Fruštuk na sremački način

Ivan Hancko
Ivan Hancko

Sadržaj

Dolazi leto, a sa letom i žetva. Tada Sremci zajutra idu na njivu da vrše ječam i žito.

Nije danas kao što se nekad radilo: ručno sa kosom i uz pomoć konja, ili na primer do pre 20 leta kada su Zmajevi po ceo dan vršili pšenicu.

Bilo kako bilo raditi se mora, a za naporan rad potrebno je i energije, te vam u nastavku ovog teksta dajem svoj predlog za jedan dobar sremački fruštuk.

Šta je to fruštuk?

U nekom slobodnom prevodu fruštuk (poreklo iz nemačkog jezika – Frühstück) znači prvi, jutarnji obrok. Ova reč se naširoko koristi po Sremu i Vojvodini uopšte. Divane ljudi da fruštuk nije doručak, to je koncept života.

Osim toga što je sastavni deo nemačkog „lajfstajla“, nema nečeg mnogo tradicionalnog u njemu, kao što su to ostala tradicionalna sremačka jela. Fruštuk se uglavnom sastoji od onoga što se inače nalazi u prosečnom seoskom domaćinstvu: jaja, sir, mleko, šunka, kobasice, kulen…

Dugo sam razmišljao i odlučio sam se za nešto što je moj otac nekad vol’o da jede pre nego što ode da vrši pšenicu u svom Zmaju 142.

Šta je potrebno od pribora

  • Tiganj
  • Brica
  • Daska

Sastojci

doručak fruštuk na sremački način

  • 4 komada jaja
  • 3 komada mladog luka
  • 1 supena kašika svinjske masti (može u ulje)
  • 4 šnite slanine
  • 1 komad paprike babure (može ko vole i crvene)
  • 1 komad paradajz (prilog)

Priprema

Staviti tiganj na šporet i u tiganj ubaciti supenu kašiku svinjske masti.

mast u tiganju
Sitno iseckati mladi luk i ubaciti u tiganj da se dinsta na laganoj vatri.

seckanje mladog luka

Posle pet minuta laganog dinstanja ubaciti malo krupnije iseckanu papriku. Po potrebi poklopiti tiganj da se paprika malo potpari.

dinstanje paprike i luka
E sada, posle frtalj sata dinstanja luka i paprike, dolazi onaj trenutak kada me je malko i stid.
Nisam uspeo za ovu pripremu fruštuka da obezbedim slaninu, komšija stavio lokot na svoj tavan. Ali za ovu priliku može i šunka.
Sitno je iseckati i ubaciti u tiganj.

šunka sa lukom i paprikom u tiganju
Posle 10 minuta u tiganju ubaciti jaja (srećom komšija nije zatarabio kokošinjac).
Da l’ ćete na oko ili da izmuljate, od volje vam.

jaja sa šunkom, paprikom i lukom

Prijatno vam želim

Servirajte na tanjiru, naravno uz leba.
Ko vole ljuto može i feferone.

E da, umalo da zaboravim.

Sad nakon što sam dobro jeo (baš!), zaboravio sam jedan jako bitan prilog uz ovaj fruštuk. A vi pogodite koji je.

Oznake: