Ako vam se pojave nenajavljeni gosti, a i kad želite da spremite nešto ukusno na brzinu, naravno da posežete za jelima koja se brzo spremaju, baš kao što je carska pita. Postoje razni recepti za ovu pitu. Bukvalno možete staviti unutra šta god želite, nećete pogrešiti.
Carska pita je ukusna, brzo se sprema, a još brže nestane sa tanjira, pa zato sa njom nema greške. Možete je spremati za svaki dan, a i za neko slavlje. Moji ukućani je obožavaju, pa je zbog toga vrlo često pravim.
Sadržaj
ToggleCarska pita na sremački način
U Sremu uvek ima šunke i slanine, a bome i domaćeg sitnog sira, pa zato ja koristim ove sastojke umesto kupovnih, ali nećete pogrešiti ni ako kupite šunkaricu ili neku drugu salamu. Može da posluži i bilo koji beli sir, bitno je da je kremast. Krastavčići isto mogu biti domaći, ili kupovni, zaista je svejedno, pored tolikog izbora gotovih, koje danas imamo. Napisaću Vam recept sa sastojcima koje ja koristim.
Carska pita
Oprema
- 1 vangla za mućenje
- 1 nož za seckanje
- 1 mikser
- 1 Tepsija
Sastojci
- 4 jaja
- 2 čaše brašna
- 1 čaša kukuruznog brašna
- 2 čaše jogutra
- 100 ml ulja
- 150 g sitnog sira
- 1 prašak za pecivo
- 150 g šunke (ili suhomesnatog proizvoda koji volite)
- 4-5 kiselih krastavčića
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ajvara - Ovo je moj tajni sastojak, od njega pita ispadne mekša, a dobije i lepu boju
- 50 g susama
Instrukcije
- Iseckajte šunku i krastavčiće na sitne kockice
- Umutite jaja, penasto
- Dodajte so
- Dodajte ulje, pa umutite
- Dodajte jogurt
- Pomešajte kukuruzno i belo brašno, pa ih dodajte u vanglu i mutite
- Umutite sir u smesu
- Dodajte prašak za pecivo
- Sipajte ajvar, pa umutite
- Na kraju dodajte šunku i krastavčice i varjačom umešajte u smesu
- Tepsiju poljuite pa izlijte masu i rasporedite je kašikom
- Pospite susamom i na pečenje!
Da li ste znali? Prašak za pecivo se dodaje na samom kraju pripreme, zato što njegovi sastojci brzo reaguju sa tečnostima, pa ga treba ubaciti u smesu pred samo pečenje. U ovu smesu možete dodati šta god volite. Probala sam kod drugarice carski pitu sa kačkavaljem, i mogu vam reći da je odlična. Može se dodati domaća slanina, pečenica, pa čak i kobasica – carska pita je jako zahvalna za svačiji ukus.Šta još možete dodati?
Ako volite ljuto, možete dodati malo tucane paprike ili ljutog ajvara. Sve je stvar ukusa, i baš u tome je lepota ovog jela. Može se jesti sama ili sa jogurtom, a savršena je i kao doručak. Takođe, možete je peći u tepsiji, ili u kalupima, svejedno je (mada vam za kalupe treba više vremena, pa preporučujem ovakav način pečenja samo za specijalne prilike.)
Jedan odgovor
Ovo ću baš probati da napravim.