Kupus kifle
Izvor: SremOnline

Kupus kifle – Ukusno pecivo za svaku priliku

Da li ste probali kupus kifle? Ne, ne zovu se tako zato što se prave sa kupusom. Naziv su dobile zbog toga što se „raskupusaju“ dok se peku. Počela sam da ih pravim kad sam tek počinjala da mesim, jer nisam znala kako da oblikujem klasične kiflice da budu sve jednake.

Zato je ovaj recept idealan, ne morate se mučiti, samo isečete testo. Nije važno kako će ispasti, fora i jeste da budu „raskupusane“. Testo secite cik-cak. Ako nemate sekač za testo, korisite običan nož, ili tacnu od šoljice za kafu.

 

Kupus kifle
Izvor: SremOnline

Kombinacija praška za pecivo i kvasca, čini da ovo testo bude veoma vazdušasto i ukusno. Važno je da dovoljno odstoji da bi naraslo. Jedan trik koji sam naučila, jeste da umesim „grubo“ testo, ostavim desetak minuta, pa premesim. Lakše je za ruke, a i dobićete lepšu masu.

Kupus kifle

Kupus kifle

Testo je sasvim obično. Kupus kifle su dobile ime po obliku.
5 from 1 vote
Vreme pripreme 40 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour
Ukupno Vreme 1 hour 40 minutes
Obrok Predjelo
Kuhinja Srpska
Porcije 4
Kalorije 2000 kcal

Oprema

  • 1 vangla za mešenje
  • 1 Činija
  • 1 šerpica
  • 1 Oklagija
  • 1 Tepsija
  • 2 lista papira za pečenje
  • 1 nož
  • 1 viljuška
  • 1 šoljica
  • 1 ćetkica za mazanje

Sastojci
  

  • 1 kg brašna
  • 3 dl mleka
  • 2 dl vode
  • 2 dl ulja
  • 1 kvasac
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašika soli

Za fil

  • 150 g margarina
  • 2 jaja
  • 300 g sira

Za posipanje

  • Jedno jaje
  • susam

Instrukcije
 

  • Ugrejte mleko, pa izdrobite kvasac i dodajte šećer
    Kvasac i mleko
  • Kada kvasac nadođe, u vanglu sipajte smesu, ostatak mleka i ulje
    Nadošao kvasac
  • Dodajte brašno malo po malo dok ne umesite glatko testo
    Mešenje glatkog testa
  • Prekrijete testo folijom ili krpom dok ne naraste
    Testo u činiji
  • Držite ga na toplom mestu
  • Dok čekate, umutite jaja i sir, a margarin istopite
    Fil od sira i jaja
  • Kada testo nadođe, premesite ga, pa podelite na 2 jufke
    Jufke od testa
  • Svaku jufku razvijte u pravouganik debljine 5 mm otprilike
  • Namažite margarin, pa fil od jaja i sira
  • Uvijte testo u rolat
  • Secite ga na trouglove
  • Poređajte u tepsiju, pa premažite umućenim žumancem
    Kupus kifle u tepsiji
  • Pospite susam odgore
  • Zagrejte rernu na 250 ℃, pa smanjite na 200 ℃
  • Pecite dok kiflice ne porumene
    Pečene kupus kifle
Ključne reči kupus kifle

Savet: Fil je prilično redak, a još kad namažete margarin, prilikom sečenja će da curi. Kada isečete prvi rolat, obavezno obrišite i osušite sto pre nego što razvijete drugu jufku.

Kupus kifle za svaku priliku

Kupus kifle su veoma ukusno pecivo koje možete praviti za svaku priliku. Testo je mekano i vazdušasto, a maragarin u filu mu daje posebnu mekoću. Ako očekujete goste, možete ih spremati uz carsku pitu, a ako postite, probajte naš recept za posne kiflice.

Takođe, možete probati da kiflice posipate kimom, ili krupnom solju. Ako želite dodatnu hrskavost, na svaku stavite kockicu margrarina pre pečenja.

Uvek pozdravljam eksperimentisanje sa receptima, pa ako odlučite da ovo testo filujete nekim drugim filom, obavezno mi javite kako je ispalo. Jednom sam probala da pravim pica rolat od ovog testa, i da znate da nije bilo ni malo loše. Verujem da dodatak kao što je šunka ne može da škodi.

Jeste da svako testo zahteva vreme, i poprličan trud, ali svakako da se isplati.

Autor teksta:

Ostavite komentar

2 Odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




  +  43  =  48

Oznake: