Lava kolač, ili kolač sa lavom jedan je od napoznatijih francuskih deserta. Osvojio je svet svojim neodoljivim ukusom koji se prosto topi u ustima.
Ovaj kolač prvi put je nastao u Parizu početkom 1990-ih, zahvaljujući šefu kuhinje, Žan-Žorž Vonžerihten (Jean-Georges Vongerichten). Njegovo stvaranje smatra se pravim kulinarskim podvigom jer je spojilo jednostavnost sastojaka i kompleksnost tehnike pripreme.
Ideja o „vulkanu“ u sredini kolača, prepunom topljene čokolade, postala je pravi hit – najpre među elitom, a ubrzo i širom sveta.
Upravo to je učinilo je lava kolač neizostavnim delom sofisticirane francuske kuhinje, ali i simbolom umetnosti u pripremi poslastica.
Sadržaj
ToggleLava kolač
Oprema
- 1 staklena vatrostalna posuda Za topljenje čokolade
- 1 Serpa
- 1 kalup za pečenje kolača 12 mesta u kalupu
- 1 posuda za smesu
- 1 mikser
- papir za pečenje mafina
Sastojci
- 4 komada jaja
- 250 grama margarina
- 250 grama čokolade za kuvanje
- 120 grama šećera
- 160 grama brašna
- prezle ili kakao prah (opciono)
- šećer u prahu (opciono)
Instrukcije
- U šerpu sipati vodu i kuvati do ključanja.
- Staviti staklenu vatrostalnu posudu na šerpu, i u istu ubaciti čokoladu za kuvanje i margarin.
- Topiti dok masa ne bude homogena.
- U posudi za smesu umutiti cela jaja i šećer.
- U istu posudu sipati istopljenu čokoladu za kuvanje i margarin.
- Mikserom ili ručno lagano mutiti masu i postepeno dodavati brašno.
- Pripremiti kalup u kojem će se kolač peći.
- Ukoliko nemate poseban papir za pečenje mafina, sledite sledeće instrukcije.
Priprema pred pečenje
- Svako mesto u kalupu premažite margarinom.
- Možete brašno posuti, ali će kolač imati belu podlogu.
- Umesto toga, pospite sa kakao prahom ili prezlama. Time će kolač biti dodatno hrskaviji spolja, odnosno čokoladniji 🙂 .
- Sipati smesu u svaki kalup ravnomerno.
- U zagrejanu rernu ubaciti kalup.
- Kolač se peče 8-10 minuta.
- Znak da kolač treba izvaditi je popucali vrh.
- Za dekoraciju, kolač posuti šećerom u prahu.
- Kolač se služi sa sladoledom od vanile ili sa šlagom!
Agréable!
Lava kolač, iako je mlad u poređenju s ostalim poslasticama, postao je simbol luksuza i prestiža u svetu gastronomije.
Njegov uspeh nije slučajan – on je rezultat kreativnosti i stručnosti šefova kuhinje.
Bilo da ga prvi put jedete ili ste već ljubitelj, ovaj kolač vas uvek podseća na to koliko uživanje u hrani može biti pravi hedonizam.
Jedan odgovor
Wow, ovo jedva čekam da probam!