Devojka vozi svoj plavi električni bicikl
Izvor slike: unsplash.com/Gotrax

Najbolji električni bicikl za gradsku vožnju za 2024

Električni bicikli predstavljaju jedan od najpopularnijih načina transporta do posla, posebno u gradskim, urbanim sredinama.

U moderno vreme, gde su svetski trendovi takvi da se okrećemo ka čistijoj energiji, možemo da primetimo sve veći broj električnih vozila, motora, bicikala i trotineta.

Oni predstavljaju logičan izbor za savremenog čoveka jer su pouzdani, ekonomični i ekološki održivi vidovi transporta.

Koji je to najbolji električni bicikl za gradsku vožnju u 2024.godini, a da li je to klasični ženski električni bicikl Capriolo Lady, nešto moderniji Xiaomi Baicycle S2 ili jedan bicikl sa modernim dizajnom poput MS ENERGY eBike c100, saznažete ako ostanete u ovom tekstu.

Modeli koje vam preporučujemo:

  1. Galaxy električni bicikl 20 Ibiza -Cena: 59.243,00 dinara
  2. Galaxy električni bicikl 26 Barcelona – Cena: 63.722,00 dinara
  3. Električni bicikl Xiaomi Baicycle S2 – Cena: 66.450,00 dinara
  4. E Motion Diva – Cena: 76.999,00 dinara
  5. E-bike eco 700.3 lady – Cena: 154.999,00 dinara
  6. MS ENERGY eBike c100 – Cena: 128.430,00 dinara

Najbolji električni bicikl na tržištu

Doneli ste odluku da kupite električni bicikl, a niste sigurni koji model je po vašoj meri, u ovom delu ću vam predstaviti neke od najboljih električnih bicikala trenutno na tržištu.

1. Galaxy električni bicikl 20 Ibiza

Galaxy 20 Ibiza električni bicikl
Slika kreirana u Canva.com/Izvor slike: shoppster.rs
Model Galaxy Električni bicikl 20 Ibiza
Snaga motora 250W
Baterija 36V/10.4Ah
Domet 40 km
Tezina 25 kg
Nosivost 120 kg
Materijal rama Aluminijum
Maksimalna brzina 25 km/h
Brzina punjenja 4-6 sati

Galaxy 20 Ibiza je gradski električni bicikl idealan za svakodnevnu vožnju. Ram bicikla izrađen je od čelika i ima aluminijumske felne, što mu pruža dugotrajnost i izdržljivost.

Baterija omogućava autonomiju do 40 km po jednom punjenju, pri čemu maksimalna brzina iznosi 25 km/h. Kada se baterija isprazni, bicikl se može koristiti kao običan.

Bicikl ima 20-inčne aluminijumske felne, prednju V-brake kočnicu i zadnju doboš kočnicu, LED prednja i zadnja svetla, kao i dodatnu opremu poput prednje pletene korpe, LED displeja, zvona, i blatobrana.

Dostupan je u plavoj, crnoj i crvenoj boji. Nosivost je do 100 kg. Težina bicikla iznosi negde oko 25 kg, a vreme punjenja baterije je između 6-8 sati.

Cena: 59.243,00 dinara.

2. Galaxy električni bicikl 26 Barcelona

Galaxy 26 Barcelona električni bicikl
Slika kreirana u Canva.com/Izvor slike: shoppster.rs
Snaga motora 250W
Baterija 36V/10.4Ah
Domet 50 km
Tezina 27 kg
Nosivost 120 kg
Materijal rama Čelični
Maksimalna brzina 25 km/h
Brzina punjenja 4-6 sati

Galaxy 26 Barcelona je gradski električni bicikl sa klasičnim dizajnom i idealan je za svakodnevnu vožnju.

Bicikl ima Shimano menjač sa 7 brzina i litijumsku bateriju, koja omogućava autonomiju kretanja i do 50 km po jednom punjenju, a maksimalna brzina je oko 25 km/h.

Čelični ram i aluminijumske felne sa duplim zidom osiguravaju čvrstinu i dugotrajnost bicikla bez obzira na teren u kakvom ga vozite.

