Najviše volim recepte za jela koja se brzo spremaju i ne oduzimaju mnogo vremena. Kada dođem sa posla, volim da večeru spremim na brzinu, a ostatak vremena posvetim porodici. Proja sa sirom je jedno od jela koje vam neće oduzeti puno vremena, a ukusna je i hranljiva. Eksperimentisala sam godinama sa raznim receptima, pravila proju „otprilike“, merila sastojke – i uvek nešto nije valjalo. Ili bi bila previše suva, ili se lepila za tepsiju, ili bi se raspadala.
A onda sam od koleginice dobila ovaj recept. Zaista je savršen.
Proja po ovom receptu bude ukusna, mekana i što je najvažnije – svaki put uspe! Toliko sam je puta pravila da sam naučila recept napamet. Ono što mi sviđa je što nema merenja, sve je na kašike i šolje.
Sadržaj
ToggleProja
Oprema
- 1 vangla
- 1 mikser
- 1 kašika
- 1 Tepsija
- 1 šoljica
Sastojci
- 3 jaja
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- 6 kašika belog brašna
- 7 kašika kukuruznog brašna
- 3 šoljice jogurta
- 150 g belog sira
- 1/3 šoljice ulja
- 1 kašika susama
Instrukcije
- U posebnoj posudi pomešajte sve suve sastojke - brašna, prašak za pecivo i so
- Umutite jaja penasto
- Dodajte ulje, pa mutite
- Sipajte jogurt
- Kada umutite sve mokre sastojke, dodajte polako one suve. Možete kašiku po kašiku, a ako vas, kao mene, mrzi, sipajte iz činije direktno, samo po malo
- Dodajte sir - njega ne morate mutiti do kraja ako volite da ostanu komadići
- Nauljite tepsiju, pa smesu izlijte
- Pospite susam preko, i pecite dok ne dobije lepu rumenu boju
Beleške
Proja kao univerzalno jelo za sve prilike
Ako ne znate šta za doručak, možete spremiti proju, pa je služiti samo sa jogurtom ili dodati na tanjir suvog mesa, ajvara, krastavčiće, paradajz – šta god volite. Ovo je takođe dobra opcija za večeru. Zna se da se kod nas na slavljima proja uglavom služi kao predjelo.
Pravim je kad god mi dolaze neki gosti, bilo da je rođendan ili neobavezno druženje. U tom slučaju je pečem u kalupima. Od ove mere imate 2 ture od 12 komada. Možete je peći i u tepsiji, ništa joj ne fali. Bude jednako ukusna, a ako je prekrijete krpom, neće se osušiti ni sutradan.
Vrlo često se proja koristi u predjelima. Može vrlo lepo da izgleda, a veoma je ukusna. Ako na tanjir stavite parče ili dva proje, nekoliko listova pršute, 2-3 masline, kašiku ajvara ili 3-4 čeri paradajza, dobićete prejdelo koje će, sem što je ukusno i sito, takođe lepo izgledati. Možete proju peći u manjim kalupima, pa ih naređati na drvenu dasku sa suhomesnatim proizvodima i svežom salatom ili nekom ukiseljenom. Možete je služiti uz tradicionalna jela, poput bećar paprikaša, umesto hleba. Ako uz to dodate kašiku pavlake, imate pravi ručak! Ako vam je potrebno neko bogatije predjelo, možete u smesu dodati kašiku ajvara, seckanu šunku, papriku, masline, šta god volite! Svaka drugarica, komšinica, tetka, strina – svi koju su probali kod mene ovu proju sa sirom su tražili recept. Ako mi ne verujete, šta vas košta da probate? Potpuno sam sigurna da ćete se oduševiti, a možete mi zahvaliti u komentarima. 🙂Ideje za predjela sa projom
Probajte moj recept!
2 Odgovor
Probam, pa javim!
Čekam utiske!