Kupus kifle
Izvor: SremOnline

Kupus kifle – Ukusno pecivo za svaku priliku

Da li ste probali kupus kifle? Ne, ne zovu se tako zato ลกto se prave sa kupusom. Naziv su dobile zbog toga ลกto se „raskupusaju“ dok se peku. Poฤela sam da ih pravim kad sam tek poฤinjala da mesim, jer nisam znala kako da oblikujem klasiฤne kiflice da budu sve jednake.

Zato je ovaj recept idealan, ne morate se muฤiti, samo iseฤete testo. Nije vaลพno kako ฤ‡e ispasti, fora i jeste da budu „raskupusane“. Testo secite cik-cak. Ako nemate sekaฤ za testo, korisite obiฤan noลพ, ili tacnu od ลกoljice za kafu.

 

Kupus kifle
Izvor: SremOnline

Kombinacija praลกka za pecivo i kvasca, ฤini da ovo testo bude veoma vazduลกasto i ukusno. Vaลพno je da dovoljno odstoji da bi naraslo. Jedan trik koji sam nauฤila, jeste da umesim „grubo“ testo, ostavim desetak minuta, pa premesim. Lakลกe je za ruke, a i dobiฤ‡ete lepลกu masu.

Kupus kifle

Kupus kifle

Testo je sasvim obiฤno. Kupus kifle su dobile ime po obliku.
Vreme pripreme 40 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour
Ukupno Vreme 1 hour 40 minutes
Obrok Predjelo
Kuhinja Srpska
Porcije 4
Kalorije 2000 kcal

Oprema

  • 1 vangla za meลกenje
  • 1 ฤŒinija
  • 1 ลกerpica
  • 1 Oklagija
  • 1 Tepsija
  • 2 lista papira za peฤenje
  • 1 noลพ
  • 1 viljuลกka
  • 1 ลกoljica
  • 1 ฤ‡etkica za mazanje

Sastojci
  

  • 1 kg braลกna
  • 3 dl mleka
  • 2 dl vode
  • 2 dl ulja
  • 1 kvasac
  • 1 praลกak za pecivo
  • 2 kaลกiฤice ลกeฤ‡era
  • 1 kaลกika soli

Za fil

  • 150 g margarina
  • 2 jaja
  • 300 g sira

Za posipanje

  • Jedno jaje
  • susam

Instrukcije
 

  • Ugrejte mleko, pa izdrobite kvasac i dodajte ลกeฤ‡er
    Kvasac i mleko
  • Kada kvasac nadoฤ‘e, u vanglu sipajte smesu, ostatak mleka i ulje
    Nadoลกao kvasac
  • Dodajte braลกno malo po malo dok ne umesite glatko testo
    Meลกenje glatkog testa
  • Prekrijete testo folijom ili krpom dok ne naraste
    Testo u ฤiniji
  • Drลพite ga na toplom mestu
  • Dok ฤekate, umutite jaja i sir, a margarin istopite
    Fil od sira i jaja
  • Kada testo nadoฤ‘e, premesite ga, pa podelite na 2 jufke
    Jufke od testa
  • Svaku jufku razvijte u pravouganik debljine 5 mm otprilike
  • Namaลพite margarin, pa fil od jaja i sira
  • Uvijte testo u rolat
  • Secite ga na trouglove
  • Poreฤ‘ajte u tepsiju, pa premaลพite umuฤ‡enim ลพumancem
    Kupus kifle u tepsiji
  • Pospite susam odgore
  • Zagrejte rernu na 250 โ„ƒ, pa smanjite na 200 โ„ƒ
  • Pecite dok kiflice ne porumene
    Peฤene kupus kifle
Kljuฤne reฤi kupus kifle

Savet: Fil je priliฤno redak, a joลก kad namaลพete margarin, prilikom seฤenja ฤ‡e da curi. Kada iseฤete prvi rolat, obavezno obriลกite i osuลกite sto pre nego ลกto razvijete drugu jufku.

Kupus kifle za svaku priliku

Kupus kifle su veoma ukusno pecivo koje moลพete praviti za svaku priliku. Testo je mekano i vazduลกasto, a maragarin u filu mu daje posebnu mekoฤ‡u. Ako oฤekujete goste, moลพete ih spremati uz carsku pitu, a ako postite, probajte naลก recept za posne kiflice.

Takoฤ‘e, moลพete probati da kiflice posipate kimom, ili krupnom solju. Ako ลพelite dodatnu hrskavost, na svaku stavite kockicu margrarina pre peฤenja.

Uvek pozdravljam eksperimentisanje sa receptima, pa ako odluฤite da ovo testo filujete nekim drugim filom, obavezno mi javite kako je ispalo. Jednom sam probala da pravim pica rolat od ovog testa, i da znate da nije bilo ni malo loลกe. Verujem da dodatak kao ลกto je ลกunka ne moลพe da ลกkodi.

Jeste da svako testo zahteva vreme, i poprliฤan trud, ali svakako da se isplati.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

Ocena Recepta




65  −  56  =  

Oznake:ย