Recept za mekane projice
Izvor: SremOnline

Proja sa sirom – Recept za mekane projice

Najviše volim recepte za jela koja se brzo spremaju i ne oduzimaju mnogo vremena. Kada dođem sa posla, volim da večeru spremim na brzinu, a ostatak vremena posvetim porodici. Proja sa sirom je jedno od jela koje vam neće oduzeti puno vremena, a ukusna je i hranljiva. Eksperimentisala sam godinama sa raznim receptima, pravila proju „otprilike“, merila sastojke – i uvek nešto nije valjalo. Ili bi bila previše suva, ili se lepila za tepsiju, ili bi se raspadala.

A onda sam od koleginice dobila ovaj recept. Zaista je savršen.

Sastojci za proju
Izvor: SremOnline

Proja po ovom receptu bude ukusna, mekana i što je najvažnije – svaki put uspe! Toliko sam je puta pravila da sam naučila recept napamet. Ono što mi sviđa je što nema merenja, sve je na kašike i šolje.

Proja

Najmekša proja
5 from 1 vote
Vreme pripreme 10 minutes
Okvirno vreme kuvanja 40 minutes
Ukupno Vreme 50 minutes
Obrok Doručak, Predjelo, Večera
Kuhinja Srpska
Porcije 4
Kalorije 1176 kcal

Oprema

  • 1 vangla
  • 1 mikser
  • 1 kašika
  • 1 Tepsija
  • 1 šoljica

Sastojci
  

  • 3 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 6 kašika belog brašna
  • 7 kašika kukuruznog brašna
  • 3 šoljice jogurta
  • 150 g belog sira
  • 1/3 šoljice ulja
  • 1 kašika susama

Instrukcije
 

  • U posebnoj posudi pomešajte sve suve sastojke - brašna, prašak za pecivo i so
  • Umutite jaja penasto
  • Dodajte ulje, pa mutite
  • Sipajte jogurt
  • Kada umutite sve mokre sastojke, dodajte polako one suve. Možete kašiku po kašiku, a ako vas, kao mene, mrzi, sipajte iz činije direktno, samo po malo
  • Dodajte sir - njega ne morate mutiti do kraja ako volite da ostanu komadići
  • Nauljite tepsiju, pa smesu izlijte
  • Pospite susam preko, i pecite dok ne dobije lepu rumenu boju

Beleške

Koristite srednju šoljicu ili čašu od jogurta.
Ključne reči proja, proja sa sirom

Proja kao univerzalno jelo za sve prilike

Proja iz tepsije
Izvor: SremOnline

Ako ne znate šta za doručak, možete spremiti proju, pa je služiti samo sa jogurtom ili dodati na tanjir suvog mesa, ajvara, krastavčiće, paradajz – šta god volite. Ovo je takođe dobra opcija za večeru. Zna se da se kod nas na slavljima proja uglavom služi kao predjelo.

Pravim je kad god mi dolaze neki gosti, bilo da je rođendan ili neobavezno druženje. U tom slučaju je pečem u kalupima. Od ove mere imate 2 ture od 12 komada. Možete je peći i u tepsiji, ništa joj ne fali. Bude jednako ukusna, a ako je prekrijete krpom, neće se osušiti ni sutradan.

Savet: Kada se odlučite za kalupe, obavezno koristite korpice da bi proju lakše izvadili iz tepsije. Nemojte ih puniti do kraja. Tako će vam testo narasti izvan kalupa. Dovoljno je da ih napunite do 2/3 – tako ćete dobiti savršene projice.

Ideje za predjela sa projom

Predjela sa projicama
Izvor: SremOnline

Vrlo često se proja koristi u predjelima. Može vrlo lepo da izgleda, a veoma je ukusna. Ako na tanjir stavite parče ili dva proje, nekoliko listova pršute, 2-3 masline, kašiku ajvara ili 3-4 čeri paradajza, dobićete prejdelo koje će, sem što je ukusno i sito, takođe lepo izgledati.

Možete proju peći u manjim kalupima, pa ih naređati na drvenu dasku sa suhomesnatim proizvodima i svežom salatom ili nekom ukiseljenom. Možete je služiti uz tradicionalna jela, poput bećar paprikaša, umesto hleba. Ako uz to dodate kašiku pavlake, imate pravi ručak!

Ako vam je potrebno neko bogatije predjelo, možete u smesu dodati kašiku ajvara, seckanu šunku, papriku, masline, šta god volite!

Probajte moj recept!

Svaka drugarica, komšinica, tetka, strina – svi koju su probali kod mene ovu proju sa sirom su tražili recept. Ako mi ne verujete, šta vas košta da probate? Potpuno sam sigurna da ćete se oduševiti, a možete mi zahvaliti u komentarima. 🙂

Autor teksta:

Ostavite komentar

2 Odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




  +  55  =  61