Bicikl ima prednje i zadnje LED svetlo, metalnu pletenu korpu, i dodatnu opremu kao što je LED displej, zvono, plastičnu zaštitu za lanac, paktreger i metalni blatobrani.

Kočnice su V-brake tipa, a ukupna težina bicikla sa baterijama iznosi oko 27 kg. Bicikl je dostupan u crnoj, bordo i plavoj boji.

Cena: 63.722,00 dinara.

3. Električni bicikl Xiaomi Baicycle S2

Xiaomi Baicycle S2 električni bicikl
Slika kreirana u Canva.com/Izvor slike: baicyclemalaysia.com
Snaga motora 250W
Baterija 36V/7.5Ah
Domet 35 km
Tezina 18 kg
Nosivost 100 kg
Materijal rama Aluminijum
Maksimalna brzina 25 km/h
Brzina punjenja 3-5 sati

Xiaomi Baicycle S2 je sklopivi električni bicikl dizajniran za praktičnu vožnju i još praktičnije prenošenje do vaše kancelarije ili stana.

Baterija je litijum-jonska sa kapacitetom od 7.8Ah, što omogućava domet i do 35 km po jednom punjenju. Bicikl je relativno lagan sa ukupnom težinom od 18 kg, što ga čini jednostavnim za nošenje i skladištenje.

Zbog toga što je lako sklopiv i prenosiv, daje vam mogućnost da sam njim putujete i gradskim prevozom.

Cena: 66.450,00 dinara.

4. E Motion Diva

E Motion Diva elektricni bicikl
Slika kreirana u Canva.com/Izvor slike: elektricnibicikli.rs
Snaga motora 250W
Baterija 36V/13Ah
Domet 60 km
Tezina 24 kg
Nosivost 120 kg
Materijal rama Aluminijum
Maksimalna brzina 25 km/h
Brzina punjenja 5-6 sati

E Motion Diva je gradski električni bicikl namenjen za svakodnevnu vožnju, dizajniran da privuče pažnju svojim klasičnim izgledom i praktičnošću.

Opremljen je litijum-jonskom baterijom koja omogućava domet do 60 km po jednom punjenju. Vreme punjenja baterije je između 5 i 6 sati.

Motor snage 250W omogućava maksimalnu brzinu od 25 km/h.

Bicikl je izrađen od aluminijumske legure koja mu daje čvrstinu i izdržljivost, a točkovi dimenzije 28 inča sa ojačanim duplim zidovima koji dodatno osiguravaju stabilnost.

Ovaj model je idealan za vožnju po gradu, uz kombinaciju elegancije i funkcionalnosti, što ga čini odličnim izborom za vozače svih generacija.

Cena: 76.999,00 dinara

5. E-bike eco 700.3 lady

E-bike eco 700.3 lady električni bicikl
Slika kreirana u Canva.com/Izvor slike: jakov.rs
Snaga motora 250W
Baterija 36V/10.4Ah
Domet 50 km
Tezina 23 kg
Nosivost 120 kg
Materijal rama Aluminijum
Maksimalna brzina 25 km/h
Brzina punjenja 5-6 sati

E-Bike ECO 700.3 Lady je električni bicikl dizajniran za udobnu vožnju u gradu i prirodi.

Opremljen je snažnim OLI motorom od 250W sa obrtnim momentom od 60 Nm i litijumskom baterijom koja pruža domet od 50 do 85 km, u zavisnosti od uslova vožnje, težine vozača, i stepena asistencije. Baterija se puni za manje od 6 sati.

Rama je izrađena od aluminijuma, a bicikl je opremljen hidrauličnim disk kočnicama Logan, što osigurava zaustavljanje u svim uslovima vožnje.

Ima Shimano Acera menjač sa 8 brzina i točkove od 28 inča, što ga čini pogodnim za vozače visine od 165 do 175 cm.

Ukupna težina bicikla je oko 23 kg.

Cena: 154.999,00 dinara

6. MS ENERGY eBike c100

MS ENERGY eBike c100 električni bicikl
Slika kreirana u Canva.com/Izvor slike: bicikltr.com
Snaga motora 350W
Baterija 36V/12.5Ah
Domet 70 km
Tezina 21 kg
Nosivost 120 kg
Materijal rama Aluminijum
Maksimalna brzina 32 km/h
Brzina punjenja 4-5 sati

MS ENERGY eBike c100 je najbolji gradski električni bicikl sa snažnim motorom Ananda M81 od 250W i obrtnim momentom od 80 Nm.

Jaka baterija od pruža domet i do 70 km u zavisnosti od tipa terena i težine vozača. Ima Shimano Altus menjač sa 8 brzina, Suntour NEX prednji amortizer i hidraulične kočnice Tektro HD-T275.

Ram je izrađen od aluminijuma, a bicikl dolazi sa 27.5″ CST gumama, što ga čini idealnim za udobnu vožnju po gradu.

Cena: 128.430,00 dinara

A koji su to najprodavaniji modeli električnih bicikala u Srbiji možete da pročitate u našem prethodnom blogu.

Zašto je električni bicikl najbolji izbor za putovanje na posao?

Muskarac i žena voze električni bicikl do posla
Izvor slike: pexels.com/Motor TruckRun

Svedoci smo da u zemljama zapada je sve više prisutan ovaj vid transporta. Iako ne savršen, on nudi nege pogodnosti koje nema ni jedan drugi vid putovanja. Pre svega se misli na:

  1. Smanjene troškove: Putovanjem biciklom na posao smanjujemo naše izdatke za gorivo, gradski prevoz.
  2. Ušteda vremena: Samo zamislite da krećete na posao, a da vam jedna od misli nije: “Gde ću sad da parkiram?”. Sa električnim biciklom nećete imati ovih problema, možete ga ostaviti na mestima predviđenim za parkiranje bicikala i mirne glave odšetati do svog radnog mesta.
  3. Ekološka prihvatljivost: Stalno slušamo o problemima emisije ugljen-dioksida. E pa sad imamo priliku da kao pojedinci damo doprinos smanjenju emisije ugljen-dioksida i promenimo svoje loše navike. Bilo koje vozilo sa elektro-motorom doprineće smanjenju zagađenja naše planete.
  4. Zdravlje: Fizička aktivnost je veoma važna u vremenu kada smo sve više usmereni ka telefonima, kompjuterima i ostalim tehnologijama. Da li sami sebe uhvatite da niste prošetali nekoliko kilometara dugo vremena, kada ste provozali bicikl. Verujte svi imamo problem da se pokrenemo, ali porkenite se, kupite električni bicikl i počnite da radite na svojoj fizičkoj spremi.

Ovo je samo deo razloga za izbor bicikla kao načina da putujete na posao.

Šta je važno da gledate pri izboru električnog bicikla za svakodnevno putovanje?

Devojka vozi električni bicikl gradom
Izvor slike: unsplash.com/VelotricEbike

Električni bicikl nije isto što i običan, postoji nekoliko stvari na koje morate da obratite pažnju pri izboru, a koje vam ne mogu proći neopaženo. Da se ne bi pokajali nakon kupovine, dobro zapamtite neke od sledećih stavki i vodite o njima računa pri kupovini bicikla.

  1. Baterija: Tačnije njena autonomija, odnosno broj kilometara koje možete preći sa jednom punom baterijom.
  2. Brzina punjenja: Takođe važna stavka, jer živimo u vremenu u kome je kako se kaže vreme=novac, samim tim nema smisla da nam punjenje baterija bicikla predstavlja jedan od faktora koji nas usporavaju.
  3. Težina bicikla: Obavezno proveriti koliko je kilograma težak bicikl, jer nošenje teškog bicikla do stana može biti loša ideja, naročito ako lift ne radi.
  4. Prenosivost: U suštini predstavlja dopunu prethodne stavke. Pored izbora lakšeg modela, razmotrite i sklopivi bicikl. Ova karakteristika će vam omogućiti da svoj bicikl ponesete do svog radnog mesta ili stana.
  5. Udobnost: Obavezno pri kupovini testirajte kakva je ergonomija sedista, odnosno sica na biciklu, kako amortizuje neravnine na putu i da li je korman udoban za ruke i lak za upravljanje.
  6. Bezbednost: Kočnice, svetla i brave za zaključavanje su gotovo obavezna oprema uz ovakav bicikl. Ovo su bicikli koji mogu da razviju velike brzine, pa samim tim i zahtevaju dobre kočnice. Proverite kvalitet disk kočnica na modelu koji vi gledate. Takođe je važno da imate i integrisana, odnosno fabrička svetla na biciklu zbog sigurnosti tokom noćne vožnje.

Pri izboru električnog bicikla, ključno je da razmotrite vaše svakodnevne potrebe. Ako planirate vožnju po gradu na kraćim relacijama, sklopivi modeli bi bili odličan izbor.

Manja autonomija baterije ovih modela dovoljna je za kraće vožnje, nakon koje ih možete sklopiti i odložiti u vašu kancelariju ili stan.

Za one koji žele bicikl za duže vožnje ili im je svakodnevna ruta do posla duža, preporučujemo vam modele bicikala sa jačom baterijom i većom autonomijom. Najčešće ovi modeli imaju i dosta udobnije sedište i omogućavaju vožnju na duge relacije bez problema.

Gde kupiti električni bicikl u Srbiji?

Voznja elektricnog bickla po stazi
Izvor slike: unsplash.com/KBOBike

Teško je dati tačan odgovor na ovo pitanje. Danas u Srbiji postoji veliki broj specijalizovanih prodavnica za bicikle i biciklističku opremu. U gotovo svakoj prodavnici sportske opreme možete pronaći po neki električni bicikl. Mi smo vam izdvojili samo nekoliko prodavnica u kojima možete odabrati najbolji električni bicikl za vas:

  1. Decathlon – Ovo je prodavnice svih vrsta sportske opreme. Takođe Decathlon prodaje razne vrste električnih bicikala različitih veličina i brendova. Pogledajte ponudu na njihovoj web stranici.
  2. Ananas – Svi znamo reklamu Ananas – klik, bum, tras. E pa ova online prodavnica nudi električne bicikle različitih modela i marki. Detalje možete pronaći na ovoj stranici.
  3. Venera Bike – Ima široku ponudu električnih bicikala po različitim cenama. Više informacija na Venera Bike.
  4. Fanatic – Prodavnica specijalizovana za biciklističku opremu. Ima bogatu ponudu električnih bicikala različitih brendova. Pogledajte više na Fanatic.
  5. Intersport – Jedna od najvećih sportskih prodavnica, koja u svojoj ponudi pored sportske opreme ima i različite modele električnih bicikala. Detalje potražite na njihovoj web stranici.
  6. Gigatron – Električni bicikli su deo ponude u ovoj prodavnici tehničke robe. Više o modelima koje imaju u ponudi možete saznati na Gigatron.
  7. Planet Bike – Nudi široku paletu proizvoda vezanih za biciklizam, pa i električnih bicikala raznih brendova i modela. Posetite njihov sajt na Planet Bike.

Takođe, jedna od opcija za kupovinu bicikla može biti i kupovina polovnog električnog bicikla.

Zanimljivo je za pogledati video koji je uradila redakcija SAT TV-a na temu opasnosti električnih bicikala:

Za kraj…

Svima nam je jasno zašto je električni bicikl najbolji izbor za putovanje na posao i svakodnevnu vožnju. Pored redovne fizičke aktivnosti, imamo i brigu o zaštiti životne sredine.

Od svih modela koje sam vam nabrojao, sigurno postoji neki koji odgovara vašim ličnim potrebama, budžetu, pa na kraju krajeva i vašem stilu vožnje. Pravo je vreme da promenite svoj način odlaska na posao i rešite se dosadnih gužvi i potrage za parkingom.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  +  47  =  50

Oznake: