Dolazi leto, a sa letom i žetva. Tada Sremci zajutra idu na njivu da vrše ječam i žito.
Nije danas kao što se nekad radilo: ručno sa kosom i uz pomoć konja, ili na primer do pre 20 leta kada su Zmajevi po ceo dan vršili pšenicu.
Bilo kako bilo raditi se mora, a za naporan rad potrebno je i energije, te vam u nastavku ovog teksta dajem svoj predlog za jedan dobar sremački fruštuk.
Šta je to fruštuk?
U nekom slobodnom prevodu fruštuk (poreklo iz nemačkog jezika – Frühstück) znači prvi, jutarnji obrok. Ova reč se naširoko koristi po Sremu i Vojvodini uopšte. Divane ljudi da fruštuk nije doručak, to je koncept života.
Osim toga što je sastavni deo nemačkog „lajfstajla“, nema nečeg mnogo tradicionalnog u njemu, kao što su to ostala tradicionalna sremačka jela. Fruštuk se uglavnom sastoji od onoga što se inače nalazi u prosečnom seoskom domaćinstvu: jaja, sir, mleko, šunka, kobasice, kulen…
Dugo sam razmišljao i odlučio sam se za nešto što je moj otac nekad vol’o da jede pre nego što ode da vrši pšenicu u svom Zmaju 142.
Fruštuk
Oprema
- 1 Tiganj
- 2 Brica
- 3 Daska
Sastojci
- 4 komada jaja
- 3 komada mladog luka
- 1 supena kašika svinjske masti (može u ulje)
- 4 šnite slanine
- 1 komad paprike babure (može ko vole i crvene)
- 1 komad paradajz (prilog)
Instrukcije
- Staviti tiganj na šporet i u tiganj ubaciti supenu kašiku svinjske masti.
- Sitno iseckati mladi luk i ubaciti u tiganj da se dinsta na laganoj vatri.
- Posle pet minuta laganog dinstanja ubaciti malo krupnije iseckanu papriku. Po potrebi poklopiti tiganj da se paprika malo potpari.
- E sada, posle frtalj sata dinstanja luka i paprike, dolazi onaj trenutak kada me je malko i stid. Nisam uspeo za ovu pripremu fruštuka da obezbedim slaninu, komšija stavio lokot na svoj tavan. Ali za ovu priliku može i šunka. Sitno je iseckati i ubaciti u tiganj.
- Posle 10 minuta u tiganju ubaciti jaja (srećom komšija nije zatarabio kokošinjac).Da l' ćete na oko ili da izmuljate, od volje vam.
- Servirajte na tanjiru, naravno uz leba. Ko vole ljuto može i feferone.
Prijatno vam želim
Servirajte na tanjiru, naravno uz leba.
Ko vole ljuto može i feferone.
E da, umalo da zaboravim.
Sad nakon što sam dobro jeo (baš!), zaboravio sam jedan jako bitan prilog uz ovaj fruštuk. A vi pogodite koji je.
Jedan odgovor
Najvolijem ovaj fruštuk!