Da li ste probali kupus kifle? Ne, ne zovu se tako zato ลกto se prave sa kupusom. Naziv su dobile zbog toga ลกto se „raskupusaju“ dok se peku. Poฤela sam da ih pravim kad sam tek poฤinjala da mesim, jer nisam znala kako da oblikujem klasiฤne kiflice da budu sve jednake.
Zato je ovaj recept idealan, ne morate se muฤiti, samo iseฤete testo. Nije vaลพno kako ฤe ispasti, fora i jeste da budu „raskupusane“. Testo secite cik-cak. Ako nemate sekaฤ za testo, korisite obiฤan noลพ, ili tacnu od ลกoljice za kafu.
Kombinacija praลกka za pecivo i kvasca, ฤini da ovo testo bude veoma vazduลกasto i ukusno. Vaลพno je da dovoljno odstoji da bi naraslo. Jedan trik koji sam nauฤila, jeste da umesim „grubo“ testo, ostavim desetak minuta, pa premesim. Lakลกe je za ruke, a i dobiฤete lepลกu masu.
Sadrลพaj
ToggleKupus kifle
Oprema
- 1 vangla za meลกenje
- 1 ฤinija
- 1 ลกerpica
- 1 Oklagija
- 1 Tepsija
- 2 lista papira za peฤenje
- 1 noลพ
- 1 viljuลกka
- 1 ลกoljica
- 1 ฤetkica za mazanje
Sastojci
- 1 kg braลกna
- 3 dl mleka
- 2 dl vode
- 2 dl ulja
- 1 kvasac
- 1 praลกak za pecivo
- 2 kaลกiฤice ลกeฤera
- 1 kaลกika soli
Za fil
- 150 g margarina
- 2 jaja
- 300 g sira
Za posipanje
- Jedno jaje
- susam
Instrukcije
- Ugrejte mleko, pa izdrobite kvasac i dodajte ลกeฤer
- Kada kvasac nadoฤe, u vanglu sipajte smesu, ostatak mleka i ulje
- Dodajte braลกno malo po malo dok ne umesite glatko testo
- Prekrijete testo folijom ili krpom dok ne naraste
- Drลพite ga na toplom mestu
- Dok ฤekate, umutite jaja i sir, a margarin istopite
- Kada testo nadoฤe, premesite ga, pa podelite na 2 jufke
- Svaku jufku razvijte u pravouganik debljine 5 mm otprilike
- Namaลพite margarin, pa fil od jaja i sira
- Uvijte testo u rolat
- Secite ga na trouglove
- Poreฤajte u tepsiju, pa premaลพite umuฤenim ลพumancem
- Pospite susam odgore
- Zagrejte rernu na 250 โ, pa smanjite na 200 โ
- Pecite dok kiflice ne porumene
Kupus kifle su veoma ukusno pecivo koje moลพete praviti za svaku priliku. Testo je mekano i vazduลกasto, a maragarin u filu mu daje posebnu mekoฤu. Ako oฤekujete goste, moลพete ih spremati uz carsku pitu, a ako postite, probajte naลก recept za posne kiflice. Takoฤe, moลพete probati da kiflice posipate kimom, ili krupnom solju. Ako ลพelite dodatnu hrskavost, na svaku stavite kockicu margrarina pre peฤenja. Uvek pozdravljam eksperimentisanje sa receptima, pa ako odluฤite da ovo testo filujete nekim drugim filom, obavezno mi javite kako je ispalo. Jednom sam probala da pravim pica rolat od ovog testa, i da znate da nije bilo ni malo loลกe. Verujem da dodatak kao ลกto je ลกunka ne moลพe da ลกkodi. Jeste da svako testo zahteva vreme, i poprliฤan trud, ali svakako da se isplati.Kupus kifle za svaku priliku