Bilo je to jedno od onih mirnih večeri, kada se sunce polako snižavalo iza horizonta, a vetar sa Dunava nosio svoj karakterističan miris.
Kafana na obali bila je mirna, tek poneki gosti, mahom ljudi sa dugim rukavima i bradama, koji su se u tišini, kao i sama reka, prepustili svetu svojih misli. Sedeo je tu i on – stari alas, neću otkrivati ime jer je još među nama, da se naljuti štogod.
Sa Dunavom je proveo svoj život, pali cigaretu svojim žuljevitim rukama koje su nosile priče o mrežama, brodovima, i ribama koje su znali samo oni koji su ceo život proveli uz ovu veliku reku.
Dugo je ćutao, s pogledom zagledanim u daljinu, a potom je, iznenada, obrnuo čašu, pa se okrenuo ka meni:
„Nisam želeo da dođe do ovoga, sinak“, rekao je, „ali mora se. Jer će mi, kad odem, sve to otići sa mnom, a onda više niko neće znati kako se sprema prava riblja čorba.“
Ove reči, izgovorene tihim, skoro tužnim tonom, donele su sa sobom nešto što mi je u tom trenutku delovalo kao prošlost, tradicija, nešto što se ne sme zaboraviti.
I tako mi je on, u tom trenutku, poverio recept za riblju čorbu, onu istu koja je decenijama grlila dušu svih onih koji su poznavali Dunav, kao i ljude koji su se s njim stapali.
Originalni recept sam modifikovao tako da bude dostupan svima. U originalnom receptu nema začina za riblju čorbu, ono se pravi ručno i zahteva dosta vremena. Sadržaj Riblja čorba, onako kako su je pripremali stari alasi, je spoj prirode i tradicije. Svaka kašika ove čorbe nosi u sebi miris reke, sećanje na prošle generacije i ljubav prema onim jednostavnim stvarima koje život čine vrednim. Kad pripremite ovu čorbu, setite se onog starog alasa koji je verovao da ne sme da ponese sa sobom samo svoje tajne, već da ih mora podeliti, kako bi uživanje u ovom jelu moglo trajati i dalje. Jer, prava riblja čorba nije samo o tome što se nalazi u loncu, već o ljubavi koja se u nju unosi, o tradiciji koju negujemo, i o tome što ostavljamo za sobom.Riblja čorba
Oprema
Sastojci
Instrukcije