Kako ostvariti pravo na naknadu štete od grada
Fotografija ustupljena od vlasnika

Kako ostvariti pravo na naknadu štete od grada?

Jako nevreme praćeno velikim količinama padavina, olujnim vetrom i ledom pogodio je sinoć i rano jutros područje Vojvodine, Beograda i centralne Srbije.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je u toku dana upozorio na mogućnosti vremenskih nepogoda na području Srema i Bačke.

I pored blagovremenog obaveštavanja građana o mogućim vremenskim nepogodama, svedoci smo brojnih fotografija i snimaka potopljenih ulica, uništenih automobila i stambenih i drugih objekata.

Ako ste se i vi našli u situaciji da vam je pokretna ili nepokretna imovina uništena tokom sinoćne ili jutrošnje oluje, važno je da znate kome da prijavite nastalu štetu.

Zbog toga smo vam mi pripremili tekst sa detaljnim informacija kome da se obratite i kako da naplatite štetu izazvanu vremenskim nepogodama.

Kako naplatiti štetu izazvanu nevremenom

Kao što sam i napisao, mogli smo tokom prethodnih dana videti brojne uništene automobile, srušene crepove, razbijene prozore, oborena stabla, stradali usevi itd. Ako ste se našli u takvoj situaciji važno je da znate da li imate mogućnost da naplatite štetu koja je nastala.

Najveću štetu su svakako pretrpeli vlasnici automobila i poljoprivrednici. A ako ste vi jedan od njih, u daljem tekstu ćemo vam pružiti detaljnija uputsva šta da uradite u ovoj situaciji.

Poljoprivredni usevi

Poljoprivredni usevi nakon nevremena
Fotografija ustupljena od vlasnika

Ukoliko su na vašim poljima stradali usevi, za sada je bitno slikati zatečeno stanje, obavestite Vašu osiguravajuću kuću i sačekate odluku ministarstva. Eventualne informacije potražite u Opštini ili Mesnim zajednicama na teritoriji nastale štete, a za dodatne informacije kontaktirajte Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na telefon +381-21/487-441.

Na području Opštine Inđija počela je prijava štete na objektima i poljoprivrednim usevima. Kako je i objavljeno na zvaničnoj fejsbuk stranici Opštine Inđija, pozivaju se građani da prijave štetu na poljoprivrednim usevima na brojeve telefona 022 556 060 i 069 185 54 56, a za objekte na broj telefona 022 565 139.

Ako vam je automobil osiguran

Vlasnici automobila koji su osigurani ne bi trebalo da imaju poteškoća prilikom naplate štete na svojim vozilima. Procedura kod kasko osiguranja je sledeća, obraćate se odštetnim zahtevom osiguranju, procenitelj u roku od 15 dana izlazi na teren, procenjuje štetu i nakon toga se novac uplaćuje. Svakako, za više informacija, kontaktirajte svoje osiguranje.

Automobil vam nije osiguran

zakrčen put nakon olujnog nevremena u vojvodini
Fotografija ustupljena od vlasnika

U ovakvim situacija, procedura je dosta složenija. Ukoliko vam je stablo ili grana uništila ili oštetila vozilo, važno je da znate da li je to površina koja je u nadležnosti javnog preduzeća (“Gradskog Zelenila”) ili je u pitanju privatni posed. Ako je u pitanju privatni posed štetu možete da naplatite jedino od vlasnika parcele sa koje je oboreno stablo ili grana.

Važno: Kod ove situacije kada je u pitanju privatni posed, obavezno pozvati policiju koja sačinjava zapisnik na osnovu kojeg se dalje, uglavnom u sudskom postupku od vlasnika poseda naplaćuje šteta.

Ako je površina koja je u nadležnosti Javnog komunalnog preduzeća, odmah treba kontaktirati nadležno javno preduzeće koje bi trebalo da na teren pošalje svoj tim za procenu štete.

Savet: Pre svega važno je da se naoružate strpljenjem i smirenošću.

Oštećeni stambeni objekti

poplavljene podrumske prostorije nakon olujnog nevremena u Vojvodini
Fotografija ustupljena od vlasnika

Slično kao i u gore navedenoj situaciji, brigu o svom domu nemaju oni koji su osigurali kuću. Oni kao i vlasnici automobila o nastaloj šteti obaveštavaju svoju osiguravajuću kuću i ulaze u postupak nadoknade štete.

Međutim, svi koji nemaju osiguranu kuću, stambeni objekat, štetu izazvanu vremenskim nepogodama moraće da nadoknade o svom trošku. Jer ono što je vaše vlasništvo vaša je i odgovornost. Takođe ako neki deo vaše kuće načini štetu nekom drugom u obavezi ste da vi nadoknadite štetu oštećenom licu.

Kako umanjiti štetu od vremenskih nepogoda

Evo nekih kratkih saveta kako da, ako ništa drugo smanjite štetu nastalu lošim vremeskim neprilikama:

  1. Potrudite se da automobil ne parkirate ispod ili u blizini drveća
  2. Izbegavajte parking mesta blizu stambenih objekata zbog mogućnosti padanja crepa ili fasade
  3. Ukoliko nemate garažu, automobil prekrijte ćebetom kako bi ga zaštitili od oštećenja stakala i limarije
  4. Vodite računa da li je parking mesto podložno zadržavanju voda (kako bi sprečili da vam automobil ostane poplavljen na parkingu)
  5. Proverite crepove na kući i pomoćnim objektima, ako možete popravite crepove koji ne stoje kako treba
  6. Ako vam je fasada u lošem stanju, obečežite taj deo puta ili napišite na tabli obaveštenje da se izbegava taj deo puta zbog opasnosti od pada fasade.
  7. Prozore na kući držite zatvorene i spustite roletne.
  8. Ugasite sve električne uređaje u kući zbog čestih promena napona struje i mogućeg udara groma.
  9. Ne izlazite bez preke potrebe na otvoreno.

Moja preporuka vam je da se o svim važnim informacija o vremeskim prilikama obaveštavate na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda ili na oficijalnom sajtu vaše opštine.

I za kraj moj savet je da pratite redovno vremensku prognozu i da se čuvate! Pozdrav!

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8  +  2  =