Izvor: nezavisne.com

Šaran na apatinski način – Tajne pripreme slavskog specijaliteta

Post je vreme duhovnog čišćenja, kada se vernici uzdržavaju od određenih namirnica kako bi se fokusirali na molitvu, pokajanje i samodisciplinu. Tokom ovog perioda, mnogi biraju da izbegavaju meso, a riba postaje ključna namirnica u ishrani. Jedna od tih riba je upravo – šaran!

Šaran je riba koja je vrlo cenjena u ishrani zbog svog bogatog nutritivnog sastava i pogodnosti za različite dijete i obroke. On je izvor visokokvalitetnih proteina, koji su ključni za rast, obnovu i regeneraciju ćelija, kao i za održavanje mišićne mase.

šaran na apatinski način
Izvor: YouTube/snimak ekrana

Ova riba bogata je omega-3 masnim kiselinama koje imaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje upala, poboljšanje zdravlja srca, smanjenje nivoa lošeg holesterola i podršku mozgu i nervnom sistemu.

A evo kako je možete spremiti na nesvakidašnji način.

šaran na apatinski način

Šaran na apatinski način

Kako to Apatinci spremaju šarana?
5 from 1 vote
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 45 minutes
Ukupno Vreme 1 hour 15 minutes
Obrok Glavno jelo
Kuhinja Srpska
Porcije 4 osobe
Kalorije 1500 kcal

Oprema

  • Serpa
  • Pekač

Sastojci
  

  • 1,5 kg šarana
  • 6 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 šolja ulja
  • Sirće
  • So
  • Biber
  • Crvena slatka paprika

Instrukcije
 

  • Očistite, operite i sitno iseckajte crni i beli luk. Zajedno ga propržite na ulju.
  • Ribu očistite, operite, zatim posolite, pobiberite i pospite po ukusu crvenom slatkom paprikom, spolja i iznutra.
  • Izdinstani luk prebacite u pekač, ubacite šarana i prelijte sa 1/2 litara vode, dodajte malo sirćeta pa stavite u zagrejanu pećnicu. Temperatura 180ºC.
  • Povremeno zalivati vodom u kojoj se šaran peče, pratiti i peći dok riba nije porumenela. U zavisnosti od pećnice, pečenje može da traje do 30 do sat vremena.
Ključne reči riba, Šaran

Šta još spremati za vreme posta?

Posna jela su pravi specijaliteti
Izvor: nova.rs

Za posne slave, posebno u pravoslavnoj tradiciji, možete pripremiti raznovrsna jela koja će zadovoljiti sve ukuse, a pri tom ostati u okviru posta. Predjela su idealan način da započnete slavsku trpezu. Možete poslužiti posnu rusku salatu, gde se koristi posni majonez, uz dodatak kuvanog krompira, šargarepe, graška i kiselih krastavaca. Posne kiflice su takođe odlično predjelo.

Takođe, namaz od pasulja, napravljen od belog pasulja, belog luka i maslinovog ulja, odličan je dodatak uz domaći hleb. Ne zaboravite i posnu pitu sa pečurkama, koja se pravi od kora za pitu i bogatog fila od proprženih šampinjona i luka.

Glavna jela na posnim slavama mogu biti podjednako raskošna. Punjene paprike sa pirinčem i povrćem su klasično jelo koje će se dopasti svima, a mogu se kuvati u paradajz sosu za dodatnu sočnost. Prebranac je takođe nezaobilazan na slavskim stolovima – aromatično jelo od pasulja, luka i paprike, začinjeno lovorovim listom i alevom paprikom.

Ljubitelji morskih plodova mogu pripremiti posnu ribu, poput orade ili pastrmke, pečenu sa limunom i začinima, ili lignje na žaru, uz prilog od barenog povrća.

Za kraj, posne slave ne mogu proći bez ukusnih posnih kolača. Recepte za ukusne posne kolače bez pečenja, ostavljam vam ovde.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




46  −  42  =  

Oznake: