izlet u solunu
Izvor: Canva

Izlet u Solunu – 6 lokacija koje možete obići za jedan dan

Solun je jedan od najstarijih i najlepših gradova Grčke, idealan za jednodnevni izlet i ekskurzije. Može se pohvaliti bogatim kulturnim nasleđem i kombinacijom tradicije i modernog života.

Smešten na obali Egejskog mora, ovaj grad pruža jedinstveni doživljaj istorije, umetnosti i arhitekture, uz autentičan mediteranski duh. Posebno je privlačan za turiste zbog svojih brojnih muzeja, crkava, arheoloških lokaliteta i mesta za uživanje u lokalnoj gastronomiji.

Opuštena atmosfera, gostoljubivost lokalnog stanovništva i blizina mora čine ga omiljenom destinacijom za posetioce iz celog sveta.

1. Bela kula

bela kula solun
Izvor: YouTube

Bela kula (Lefkos Pyrgos) je simbol Soluna i jedna od najpoznatijih atrakcija grada. Smeštena je na šetalištu duž obale, blizu glavne luke.

Ova velelepna kula iz 15. veka prvobitno je služila kao odbrambena struktura, zatvor i osmatračnica. Danas se koristi kao muzej i nudi izložbe posvećene istoriji Soluna i Vizantijskom carstvu.

Turisti mogu istražiti unutrašnjost kule, koja sadrži nekoliko nivoa sa različitim istorijskim postavkama, a uspon do vrha kule nagrađuje posetioce prelepim panoramskim pogledom na grad i Egejsko more. Ovo je nezaobilazna stanica za sve koji žele da bolje upoznaju bogatu istoriju i kulturu Soluna.

2. Arheološki muzej

arheološki muzej solun
Izvor: YouTube

Arheološki muzej u Solunu jedan je od najvažnijih muzeja u Grčkoj i nezaobilazna atrakcija za sve ljubitelje istorije. Nalazi se u neposrednoj blizini Bele kule i nudi bogatu kolekciju artefakata iz različitih perioda, od praistorije do rimske i vizantijske epohe.

Posetioci mogu videti izložene predmete od zlata, mozaike, skulpture, kao i eksponate vezane za svakodnevni život u antičkoj Makedoniji.

Muzej pruža uvid u istorijski razvoj Soluna i regiona, ističući značajne kulturne i umetničke trenutke iz prošlosti. Zajedno sa Muzejom vizantijske kulture, čini ključnu tačku za razumevanje kulturnog nasleđa ovog grada.

Poseta ovom muzeju preporučuje se svima koji žele da istraže istoriju Soluna i regiona, a planiran obilazak traje do dva sata, idealno kao deo celodnevnog istraživanja grada i kao izlet u Solunu.

3. Crkva Svetog Dimitrija (Agios Dimitrios)

crkva svetog dimitrija
Izvor: YouTube

Crkva Svetog Dimitrija (Agios Dimitrios) u Solunu jedna je od najvažnijih ranohrišćanskih bazilika u gradu i ključna tačka za vernike i turiste.

Posvećena je svetom Dimitriju, zaštitniku Soluna, koji je bio rimljanski vojnik i hrišćanski mučenik. Prema legendi, on je mučen i ubijen na mestu gde danas stoji crkva, izgrađena na ostacima rimskog kupatila.

Crkva u sadašnjem obliku datira iz 7. veka, sa bogatim ukrasima u vidu mozaika i mermernih ornamenata. Ispod crkve se nalazi kripta, gde se, prema predanju, nalazila tamnica u kojoj je sveti Dimitrije bio zatvoren i pogubljen.

Tokom Otomanskog perioda crkva je bila pretvorena u džamiju, a nakon velikog požara 1917. godine, većina originalnih struktura je uništena i kasnije rekonstruisana.

Danas je crkva deo UNESCO-ve Svetske baštine i jedna je od najposećenijih turističkih atrakcija u Solunu, sa slobodnim pristupom za posetioce.

Ukoliko planirate izlet u Solunu tokom proslave dana svetog Dimitrija, 26. oktobra, da znate da se održavaju litije i svečane liturgije koje privlače veliki broj vernika i turista iz celog sveta.

4. Zamak Heptapirgion

zamak heptapirgion solun
Izvor: YouTube

Heptapirgion (Heptapyrgion, poznat i kao Yedi Kule) je srednjovekovna tvrđava koja se nalazi u gornjem delu Soluna, u oblasti Ano Poli. Njegovo ime znači „Tvrđava sedam kula“, iako u stvarnosti ima deset kula, što odražava bogatu istoriju ove utvrde kroz vekove.

Tvrđava je izgrađena u vizantijskom periodu, a kasnije je rekonstruisana od strane Osmanlija, koji su je koristili kao vojnu bazu. Tokom 19. veka pretvorena je u zatvor i služila je toj svrsi sve do 1989. godine.

Danas je Heptapirgion delimično restauriran i otvoren za posetioce. Osim istorijskog značaja, pruža i spektakularan pogled na Solun i Egejsko more, čineći ga popularnim mestom za uživanje u zalasku sunca.

Tvrđava povremeno ugosti kulturne događaje i umetničke festivale, dodatno obogaćujući turističku ponudu Soluna. Zbog svoje blizine atrakcijama poput manastira Vlatadon, Heptapirgion predstavlja idealnu tačku za izlet u Solunu, kao i za istraživanje starog grada i njegovih znamenitosti.

5. Muzej Vizantijske kulture

muzej vizantijske kulture solun
Izvor: YouTube

Muzej Vizantijske kulture u Solunu jedno je od najznačajnijih mesta za istraživanje istorije Vizantije.

Otvoren 1994. godine, muzej se bavi očuvanjem i prezentacijom kulturnog nasleđa iz ranohrišćanskog, vizantijskog i post-vizantijskog perioda. Posetioci mogu videti širok spektar eksponata, uključujući ikone, mozaike, skulpture, rukopise i arheološko nalazište.

Muzej nudi stalne i privremene postavke, kao i obrazovne programe za sve uzraste. Dobitnik je prestižne nagrade Saveta Evrope za Muzej godine 2005. godine, što potvrđuje njegovu važnost na kulturnoj sceni.

Nalazi se u centru grada, u blizini Bele kule, što olakšava kombinovanje posete sa drugim atrakcijama u Solunu.

6. Zejtinlik

zejtinlik solun
Izvor: YouTube

Zejtinlik – Srpsko vojničko groblje u Solunu jedno je od najvažnijih memorijalnih mesta za srpski narod, gde počivaju vojnici koji su stradali tokom Prvog svetskog rata na Solunskom frontu.

Na ovom groblju nalazi se preko 8.000 srpskih boraca, uz vojnike iz drugih savezničkih zemalja – Francuske, Italije, Rusije i Velike Britanije.

Spomen-groblje obuhvata kapelu, kosturnicu i mauzolej, a njegovu izgradnju i uređenje vodili su srpski i ruski arhitekti, koristeći materijale iz Srbije.

Kompleks je oivičen čempresima, simbolički postavljenim kao „straža“ za pale vojnike, a u kapeli se nalazi luster izliven od čaura sa Kajmakčalana, u obliku okrenute srpske krune, kao znak žalosti za stradalima.

Posetioci mogu posetiti Zejtinlik svakodnevno, a lokacija je lako dostupna iz centra Soluna, u delu grada Neapoli, na ulici Lagada. Čuvari groblja sa zadovoljstvom pružaju istorijske informacije, omogućavajući dublje razumevanje značaja ovog mesta za srpsku i evropsku istoriju.

Da zaključimo…

Izlet u Solunu donosi bogato iskustvo koje kombinuje istorijske i kulturne atrakcije sa modernim sadržajima. Grad nudi obilje prilika za istraživanje, od muzeja i utvrda do šetališta i lokalnih restorana.

Solun je idealna destinacija za odmor na putu do vašeg letnjeg odmarališta. Solun je primamljiv kako za ljubitelje istorije, tako i za one koji žele opuštanje uz more i mediteransku kuhinju. Sa svojim autentičnim šarmom i raznovrsnom ponudom, ovaj grad nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Bez obzira na dužinu boravka, svaki trenutak proveden u Solunu donosi nova otkrića i nezaboravne uspomene.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  +  17  =  21

Oznake: