Begova čorba
Izvor: YouTube/snimak ekrana

Begova čorba – recept za tradicionalno zdravo jelo

Da li vam je poznata begova čorba? Meni nije bila!

Čorbe, supe, potaži, sve su popularniji izbor sa ručak, kada krene jesenje doba. Pored klasične supe, ja spremam još nekoliko vrsta čorbi – najčešće je to paradajz ili bela čorba. Vrlo često obarim neku mešavinu povrća, pa začinim, dodam malo ulja i domaće knedle. To mi je super kada želim nešto brzinski da spremim, a da je „na kašiku“.

Kako sam stalno u potrazi za novim receptima (kao i svaka supruga i majka), našla sam jedan za Begovu čorbu. Najpre sam ga videla u nekoj kuvarskoj emisiji, a zatim potražila po kuvarima. Saznala sam da se ova čorba decenijama sprema u Bosni i Hercegovini. Ono što mi je bilo zanimljivo je što u ovaj recept ide bamija.

Begova čorba - sastojci
Izvor: SremOnline

Priznajem da nikad pre nisam čula za bamiju, što me je nateralo da se malo pozabavim istraživanjem i naravno, isprobam recept za Begovu čorbu. I znate šta? Odlična je!

Sastojci za begovu čorbu

Begova čorba

Često se begova čorba meša sa klasičnom belom čorbom, ali postoje neke bitne razlike u sastojcima.
5 from 1 vote
Vreme pripreme 20 minutes
Okvirno vreme kuvanja 4 hours
Ukupno Vreme 4 hours 20 minutes
Obrok Čorba, Ručak
Kuhinja Bosanska
Porcije 4
Kalorije 2100 kcal

Oprema

  • 2 Šerpe
  • 1 nož
  • 1 posuda
  • 1 varjača
  • 1 Daska
  • 1 cediljka za limun

Sastojci
  

  • 300 g junetine
  • 300 g pilećih bataka - oko 2 komada
  • 100 g bamije
  • 1 jaje
  • 3 lista lovora
  • 1 veza zeleni - peršun, šargarepa, paštrnjak
  • 1/2 veze svežeg lista peršuna
  • 50 g maslaca
  • 100 ml pavlake
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 limun
  • 1 muskatni oraščić

Instrukcije
 

  • Bamiju očistite, pa je kuvajte sa sokom od pola limuna, oko 20 minuta
  • Kada se skuva, ocedite je, i ostavite sa strane
  • U većoj šerpi kuvajte meso i zelen zajedno, posoljene. Krčkajte ove sastojke na tihoj vatri 3 do 4 sata
  • Kada je meso kuvano, procedite ga i iseckajte na kockice. Isto uradite i povrćem
  • Ostavite sa strane vodu u kojoj se kuvalo meso
  • U drugu šerpu stavite puter, pa ga upržite sa kašikom brašna kad se istopi
  • Dodajte vodu u kojoj se kuvalo meso, pa kuvajte to oko 15 minuta
  • Zatim dodajte prethodno kuvano i iseckano meso i povrće, pa sve to kuvajte još 20 minuta
  • Začinite biberom
  • Pred kraj, dodajte razmućeno jaje pomešano sa pavlakom
  • Dodajte sok od druge polovine limuna koja vam je ostala i iseckan peršunov list
  • Pri služenju u svaki tanjir narendajte malo muskatnog oraščića
Ključne reči begova čorba

Begova čorba – odlična za jesenje dane

Topla čorba po kišnom jesenjem danu može biti sjajna opcija za ručak. Možete probati da je spremate nedeljom umesto domaće supe, sigurna sam da tada imate više vremena nego ostalim danima. Ako volite belu čorbu, isprobajte i ovu. Begova čorba je prijatnog ukusa, lako se sprema, a sigurna sam da će se svideti i svima u kući. Isprobajte, pa mi javite utiske!

Autor teksta:

Ostavite komentar

2 Odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




2  +  4  =