodski, ali i pomalo nostalgičan način života u vojvođanskim varošicama. Njihova muzika donosi miris prošlih vremena, ali je istovremeno bliska modernoj publici.

Druga strana medalje

Svi znamo dobro poznatu pesmu ”Ko te ima taj te nema” koju je Bane napisao davnih godina, a veliku slavu u ovoj pesmi dobija Zvonko Bogdan i mnogi drugi tamburaški orkestri koji je izvode u svom posebnom stilu, i koja danas nosi titulu “narodske” pesme.

Takođe i pesma “Ćiribu ćiriba” preuzimaju navijači fudbalskog kluba “Vojvodina” koji dopisuju dve posebne strofe i ubacuju ih u pesmu.

Koncerti i nastupi Garavnog Sokaka

Garavi Sokak je tokom svoje karijere održao veliki broj koncerata širom Balkana.

Osim dobre muzike, Gravi Sokak na svojim nastupima ima posebnu prisnost sa svojom publikom koja rado peva stihove njihovih pesama na sav glas.

Osim na Balkanu , bend je nastupao i u inostranstvu, gde su privlačili pažnju dijaspore koja je željna zvuka iz domovine.

I za sam kraj…

Garavi Sokak je bend koji je ostavio neizbrisiv trag na muzičkoj sceni. Sposobnost kroz koju kombinuju taburašku tradiciju sa modernim pop i rock zvukom uz posebne emotivne stihove kroz koje je utkana ljubav prema Vojvodini, ostavlja poseban trag na estradnom nebu kao legende domaće muzike.

Garavi Sokak je, bez sumnje, ikona vojvođanskog zvuka koja i dalje živi kroz svoje nezaboravne hitove.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9  +  1  =