Vikend u Beogradu često počinje doručkom koji podseća na onaj sremački – sto pun domaćih jaja, šunke, pršute, sira i mirisa vrućeg hleba.
Za Sremce doručak nikada nije bio samo obrok, već pravi ritual koji okuplja porodicu. Taj običaj danas nalazimo i u Beogradu, gde restorani nude obilan doručak koji spaja tradiciju i gradski ritam.
Mnogi Sremci vikendom ostaju u glavnom gradu upravo zbog restorana koji nude iskustvo nalik njihovom fruštuku.
Sadržaj
ToggleEtno Restoran Mirovica – doručak sa dušom tradicije
Etno Restoran Mirovica važi za jedno od mesta gde se vikendom okupljaju i Beograđani i gosti iz rema.
Gosti u recenzijama pišu da je atmosfera kao kod kuće, bez žurbe, a mirisi podsećaju na kuhinju iz detinjstva.
Za one koji ostanu i kasnije, ponuda ručka obuhvata teleću čorbu, gulaš, jela ispod sača, pečenje i poslastice poput gomboce i štrudle sa makom.
Kod Kapetana – doručak uz reku u Zemunu
Restoran Kod Kapetana u Zemunu nudi spoj starinske atmosfere i domaće trpeze.
Na meniju su jaja, sir, suhomesnati proizvodi i svež hleb, što podseća na sremački sto.
Blizina Dunava daje poseban šarm, a ambijent kafane naglašava doživljaj tradicije. Za ručak se služe riblja čorba, pastrmka i roštilj, pa gosti često ostaju duže nego što su planirali.
Šaran – vek tradicije u Zemunu
Restoran Šaran jedan je od najstarijih u Zemunu, sa tradicijom dugom više od sto godina.
Mnogi gosti naglašavaju da je atmosfera spoj Srema i Beograda, jer sto obično nastavlja na bogat ručak.
Enterijer odiše istorijom, dok terasa s pogledom na reku pruža mir koji podseća na izlete preko Save i Dunava.
Kej – doručak sa pogledom na reku
Restoran Kej u Zemunu privlači goste svojom lokacijom i bogatom ponudom.
Pogled na Dunav doprinosi osećaju odmora, a ručak donosi riblje specijalitete i tradicionalna jela srpske kuhinje.
Kej je postao mesto gde se spajaju opuštena atmosfera i ozbiljan meni.
Na kraju da zaključimo
Beograd i Zemun nude iskustvo doručka koji podseća na sremački sto.
Etno Restoran Mirovica donosi domaće ukuse i atmosferu detinjstva, dok zemunski restorani Kod Kapetana, Šaran i Kej nude doručak sa pogledom na Dunav i bogatu ponudu za ceo dan. Sremci, naviknuti na obilan doručak i dug obrok, ovde pronalaze mesto koje im pruža isti osećaj.
Vikendom je dovoljno ostati u Beogradu da bi se doživeo duh Srema, jer ovi restorani čuvaju tradiciju i pretvaraju svaki obrok u pravi ritual.