Muzej Iluzija Beograd
izvor: muzejiluzija.rs

Muzej iluzija Beograd – atrakcija za sve generacije

Muzej iluzija Beograd je otvoren 2017. godine, a od tog momenta postao je jedna od omiljenih atrakcija.

Muzej se nalazi u samom centru Beograda, na adresi Nuลกiฤ‡eva 11ย i pruลพa priliku posetiocima da se upoznaju sa iluzijama na interaktivan naฤin. Ova muzejska postavka ima viลกe od 70 eksponata. Aย  meฤ‘u njima izdvaja – soba sa iskrivljenom percepcijom, Vortex tunel i beskonaฤna soba.

Kako je ovaj interesantan muzej osnovan?

Prvi muzej ovakvog tipa otvoren je u Zagrebu joลก 2015. godine, od kada je postao vrlo popularna franลกiza. Ideja je bila da se napravi mesto koje ฤ‡e biti zabavno i edukativno. Takoฤ‘e, i da pruลพi posetiocima priliku da nauฤe neลกto o naฤinu na koji mozak obraฤ‘uje vizuelne informacije.

Popularnost zagrebaฤkog muzeja ubrzo je dovela do ลกirenja ovog koncepta ลกirom sveta.

postavke muzeja iluzija iz Zagreba
izvor: gloria.hr

Danas postoje muzeji iluzija u raznim gradovima Evrope i sveta. Svaki muzej, manje viลกe, ima sliฤan koncept, ali i specifiฤne postavke koje su prilagoฤ‘ene lokalnoj kulturi i posetiocima. U beogradskom muzeju, to je svakako karakteristiฤan portret Nikole Tesle.

Radno vreme i cene ulaznica

Muzej je otvoren svakog dana, od 9:00 do 22:00 ฤasova, ukljuฤujuฤ‡i vikend.

Cena ulaznica:

  • Odrasli: 900 RSD
    Deca (5-15 godina): 650 RSD
    Porodiฤna ulaznica (dva odrasla i dvoje dece): 2.500 RSD

Za grupne posete, muzej nudi popuste, a specijalne ture sa vodiฤem moguฤ‡e je zakazati unapred. Osim toga, muzej organizuje posebne programe za ลกkole i obrazovne ustanove.

Najzanimljivije postavke u Muzeju iluzija Beograd

Amesova soba

Amesova soba u Muzeju iluzija
izvor: muzejiluzija.rs

Joลก jedna popularna postavka je Amesova soba.

Ova soba menja percepciju veliฤine objekata. Kada dve osobe uฤ‘u u sobu, jedna izgleda mnogo veฤ‡a od druge, iako stoje u istom prostoru.

Otkriฤ‡u vam – Ova iluzija se postiลพe specifiฤnim oblikovanjem prostorije i ugaonim zidovima, ลกto uzrokuje iskrivljenu percepciju dimenzija.

Beskonaฤna soba

postavka Muzeja Iluzija u Kopenhagenu
izvor: bloombergadria.com

Beskonaฤna soba je joลก jedan od omiljenih eksponata.

Ova soba koristi ogledala kako bi stvorila iluziju beskonaฤnosti prostora. Kada stanete u sredinu sobe, imate oseฤ‡aj da se prostor proteลพe unedogled, dok ogledala reflektuju svetlost i senke sa svih strana.

Vortex tunel

Par u vorteks tunelu u Muzeju iluzija
izvor: srbijaspace.rs

Jedna od glavnih atrakcija Muzeja iluzija Beograd je Vortex tunel.

Ova instalacija izaziva oseฤ‡aj gubitka ravnoteลพe, iako se pod ispod vas ne pomera.ย  Tunel stvara optiฤku iluziju da se sve oko vas okreฤ‡e, dok vaลก mozak pokuลกava da balansira izmeฤ‘u onoga ลกto vidi i onoga ลกto oseฤ‡a.

Dodatne Postavke i Eksponati

Pored popularnih eksponata ovaj muzej nudi i druge instalacije.

Soba ogledala je joลก jedan omiljeni eksponat. Ogledala stvaraju refleksije, a samim tim i iluziju da se prostor proteลพe u beskonaฤnost. Posetioci ovde mogu posmatrati sopstvene odraze iz bezbroj uglova.

Takoฤ‘e, tu je i kaleidoskop. Kako inaฤe funkcioniลกe, i ovde koristi geometrijske oblike i svetlost kako bi stvorio kompleksne ลกare koje se stalno menjaju. Ovakva iluzija omoguฤ‡ava posetiocima da otkriju razliฤite oblike i boje svaki put kada ga pogledaju.

Nauฤni aspekt Muzeja iluzija

Igraฤke iz pametnog ลกopa u Muzeju iluzija
izvor: muzejiluzija.rs

Iako su iluzije zabavne, one pruลพaju uvid u to kako naลก mozak obraฤ‘uje informacije. Kroz postavke u muzeju, posetioci mogu nauฤiti osnovne principe optike, percepcije i kognitivne nauke.

Muzej, takoฤ‘e, nudi objaลกnjenja za svaku postavku, kako bi posetioci mogli da razumeju nauku iza svake od iluzija. Ovo je posebno vaลพno za mlaฤ‘e posetioce, jer im omoguฤ‡ava da kroz zabavu nauฤe neลกto novo.

Fotografisanje u Muzeju iluzija

Ooo, da!!! U ovom muzeju je fotografisanje skoro obavezno!

Muzej iluzija ne samo da je edukativno i zabavno mesto, veฤ‡ je i pravi raj za ljubitelje fotografije. Baลก zbog interaktivnih postamenata, ovaj prostor je idealan za stvaranje fotografija.

Evo nekoliko inspirativnih ideja

Veฤ‡ smo spomenuli Vortex tunel, koji ฤini da se prostor rotira oko vas. Iskoristite ovu iluziju da pozirate kao da ste uhvaฤ‡eni u vrtlogu iluzije.

Amesova soba je organizovana tako da menja percepciju veliฤine, tako da je odliฤna za grupne fotografije. Moลพete stati u jedan ugao, a neka vaลก saputnik stane u drugi โ€“ efekat ฤ‡e uฤiniti da izgledate gigantski u poreฤ‘enju s njima.

Savrลกen naฤin da zabavite sebe i svoje pratioce na druลกtvenim mreลพama!

Beskonaฤna soba, ispunjena ogledalima, stvara iluziju prostora koji se proteลพe u nedogled. Za fotografiju, moลพete stati u sredinu i pustiti refleksiju da uฤini svoje.

izvor fotografija muzejiluzija.rs

Joลก neki dodatni saveti za dobre fotografije

  • Iskoristite ลกirokougaone objektive

Instalacije poput beskonaฤne sobe i kaleidoskopa najbolje izgledaju kada se snime ลกirokim kadrom. Ovo omoguฤ‡ava da se celokupan prostor i refleksije prikaลพu u punom sjaju.

  • Obratite paลพnju na osvetljenje

Iako je muzej paลพljivo osvetljen, pazite da svetlo ne stvori previลกe senki. Eksperimentiลกite sa razliฤitim uglovima dok ne pronaฤ‘ete onaj koji najbolje istiฤe iluziju.

  • Pronaฤ‘ite svoj ugao

Neke iluzije najbolje funkcioniลกu kada ih posmatrate iz specifiฤnog ugla. Pomerajte kameru i ispratite kako promena perspektive utiฤe na krajnji rezultat fotografije.

Moลพda ฤ‡e te zanimati

Beogradski sajam knjiga od 19. do 27. oktobra

Posetioci i njihova iskustva

Ovaj muzej je privlaฤan za ลกiroku publiku – porodice sa decom, parove i turiste koji ลพele da provedu kvalitetno vreme.

Sa 7.013 Google recenzija, ovaj muzej ima ocenu 4.5. Prema recenzijama, posetioci navode da je dobar provod za decu do 12-14 godina zagarantovan. Kao manu istiฤu da prostor nije prevelik, ali je dovoljan da se provede 1 sat.

Muzej ฤesto organizuje specijalne dogaฤ‘aje, kao ลกto su tematske izloลพbe, nauฤne radionice za decu i grupne posete sa vodiฤem.

roฤ‘endan u Muzeju iluzija
izvor: muzejiluzija.rs

Proslava roฤ‘endana u Muzeju iluzija u Beogradu

Za proslave roฤ‘endana u Muzeju Iluzija Beograd, dostupni su razliฤiti paketi koji pruลพaju zabavno i edukativno iskustvo, idealno za decu i mlade.

Evo nekoliko opcija koje su trenutno u ponudi:

Dilemma & Kviz Potraga za blagom 1 Potraga za blagom 2
Takmiฤarski kviz (45 min) i reลกavanje logiฤkih igara uz struฤno voฤ‘stvo kroz muzej. Potraga za blagom kroz muzej, voฤ‘ena od strane vodiฤa, uz struฤno voฤ‘stvo. Potraga za blagom, interaktivni kviz i takmiฤenje u didaktiฤkim igrama u roฤ‘endaonici.
2 sata 1 sat i 30 minuta 2 sata i 30 minuta
35.000 RSD 24.000 RSD 40.000 RSD
13+ godina 7-14 godina 7-14 godina
Maksimalno 20 uฤesnika. Dve odrasle osobe mogu prisustvovati besplatno.

Posluลพenje (torta i piฤ‡e) je o sopstvenom troลกku.

Paket ne ukljuฤuje upotrebu roฤ‘endaonice i posluลพenje. Posluลพenje je o sopstvenom troลกku.

I na kraju, zaลกto posetiti ovu atrakciju?

Muzej iluzija Beograd pruลพa jedinstveno iskustvo koje kombinuje zabavu i obrazovanje. Sa centralnom lokacijom, pristupaฤnim cenama i interaktivnim eksponatima, muzej je idealno mesto za posetioce svih uzrasta. Otkrijte kako mozak i oฤi mogu biti zavarani i istraลพite svet iluzija na naฤin koji neฤ‡ete lako zaboravitiโ€‹

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

22  −    =  15

Oznake:ย