lava kolač cake recept

Lava kolač – recept iz prestižnog francuskog restorana

Lava kolač, ili kolač sa lavom jedan je od napoznatijih francuskih deserta. Osvojio je svet svojim neodoljivim ukusom koji se prosto topi u ustima.

Ovaj kolač prvi put je nastao u Parizu početkom 1990-ih, zahvaljujući šefu kuhinje, Žan-Žorž Vonžerihten (Jean-Georges Vongerichten). Njegovo stvaranje smatra se pravim kulinarskim podvigom jer je spojilo jednostavnost sastojaka i kompleksnost tehnike pripreme.

Ideja o „vulkanu“ u sredini kolača, prepunom topljene čokolade, postala je pravi hit – najpre među elitom, a ubrzo i širom sveta.

Upravo to je učinilo je lava kolač neizostavnim delom sofisticirane francuske kuhinje, ali i simbolom umetnosti u pripremi poslastica.

lava kolač recept

Lava kolač

Lava kolač francuski specijalitet!
5 from 1 vote
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 8 minutes
Ukupno Vreme 38 minutes
Obrok Dezert
Kuhinja Francuska
Porcije 12 osoba
Kalorije 263 kcal

Oprema

  • 1 staklena vatrostalna posuda Za topljenje čokolade
  • 1 Serpa
  • 1 kalup za pečenje kolača 12 mesta u kalupu
  • 1 posuda za smesu
  • 1 mikser
  • papir za pečenje mafina

Sastojci
  

  • 4 komada jaja
  • 250 grama margarina
  • 250 grama čokolade za kuvanje
  • 120 grama šećera
  • 160 grama brašna
  • prezle ili kakao prah (opciono)
  • šećer u prahu (opciono)

Instrukcije
 

  • U šerpu sipati vodu i kuvati do ključanja.
  • Staviti staklenu vatrostalnu posudu na šerpu, i u istu ubaciti čokoladu za kuvanje i margarin.
    topljenje čokolade i margarina
  • Topiti dok masa ne bude homogena.
  • U posudi za smesu umutiti cela jaja i šećer.
    jaja i šećer u posudi za mućenje
  • U istu posudu sipati istopljenu čokoladu za kuvanje i margarin.
  • Mikserom ili ručno lagano mutiti masu i postepeno dodavati brašno.
    sjedinjavanje sastojaka
  • Rernu zagrejati na 220°C.
  • Pripremiti kalup u kojem će se kolač peći.
  • Ukoliko nemate poseban papir za pečenje mafina, sledite sledeće instrukcije.

Priprema pred pečenje

  • Svako mesto u kalupu premažite margarinom.
  • Možete brašno posuti, ali će kolač imati belu podlogu.
  • Umesto toga, pospite sa kakao prahom ili prezlama. Time će kolač biti dodatno hrskaviji spolja, odnosno čokoladniji 🙂 .
  • Sipati smesu u svaki kalup ravnomerno.
    sipanje smese u kalupe pre pečenja
  • U zagrejanu rernu ubaciti kalup.
  • Kolač se peče 8-10 minuta.
  • Znak da kolač treba izvaditi je popucali vrh.
    kolači u rerni
  • Za dekoraciju, kolač posuti šećerom u prahu.
  • Kolač se služi sa sladoledom od vanile ili sa šlagom!
Ključne reči kolač, Lava kolač

Agréable!

Lava kolač, iako je mlad u poređenju s ostalim poslasticama, postao je simbol luksuza i prestiža u svetu gastronomije.

Njegov uspeh nije slučajan – on je rezultat kreativnosti i stručnosti šefova kuhinje.

Bilo da ga prvi put jedete ili ste već ljubitelj, ovaj kolač vas uvek podseća na to koliko uživanje u hrani može biti pravi hedonizam.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Jedan odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




29  −    =  20

Oznake: