Da li ste probali kupus kifle? Ne, ne zovu se tako zato što se prave sa kupusom. Naziv su dobile zbog toga što se „raskupusaju“ dok se peku. Počela sam da ih pravim kad sam tek počinjala da mesim, jer nisam znala kako da oblikujem klasične kiflice da budu sve jednake.
Zato je ovaj recept idealan, ne morate se mučiti, samo isečete testo. Nije važno kako će ispasti, fora i jeste da budu „raskupusane“. Testo secite cik-cak. Ako nemate sekač za testo, korisite običan nož, ili tacnu od šoljice za kafu.
Kombinacija praška za pecivo i kvasca, čini da ovo testo bude veoma vazdušasto i ukusno. Važno je da dovoljno odstoji da bi naraslo. Jedan trik koji sam naučila, jeste da umesim „grubo“ testo, ostavim desetak minuta, pa premesim. Lakše je za ruke, a i dobićete lepšu masu.
Sadržaj
ToggleKupus kifle
Oprema
- 1 vangla za mešenje
- 1 Činija
- 1 šerpica
- 1 Oklagija
- 1 Tepsija
- 2 lista papira za pečenje
- 1 nož
- 1 viljuška
- 1 šoljica
- 1 ćetkica za mazanje
Sastojci
- 1 kg brašna
- 3 dl mleka
- 2 dl vode
- 2 dl ulja
- 1 kvasac
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašičice šećera
- 1 kašika soli
Za fil
- 150 g margarina
- 2 jaja
- 300 g sira
Za posipanje
- Jedno jaje
- susam
Instrukcije
- Ugrejte mleko, pa izdrobite kvasac i dodajte šećer
- Kada kvasac nadođe, u vanglu sipajte smesu, ostatak mleka i ulje
- Dodajte brašno malo po malo dok ne umesite glatko testo
- Prekrijete testo folijom ili krpom dok ne naraste
- Držite ga na toplom mestu
- Dok čekate, umutite jaja i sir, a margarin istopite
- Kada testo nadođe, premesite ga, pa podelite na 2 jufke
- Svaku jufku razvijte u pravouganik debljine 5 mm otprilike
- Namažite margarin, pa fil od jaja i sira
- Uvijte testo u rolat
- Secite ga na trouglove
- Poređajte u tepsiju, pa premažite umućenim žumancem
- Pospite susam odgore
- Zagrejte rernu na 250 ℃, pa smanjite na 200 ℃
- Pecite dok kiflice ne porumene
Kupus kifle su veoma ukusno pecivo koje možete praviti za svaku priliku. Testo je mekano i vazdušasto, a maragarin u filu mu daje posebnu mekoću. Ako očekujete goste, možete ih spremati uz carsku pitu, a ako postite, probajte naš recept za posne kiflice. Takođe, možete probati da kiflice posipate kimom, ili krupnom solju. Ako želite dodatnu hrskavost, na svaku stavite kockicu margrarina pre pečenja. Uvek pozdravljam eksperimentisanje sa receptima, pa ako odlučite da ovo testo filujete nekim drugim filom, obavezno mi javite kako je ispalo. Jednom sam probala da pravim pica rolat od ovog testa, i da znate da nije bilo ni malo loše. Verujem da dodatak kao što je šunka ne može da škodi. Jeste da svako testo zahteva vreme, i poprličan trud, ali svakako da se isplati.Kupus kifle za svaku priliku
2 Odgovor
koliko dugo budu mekane kifle?
Budu mekane i sutradan!