Dvorci u Vojvodini koje treba dodati na svoju listu putovanja

Verica Gavrilović
Verica Gavrilović

Sadržaj

Da li ste razmišljali o poseti dvoraca u Vojvodini? Ako niste, pravo je vreme da dodate ova mesta na svoju listu putovanja.

Vojvodina je bogata dvorcima koji pričaju o prošlim vremenima, plemićkim porodicama i kulturnom nasleđu ovog regiona. Bilo da ste ljubitelj istorije, arhitekture, ili jednostavno uživate u otkrivanju neobičnih destinacija, dvorci u Vojvodini će vas očarati svojom lepotom i jedinstvenošću.

Biće mi zadovoljstvo da Vam u ovom članku predstavimo nekoliko dvoraca koje vredi posetiti tokom putovanja kroz Vojvodinu.

1. Dvorac Fantast

Dvorac Fantast, poznat i kao Dvorac Dunđerski, nalazi se na 14 km udaljenosti od Bečeja. Izgrađen početkom 20. veka kao dom bogate porodice Dunđerski.

Dvorac je sagrađen po ideji samog vlasnika Bogdana Dunđerskog. Ova arhitektura bila je ideja ali i  želji  da dvorac bude izgrađen posebno lepim gotičkim i baroknim elementima za posebnu ženu u tom momentu u života Bogdana, a ta žena je  Mara Binjaški.

Pored dvorca sagrađena je i crkva posvećena svetom Đorđu. Obavezno posetite i kapelu prilikom obilaska dvorca, u kojoj vlada poseban mir pri samom ulasku. U crkvi se nalazi ukupno 63 freski koje je oslikao veliki srpski slikar Uroš Predić, bliski Bogdanov prijatelj, a na ikoni Bogorodice je iscrtan lik Mare.

U Fantastu takođe treba videti čuvenu ergelu koju je osnovao sam Bogdan I upravo po najslavnijem konju te ergele zamak je dobio ime.
Danas je preuređen u hotel i restoran, pružajući gostima priliku da uživaju u luksuzu i prelepoj okolini.
Dvorac mozete posetiti ponedeljaom i petkom od 08-20 h, a vikendom 08-21 h .

Radno vreme ergele je: ponedeljaom i petkom od 10- 17h, a vikendom od 8- 14h.

2. Dvorac Ečka

U blizini Zrenjanina nalazi se Dvorac Ečka koji je sagrađen u 19. veku. Dvоrаc је оsnоvе izdužеnоg slоvа L sа glаvnim rеzidеnciјаlnim dеlоm оkrеnutim kа ulici. Nа bоčnоm krilu, kојi sе prоtеžе u dubini pаrcеlе, nаlаzi sе ајnfоrt prоlаz iznаd kоgа sе uzdižе sprаtnа kulа sа pirаmidаlnim krоvоm. I frоnt i krilо imајu rеlаtivnо visоkе krоvоvе sа trоugаоnim krоvnim prоzоrimа.

Poznat je po svojoj arhitekturi, a takođe mnoge intrige, pošasti, dvoboji, ljubavi, posete, balovi i proslave krase istoriju imanja. Svi ti događaji praćeni su velkom pažnjom carevine iz čitave Evrope.

U davna vremena važilo je pravilo da ko nije prisustvovao na jednom od balova u ečanskom Kaštelu, taj nije bio plave krvi.

U samom dvorcu nalazi se katolička crkva, vodotoranj na kanalu i konjušarnica.

Kaštelom Ečka, od osnivanja do 1945. ,vladale su četiri grofovske porodice Lazar, Thurn Taxis, dHarnoncourt i Palavicini.
Nakon restauracije, pretvoren je u ugostiteljski objekat, savršen za one koji žele uživati u elegantnom ambijentu.

3. Dvorac Sokolac

Izvor: dvorcisrbije.rs

Dvorac Sokolac se nalazi se u blizini Novog Bečeja i potiče iz 19. veka. Sagradio ga je Lazar Dunđerski, a u miraz ga je dobila ćerka Lazara, Emilija Ivanović.

Dekoracija je bogata i čine je elementi iz klasicističke arhitekture. Od nekadašnjeg raskošnog enterijera, preostalo je nešto stilskog nameštaja, kaljavih peći po sobama i dekoracija u vidu tapeta i štuko plastike na zidovima i plafonu glavnog salona.

U samom dvorcu se nalazi portret Lenke Dunđerski, koji je naslikao nas poznati slikar Uroš Predić

Njegova arhitektura privlači mnoge posetioce. Danas je otvoren kao muzej, gde možete saznati više o vojvođanskom plemstvu i njihovom načinu života.

4. Dvorac Dunđerski u Kulpinu

Izvor: sd.rs

U Kulpinu se nalazi Dvorac Dunđerski-Stratimirovic, izgrađen u 19. veku. U okviru kompleksa nalazi se upravna zgrada, konjušnica i žitni magacin. Nekadašnji dvorac a sada Muzej koji  je okružen parkom koji predstavlja prirodni spomenik-arboretum retkih I zaštićenih biljnih vrsta.

5. Dvorac Kapetanovo

Izvor: dvorcisrbije.rs

Dvorac Kapetanovo, smešten u blizini mesta Stari Lec. Podignut je 1904. godine, a izgradio ga je župan Botka Bela. U sklopu dvorca nalazio se uređen park sa fontanom, koji  nažalost danas više ne postoji.

Kao i većinu dvoraca i ovaj prati legenda, a to je da se, nakon bankrota, u dvorcu zapalila žena Botke Bele, posle čega je ostao samo pramen njene plave kose koji je dugo obletao oko dvorca kao i da se svake godine na Svetog Iliju u zamku pojavljuje senka plavokose žene.

Dvorac je nazvan po prezimenu jednog od kasnijih vlasnika. Bio je u vlasništvu Franca Maja, kada se Milan Kapetanov oženio njegovom ćerkom i dobio je dvorac u miraz.

Njegova arhitektura i istorijski značaj čine ga posebnom destinacijom za obilazak. Danas je pretvoren u hotel sa restoranom koji gostima pruza autentični vojvođanski ambijent.

6. Dvorac Dunđerski u Čelarevu

Dvorac Dunđerski u Čelarevu izgrađen je krajem 19. veka. Dvorac je prizemna građevina pravougaone osnove, jednostavnih fasada sa mnoštvom prozorskih otvora. Glavna fasada je okrenuta na istok i na njoj se nalazi portik sa stepeništem i pristupnom rampom.

Protik podržavaju četiri kamena dorska stuba nad kojima je trougaoni trimpanon. Na zapadnoj strani fasade nalazi se terasa sa stepeništem koje vodi u park sa zadnje strane dvorca.

Lazar Dunđerski je u svom dvorcu često dočekivao uvažene goste, kao što su to bili: Nikola Tesla, Paja Jovanović, Stevan Todorović i Laza Kostić (koji je upravo ovde, u čast ljubavi prema Lenki Dunđerski, napisao najlepšu ljubavnu pesmu „Santa Marija della Salute“.

U nekoliko navrata i sam kralj Aleksandar I Karađorđević bio je gost dvorca u Čelarevu. Dvorac je prvobitno bio namenjen kao pivara, a sada je muzej posvećen vojvođanskoj baštini i industriji piva. Nalazi se u blizini pivare, što ga čini posebno interesantnim za posetioce.

Dvorci u Vojvodini kao mesto neizbrisive istorije

Ovo su samo neki od dvoraca u Vojvodini koji su ostavili neizbrisivu istoriju u samim zidinama, poznatih i imućnih porodica koje su boravile u njima.

Ukoliko vam se dopao ovaj članak, obavezno mi ostavite komentar ispod i napišite koji su to dvorci u Vojvodini koje ste obišli i zašto baš njih treba da spomenemo u sledećem članku!

Oznake: