Izvor: bonapeti.rs

Recept za pastrmku sa nadevom – ukusan posni ručak

Božićni post je vreme kada vernici praktikuju uzdržavanje od mesnih jela, pripremajući se za proslavu Božića, dok istovremeno čuvaju duhovnu disciplinu i proslavljaju ovaj veliki praznik kroz molitve i poklonjenje.

Tradicionalno, u mnogim domovima tokom božićnog posta, kao i za vreme slava, pripremaju se jela koja ne sadrže meso, a pastrmka je često izabrani specijalitet.

pečena pastrmka sa nadevom
Izvor: Youtube/snimak ekrana

Nadevana pastrmka savršen je izbor za svečane trenutke – bilo da je reč o badnjem danu ili slavi, jer kombinuje bogatstvo ukusa sa zdravim i hranljivim sastojcima.

Pastrmka – zašto je zdrava?

Pastrmka pripada porodici lososovki (Salmonidae), a najpoznatije vrste su potočna pastrmka (Salmo trutta) i rečna pastrmka (Oncorhynchus mykiss). Evo nekih informacija o njenom sastavu i tome kako je korisna za naše zdravlje.

Nutritivna vrednost Opis
Omega-3 masne kiseline Pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, poboljšavaju funkciju mozga i imaju antiinflamatorna svojstva.
Proteini Neophodni za rast i obnovu mišića, proizvodnju enzima i hormona.
Vitamin D Ključan za zdravlje kostiju, pomaže u apsorpciji kalcijuma i podržava imunološki sistem.
Vitamin B12 Pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i očuvanju nervnog sistema.
Fosfor Važan za zdravlje kostiju i zuba.
Selen Antiksidativna svojstva, štiti telo od slobodnih radikala.
Jod Pomaže u normalnom radu štitaste žlezde i metabolizmu.
Kalorije Oko 120 kalorija na 100 g, idealna za kontrolu telesne težine.
Masti Sadrži veoma malo zasićenih masti, što je čini zdravijom opcijom.
pečena pastrmka sa nadevom

Pržena nadevena pastrmka

Savršeno za malo drugačiji način pripreme pastrmke
5 from 1 vote
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour
Ukupno Vreme 1 hour 30 minutes
Obrok Glavno jelo
Kuhinja Srpska
Porcije 4 osobe
Kalorije 1700 kcal

Oprema

  • 1 Tiganj
  • 1 Rešetkasta kašika

Sastojci
  

  • 1 kg pastrmke
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 Veze peršunovog lista
  • So
  • Biber
  • Začin C
  • Crvena slatka paprika
  • Ulje
  • Limun

Instrukcije
 

  • Na ovaj način možete pastrmku pripremiti u tiganju, na talandari, a možete i u rerni, s tim što ribu morate nauljiti maslinovim uljem pre nego što stavite u rernu.
  • Očistite i operite ribu, te je nakon toga dobro sa krpom i ubrusima osušite.
  • Ribu posoliti i premazati sokom od limuna i pospite začin C.
  • 2 glavice luka i jedan peršun očistite, operite i sasvim sitno iseckati i zajedno pomešati.
  • Mešavinom luka i peršuna napuniti utrobu ribe.
  • Zagrejati ulje na umerenu temperaturu, pa nadevenu ribu spuštate na ulje da se peče, dok lepo ne porumeni.
  • Pažljivo okrenuti i drugu stranu ribe, pazeći da nadev ostane u unutrašnjosti ribe.
  • Vadite ribu rešetkastom kašikom i ređate u plitku posudu, prethodno obloženom papirnim ubrusom.
  • U jednoj činiji dodati ulje, iseckanu jednu glavicu luka, iseckan peršun i aleve paprike po ukusu. Sa time preliti preko ispečene pastrmke.
Ključne reči pastrmka, riba

Zašto treba jesti ribu?

Pržena riba je dobar izvor nutirijenata
Izvor: panonskikuvar.rs

Riba je izuzetno zdrava namirnica koja bi trebalo da bude redovno deo naše ishrane, jer pruža mnoge nutritivne koristi za telo. Bogata je visokokvalitetnim proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima, koji su ključni za očuvanje zdravlja srca, mozga, kostiju i kože. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u većini morskih riba, pomažu u smanjenju upala, poboljšavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Riblje meso je dobar izvor vitamina D, koji je važan za jačanje kostiju i podršku imunološkom sistemu. Redovno konzumiranje ribe može poboljšati mentalno zdravlje, jer omega-3 masne kiseline igraju ulogu u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti.

Ova namirnica je takođe niskokalorična, lako svarljiva i često se preporučuje u zdravim dijetama. S obzirom na sve ove zdravstvene prednosti, uvođenje ribe u ishranu je koristan način da obezbedimo esencijalne nutrijente koji doprinose našem opštem zdravlju.

Preporučuje se da jedemo ribu 2 puta u toku nedelje.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




48  +    =  54

Oznake: