Bilo je to jedno od onih mirnih večeri, kada se sunce polako snižavalo iza horizonta, a vetar sa Dunava nosio svoj karakterističan miris.
Kafana na obali bila je mirna, tek poneki gosti, mahom ljudi sa dugim rukavima i bradama, koji su se u tišini, kao i sama reka, prepustili svetu svojih misli. Sedeo je tu i on – stari alas, neću otkrivati ime jer je još među nama, da se naljuti štogod.
Sa Dunavom je proveo svoj život, pali cigaretu svojim žuljevitim rukama koje su nosile priče o mrežama, brodovima, i ribama koje su znali samo oni koji su ceo život proveli uz ovu veliku reku.
Dugo je ćutao, s pogledom zagledanim u daljinu, a potom je, iznenada, obrnuo čašu, pa se okrenuo ka meni:
„Nisam želeo da dođe do ovoga, sinak“, rekao je, „ali mora se. Jer će mi, kad odem, sve to otići sa mnom, a onda više niko neće znati kako se sprema prava riblja čorba.“
Ove reči, izgovorene tihim, skoro tužnim tonom, donele su sa sobom nešto što mi je u tom trenutku delovalo kao prošlost, tradicija, nešto što se ne sme zaboraviti.
I tako mi je on, u tom trenutku, poverio recept za riblju čorbu, onu istu koja je decenijama grlila dušu svih onih koji su poznavali Dunav, kao i ljude koji su se s njim stapali.
Originalni recept sam modifikovao tako da bude dostupan svima. U originalnom receptu nema začina za riblju čorbu, ono se pravi ručno i zahteva dosta vremena. Sadržaj Riblja čorba, onako kako su je pripremali stari alasi, je spoj prirode i tradicije. Svaka kašika ove čorbe nosi u sebi miris reke, sećanje na prošle generacije i ljubav prema onim jednostavnim stvarima koje život čine vrednim. Kad pripremite ovu čorbu, setite se onog starog alasa koji je verovao da ne sme da ponese sa sobom samo svoje tajne, već da ih mora podeliti, kako bi uživanje u ovom jelu moglo trajati i dalje. Jer, prava riblja čorba nije samo o tome što se nalazi u loncu, već o ljubavi koja se u nju unosi, o tradiciji koju negujemo, i o tome što ostavljamo za sobom.Riblja čorba
Oprema
Sastojci
Instrukcije
2 Odgovor
APATINSKI RIBLJI PAPRIKAŠ ( čorba)
SASTOJCI: ( generalno po osobi se racuna 0.5 kile ribe zive vage i 0.7 l vode)
– 2,5 kg očišćnog šarana (po želji do 500g soma)
– 3 glavice crnog sitno sitno seckanog luka;
– 3-4 supene kašike slatke mlevene paprike ( najbolja je Bezdanska, crvena kao krv, po mogucustvu mlevena bez peteljki)
– 1 kafena kašika ljute mlevene paprike;
– 1,5 dcl kuvanog paradajza;
– 2 kašike soli;
– 2-3 sušene paprike-feferone
NAČIN PRIPREMANJA:
U kotlić nasuti 3,5l hladne vode, odmah dodati ribu i luk. Iz glave se obavezno vade skrge, a glava mozw da se presece uzduzno. Uvacuje se i rep. Pristupiti kuvanju. Kada paprikaš proključa, dodati mlevenu papriku i strogo voditi računa da pena, koja se stvorila pri kuvanju, ne iskipi iz kotlića.Ubaciti kasiku soli, pa po potrebi dodati jos. Sok od paradajza dodati na pola kuvanja postepeno. Ako je riba imala ikru ili mlec, i oni se ubace na pola kuvanja. Sastojci u kotliću se nikada ne mešaju, nego se svaki put kotlić zarotira. Vatra je jako bitan faktor. Kotlic mora konstantno da vri, da jako jako kljuca, gotovo da peni. Pri tako jakoj vatri, od momenta kada prokljuca, kuva se jos 25- 30 min. Drva moraju biti suva, sitno nacepkana. Suva vrba je ubedljivo najbolja. Ako nema vrbe, bolje je loziti na gajbice ili neko meko drvo nego npr na bukvu ili bagrem.
-Paprikaš poslužiti sa sirokim ili spiralnim rezancima. Rezanca se prvo skuvaju i onda provuku kroz hladnu vodu da se ne lepe. Ne ubacuje se ulje. Prijatno i uzivajte u pravom jelu
Svaka čast! Moramo i ovo probati! Pozdrav za Apatin!