galija novosadski dani piva 2024
Izvor: Facebook mocmuzike

Galija nastupa na manifestaciji Novosadski dani piva 2024

Legendarni rok bend Galija, koji je svojim muziฤkim opusom obeleลพio jugoslovensku i srpsku scenu viลกe od ฤetiri decenije, nastupiฤ‡e na ovogodiลกnjoj manifestaciji Novosadski dani piva u subotu, 2. novembra 2024.

Galija je rok bend osnovan 1976. godine u Niลกu, poznat po svojoj dugotrajnoj karijeri i znaฤajnom uticaju na jugoslovensku i srpsku muziฤku scenu.

Osnivaฤi benda su braฤ‡a Nenad i Predrag Milosavljeviฤ‡, koji su se od samog poฤetka istakli kao kljuฤne figure, s Nenadom na vokalu i gitari, i Predragom kao autorom mnogih tekstova.

Prvi veฤ‡i uspeh postigli su pobedom na Zajeฤarskoj gitarijadi 1978. godine. Njihov debi album „Prva plovidba“ izaลกao je 1979. godine i donosi pesme poput „Avanturista“ i „Gospi“, koje su ubrzo postale prepoznatljive. Galija je tokom 1980-ih menjala muziฤki pravac โ€“ od progresivnog roka ka komercijalnijem zvuku โ€“ i izdala nekoliko albuma, ukljuฤujuฤ‡i „Druga plovidba“ i „Ipak verujem u sebe“.

Jedan od najambicioznijih projekata bio je stvaranje trilogije albuma krajem 1980-ih, meฤ‘u kojima su „Daleko je Sunce“ i „Korak do slobode“, koji se bave temama tranzicije i promena u tadaลกnjem druลกtvu. Njihov rad odlikuje saradnja sa razliฤitim muziฤarima, ukljuฤujuฤ‡i flautistu Boru Dugiฤ‡a i muziฤkog producenta Nikลกu Bratoลกa.

Bend i dalje nastupa i snima, a njihov zvuk evoluirao je kroz razliฤite faze, od eksperimentalnog i progresivnog do popularnog roka. Galija ostaje jedno od najvaลพnijih imena na Balkanskoj muziฤkoj sceni, s dugogodiลกnjom publikom i prepoznatljivim stilom.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

3  +  4  =  

Oznake:ย