Fruštuk na sremački način

Dolazi leto, a sa letom i žetva. Tada Sremci zajutra idu na njivu da vrše ječam i žito.

Nije danas kao što se nekad radilo: ručno sa kosom i uz pomoć konja, ili na primer do pre 20 leta kada su Zmajevi po ceo dan vršili pšenicu.

Bilo kako bilo raditi se mora, a za naporan rad potrebno je i energije, te vam u nastavku ovog teksta dajem svoj predlog za jedan dobar sremački fruštuk.

Šta je to fruštuk?

U nekom slobodnom prevodu fruštuk (poreklo iz nemačkog jezika – Frühstück) znači prvi, jutarnji obrok. Ova reč se naširoko koristi po Sremu i Vojvodini uopšte. Divane ljudi da fruštuk nije doručak, to je koncept života.

Osim toga što je sastavni deo nemačkog „lajfstajla“, nema nečeg mnogo tradicionalnog u njemu, kao što su to ostala tradicionalna sremačka jela. Fruštuk se uglavnom sastoji od onoga što se inače nalazi u prosečnom seoskom domaćinstvu: jaja, sir, mleko, šunka, kobasice, kulen…

Dugo sam razmišljao i odlučio sam se za nešto što je moj otac nekad vol’o da jede pre nego što ode da vrši pšenicu u svom Zmaju 142.

sremački fruštuk doručak

Fruštuk

Ivan HanckoIvan Hancko
Prvi jutarnji obrok na sremački način
Vreme pripreme 5 minutes
Okvirno vreme kuvanja 30 minutes
Ukupno Vreme 35 minutes
Obrok Doručak
Kuhinja Srpska
Porcije 2 osobe
Kalorije 350 kcal

Oprema

  • 1 Tiganj
  • 2 Brica
  • 3 Daska

Sastojci
  

  • 4 komada jaja
  • 3 komada mladog luka
  • 1 supena kašika svinjske masti (može u ulje)
  • 4 šnite slanine
  • 1 komad paprike babure (može ko vole i crvene)
  • 1 komad paradajz (prilog)

Instrukcije
 

  • Staviti tiganj na šporet i u tiganj ubaciti supenu kašiku svinjske masti.
    mast u tiganju
  • Sitno iseckati mladi luk i ubaciti u tiganj da se dinsta na laganoj vatri.
    seckanje mladog luka
  • Posle pet minuta laganog dinstanja ubaciti malo krupnije iseckanu papriku. Po potrebi poklopiti tiganj da se paprika malo potpari.
    dinstanje paprike i luka
  • E sada, posle frtalj sata dinstanja luka i paprike, dolazi onaj trenutak kada me je malko i stid.
    Nisam uspeo za ovu pripremu fruštuka da obezbedim slaninu, komšija stavio lokot na svoj tavan. Ali za ovu priliku može i šunka.
    Sitno je iseckati i ubaciti u tiganj.
    šunka sa lukom i paprikom u tiganju
  • Posle 10 minuta u tiganju ubaciti jaja (srećom komšija nije zatarabio kokošinjac).
    Da l' ćete na oko ili da izmuljate, od volje vam.
    jaja sa šunkom, paprikom i lukom
  • Servirajte na tanjiru, naravno uz leba.
    Ko vole ljuto može i feferone.
    sremački fruštuk doručak
Ključne reči doručak, fruštuk

Prijatno vam želim

Servirajte na tanjiru, naravno uz leba.
Ko vole ljuto može i feferone.

E da, umalo da zaboravim.

Sad nakon što sam dobro jeo (baš!), zaboravio sam jedan jako bitan prilog uz ovaj fruštuk. A vi pogodite koji je.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




  +  20  =  27

Oznake: