Prirodni lek za suv kašalj
Izvor: SremOnline

Najbolji prirodni lek za suv kašalj – Šta pomaže?

Kako dođe jesen i hladnije vreme, tako kreću sezone prehlade i gripa. Još ako imate dete koje ide u vrtić ili školu, znate koje su to muke! Kada krene suvi kašalj, spavanja nema, ni za decu ni za vas. Zato je bitno na vreme se rešiti ove „napasti“, a šta je bolje nego prirodni lek za suvi kašalj?

Naravno da je savet uvek otići kod vašeg izabranog lekara, i svi znamo da postoje već provereni sirupi, praškovi i šumeće tablete koje pomažu u sprečavanju suvog kašlja. Postoji samo jedan problem. Ko od nas zaista ode kod doktora kada kašlje, ako nema temperaturu ili neke veće tegobe? Većina nas radije poseže za nečim što već imamo u kući, pa sam tako rešila da vam navedem neke predloge koje sam ja isprobala i pomogli su.

Guščija mast

Guščija mast
izvor: SremOnline

Ovo je apsolutni broj jedan kada su prirodni lekovi za suv kašalj u pitanju! Neprikosnovena guščija mast. Naše bake i majke su uvek držale teglicu u frižideru, za „ne daj Bože“, a otkako i ja sama imam dete, primenjujem istu praksu. Bezbedna je čak i za bebe. Važno je znati da je možete čuvati u frižideru do 6 meseci.

Guščija mast se koristi kod kašlja i upale pluća, utiče direktno na alveole u plućima, tako što sa njih skida naslage koje su uzrok upale. Sadrži cink, magnezijum, selen, bakar, sve vitamine B grupe, natrijum, omega-3 maske kiseline, alfa tokoferol, nikotinsku kiselinu, zasićene kiseline, i sve one ostale masne kiseline koje se lako rastvaraju u organizmu.

Koristi se tako što se od nje prave obloge. Utrlja se direktno na grudi, a preko se stave novine. Jedan deo lekovitih materija se upija (iliti, apsorbuje), a ostatak pomoću toplote koja nastaje u dodiru sa kožom, pripomaže da se sekret razloži i izbaci.

Možete je staviti i u domaću supu- jednu kašičicu na šerpu. Neće promeniti ukus supe, a pomoći će vam u lečenju kašlja.

Postarajte se da nabavite pravu, domaću guščiju mast. Sigurna sam da već znate nekoga, ko zna nekoga, ko drži guske i prodaje mast. Ako ne znate, možete je potražiti na pijaci, pa čak i na internetu, mada nisam sigurna koliko je to pouzdano.

Nemojte koristiti guščiju mast kada je povišena telesna temperatura.

Čaj od luka kao prirodni lek za suvi kašalj

Čaj od luka prirodni lek za suv kašalj
Izvor: SremOnline

Ovo sam isprobala pre nekoliko godina, na preporuku prijateljice, kada nisam mogla da prestanem da kašljem nedeljama. Crni luk je poznat po svojim antibiotskim i antiupalnim svojstvima, ali priznajem da mi nikada u životu ne bi palo na pamet da skuvam čaj od luka. Ispostavilo da je to odličan prirodni lek za suvi kašalj.

Čaj od crnog luka se sprema veoma jednostavno. Operite glavicu do 2 luka, presecite na pola, i kuvajte u vodi 10ak minuta. Procedite tečnost i pijte ovaj čaj 2 do 3 puta dnevno. Savetujem da svaki put spremate novu turu, jer će topao čaj blagotvorno delovati na vaše iziritirano grlo. Vrlo brzo će početi da deluje.

Ukus nije najprijatniji, ali zaista nije ni toliko loš. Meni su prva 2 gutljaja bili malo ružni, sve posle toga je sasvim ok.

Savet: Birajte domaći luk umesto kupovnog, da biste bili sigurni da nije prskan pesticidima.

Med kao saveznik zdravlja

Med protiv suvog kašlja
izvor: Sremonline

Ne moram mnogo da pišem o lekovitosti meda. Svi znamo da je prirodni med veoma zdrav za naš imunitet, da pomaže probavnom sistemu, i ima antibakterijska svojstva. Ono što možda niste znali je da med pomaže i kada je u pitanju suvi kašalj. Kako? Tako što oblaže sluznicu grla zahvaljujući svojoj lepljivoj strukturi. Time ublažava iritacije i smanjuje dnevni, i još važnije, noćni kašalj.

Med možete konzumirati do 3 puta dnevno – po jednu kašiku. Najbolje bi bilo da pojedete kašiku meda pred spavanje. Pošto se kod kašlja preporučuje povećan unos toplih napitaka, možete dodati med i u čaj.

Postarajte se da nabavite pravi domaći med, od proverenih proizvođača i imaćete odličan prirodni lek za suvi kašalj.

Med i biber protiv suvog kašlja

izvor: Sremonline

Ako volite domaću supu sa biberom, znate koliko ona može da „otčepi“ nos upravo zbog njegove ljutine. Biber je začin bez koga kod nas skoro ni jedno jelo ne može proći, ali ovaj začin nam može pomoći i kao prirodni lek za suvi kašalj. Ako ga ukombinujete sa medom (za koji smo već rekli da je delotvoran kod suvog kašlja), dobićete lek koji je veoma efikasan.

Napitak od ova dva sastojka se lako sprema. Pomeštajte kašičicu mlevenog crnog bibera (po mogućstvu svežeg) i kašiku meda, pa  sve to prelijte sa 2 dl vrele vode. Važno je da dobro mešate dok se svi sastojci ne sjedine. Ostavite napitak 10 minuta, opet promeštajte i popijte.

Ovaj lek konzumirajte jednom do dva puta u toku dana.

Šerbet – šećer i mleko kao prirodni lek za suv kašalj

Šerbet je odličan lek za kašalj
izvor: SremOnline

Šerbet sam apsolutno obožavala kao mala. U glavi mi je sećanje kako mi majka kuva ovaj napitak, a onda mi govori da moram da ga popijem dok je još vruć. Tako najbolje deluje.

Nema neke mudrosti u pripremi šerbeta. Trebaju vam samo dva sastojka – šećer i mleko. Stavite 3 kašike šećera u lonče ili džezvu da se karamelizuje, a onda nalijete mleko. Šećer će da se stvrdne, pa meštajte dok se opet ne istopi. I to je sve. Ovo je jedan od napitaka prijatenijeg ukusa, ako volite slatko.

Kozje mleko

Kozje mleko je odličan lek za kašalj
izvor: SremOnline

U potrazi sa prirodnim lekovima za kašalj, i pluća uopšteno, kozje mleko se nameće kao nakorisnije. Osim što obluje kalcijumom, ovo mleko sadrži fosfor, kalijum i magnezijum. Od vitamina, u kozjem mleku su pristuni vitamin A, B2, C, i D. Kozje mleko pogodno je za ljude netolerantne na laktozu, jer sadrži mnogo manji procenat kazeina nego kravlje.

Kao prirodni lek za suvi kašalj, kozje mleko potpomaže rad belih krvnih zrnaca jer sadrži i fluor, koji je jak antiseptik. Preporučuje se asmatičarima, i to pred spavanje. Ako patite od astme, uzmite 150 ml ovog napitka pre nego što odete u krevet, jer će to sprečiti spazam bronhija. Jednako je efikasno i kod bronhitisa.

Naravno, važno je nabaviti sveže mleko, pa preporučujem da nađete nekoga u blizini ko ima koze. Ja sam ga nabavljala sa obližnje farme i davala detetu ujutru. Dovoljna je jedna šolja.

Kozje mleko ne treba kuvati, samo promućkati i ugrejati.

Beli slez je najčešći prorodni lek za suvi kašalj

Čaj korena belog sleza
Izvor: SremOnline

Sirupi od belog sleza se uglavnom prepisuju u lečenju suvog kašlja, ali i čaj je odlična alternativa. Čaj se pravi od korena ove biljke, a sadrži tanin, fenolne kiseline, skrob, pektine, kalcijum oksalat i asparagin. Aktivne suspstance korena belog sleza su odličan pirodni lek za suvi kašalj.

Čaj se priprema tako što se jedna supena kašika korena belog sleza prelije sa 2 dl prokuvane, ali ohlađne vode. Ostavite ga da odstoji poklopljen 30 minuta, pa procedite. Ovaj napitak konzumirajte 2 do 3 puta na dan , a ako vam ukus baš ne prija, možete dodati malo meda.

Za decu, preporučuje se da im dajte po jednu kašiku prohlađenog čaja na 2 sata.

 Brzi prirodni lek za suvi kašalj – slana voda

Slana voda kao prirodni lek za suvi kašalj
Izvor: SremOnline

Ovo je prilično jednostavan prirodni lek za suvi kašalj. Rastvor slane vode može smanjiti iritaciju grla i isprati nadražujuće materije. Ovaj lek se vrlo lako pravi. Sipajte kašičicu soli (poželjno morske) u 250 ml tople vode, pa mešajte dok se so ne rastvori. Zatim ispirajte grlo, što duže možete da izdržite, i ispljunite tečnost.

Poželjno je ispirati grlo slanom vodom pred spavanje.

Sirup od lovora i žalfije

Sirup od lovora i žalfije
Izvor: SremOnline

Lovor je čest sastojak sirupa protiv suvog kašlja zahvaljujući svojim antiflamatornim svojstvima. Kod nas se uglavnom koristi kao začin, pa su velike šanse da ga već imate kod kuće.

Žalfija je takođe u narodu poznata kao lek za suvi kašalj. Čaj od ove biljke je neprijatnog i gorkog ukusa, ali veoma je efikasan, posebno ako vas muči stalno grebuckanje u grlu. Ovaj čaj možete  koristiti i za ispiranje grla.

Kada od ove dve biljke napravite domaći sirup, dobijate pravi prirodni lek za suvi kašalj koji brzo deluje. Ukus nije najprijatniji, pa ga deca i ne obožavaju, ali sigurna sam da možete naći način da dete popije ovaj sirup. Evo šta vam je potrebno:

  • 2 supene kašike suve žalfije
  • 6 kašika sitno mrvljenih listova lovora
  • 200 g šećera
  • 3 dl vode

Šećer istopite sa malo vode, da se karamelizuje. Nakon toga nalijte ostatak vode, pa pustite da se kuva. Kada proključa, dodajte žalfiju i lovor i mešajte sve zajedno nekoliko minuta. Poklopite, pa sklonite sa vatre i ostavite da stoji 2 sata. Sirup procediti kroz gazu u neku staklenu teglicu, i konzumirajte 3 puta na dan – po jednu kašiku. Ovaj lek za suvi kašalj možete piti 7 dana.

Recept za domaći sirup od lovora i meda, možete pronaći ovde.

Zašto se okrenuti prirodnim lekovima za suvi kašalj?

Ako odaberete bilo koji prirodni lek za suvi kašalj, ne samo da ćete poštovati tradiciju naših starih, nego problemu pristupate holistički, fokusirajući se na uzroke i celokupno zdravlje, umesto samo na simptome bolesti. Naravno, ako je kašalj prisutan duže vreme, savet je da se obratite svom lekaru, kako ovaj problem ne bi prerastao u neki veći, poput bronhitisa i upale pluća.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7  +  2  =