Tag za Severnu Makedoniju – Gde kupiti i kako podesiti

Od jula 2023. godine je počela da funkciniše integrisana, elektronska naplata putarine, tako da osim u Srbiji sada možete koristiti i tag za Severnu Makedoniju. Više od 700.000 korisnika će tako bez zaustavljanja na putevima proći brže i jednostavnije kroz našu zemlju i našeg južnog suseda. Ovo važi samo ako se korisnik ulogovao preko sajta Open Balkan. Svi oni koji to nisu uradili moraće korišćenje auto-puta da plate u gotovini.

U najavi su i Grčka, Albanija, Hrvatska, BiH. Da biste koristili ENP i kroz Severnu Makedoniju ne morate da kupujete novi uređaj, ali morate da uradite prekonfiguraciju.

Takođe, bilo bi poželjno da se informišete o cenovniku putarina od Srbije do Grčke.

Šta treba da radite kako biste dobili TAG za Severnu Makedoniju

Za razliku od procedure kako poručiti tag za Grčku, procedura za korišćenje srpskog taga kroz Severnu Makedoniju je donekle jednostavnija. Ukoliko već imate prepaid tag uređaj potrebno je da ga prekonfigurišete u nekoj od ovlašćenih poslovnica. Gde?

Poslovnice Puteva Srbije

 • Ustanička 64 / V sprat, Beograd 
 • Bulevar Kralja Petra I 28a, Novi Sad 
 • Braće Stanić 45, Čačak
 • Prilaz Bulevar 12. 4. februar, Niš
 • Mobilno prodajno mesto za ENP u okviru naplatne stanice Preševo.

Pošte Srbije

 • Takovska br.2, Beograd Narodnih heroja broj 2,
 • Kralja Petra I broj 30, Kragujevac
 • Voždova br.13 Niš

Možete ga prekonfigurisati i u poslovnicama Auto-moto Saveza Srbije. Ovde preuzmite PDF za detalje.

Klikom na ovaj link, možete videti na koji način da prekonfigurišete tag, korak po korak.

Važno je da ne zaboravite da povežete platnu karticu sa Severnom Makedonijom kako bi vam važio i u ovoj državi.

*** Važna napomena: prilikom prekonfiguracije izgubićete novac koji ste imali na prepaid kartici, tako da je najbolje da prvo taj novac potrošite pa da onda prekonfigurišete tag.

*** Napomena: Najavljeno je da će svi korisnici ENPay aplikacije biti automatski prebačeni na web u bliskoj budućnosti i njima za sada tag ne radi u okviru Open Balkan sistema.

Cena

Nakon kupovine TAG uređaja po ceni od 2.022,00 dinara u nekoj od poslovnica JP „Pošta Srbije“, korisnici će na jednostavan način registrovati svoj uređaj putem jedinstvene web platforme.

Web servis za elektronsku naplatu putarine omogućava stanovnicima Republike Srbije i zemalja koje će se priključiti zajedničkom projektu povezivanja elektronske naplate putarine u regionu on-line plaćanje putarine sa istim uređajem.

Skeniranjem QR koda koji je sastavni deo Ugovora o kupovini TAG uređaja korisnik započinje proces registracije. Registrovanjem uređaja na web servis za elektronsku naplatu putarine i uz povezivanje platne debitne/kreditne kartice, korisnik neće morati da vrši dopunu uređaja, već će mu se cena putarine sa obračunatim popustom od 6% naplaćivati sa registrovane platne kartice.

Prednosti web servisa za elektronsku naplatu putarine:

 • Naplata putarine bez dopune TAG uređaja
 • On-line naplata putarine sa registrovane platne debitne/kreditne kartice
 • Dnevni uvid u listing ostvarenih prolazaka i plaćanja
 • Prolazak sa istim uređajem kroz više zemalja učesnica zajedničkog projekta povezivanja elektronske naplate putarine u regionu

Detaljno uputstvo za registraciju korisnika na web portal za elektronsku naplatu putarine možete pronaći na zvaničnoj internet stranici JP „Putevi Srbije“ ili skeniranjem dole navedenog QR koda.

QR kod za uputstvo kako se registrovati za TAG
Uputstvo za registraciju korisnika na web portal za elektronsku naplatu putarine

Ukoliko nemate TAG za Severnu Makedoniju potrebno je da ga kupite, a to možete uraditi u nekoj od poslovnica puteva Srbije koje smo naveli iznad ili u poslovnicama Pošte Srbije.

Kako aktivirati novi TAG za Severnu Makedoniju

Pratite sledeće korake:

 • Korak 1 – Kupite Tag uređaj na jednom od ovlašćenih prodajnih mjesta koje smo pomenuli gore.
 • Korak 2 – Skenirajte QR kod iz Ugovora i unesite svoje podatke.
 • Korak 3 – Unesite podatke o svojoj platnoj kartici.
 • Korak 4 – Bićete preusmereni na “Open Balkan ETC” web servis, dok ćete istovremeno putem e-maila dobiti podatke za prijavu.
 • Korak 5 – Ukoliko želite da koristite uređaj u Republici Severnoj Makedoniji, potrebno je da unesete podatke o platnoj kartici u sekciji za ovu zemlju na web servisu „Open Balkan ETC“.

Ukoliko imate nedoumice u vezi sa korišćenjem ovog uređaja, možete pisati na mejl: [email protected] i [email protected] ili pozvati 0800-111-004, a pogledajte i na sajtu Open Balkan.

Brže, ali ne i jeftinije: Od srede putarine u Srbiji skuplje

Vozači u Srbiji plaćaće od 10. jula veće putarine na osnovu novog cenovnika shodno odluci o visini posebne naknade za upotrebu javnog puta, njegovog dela i putnog objekta, koju su usvojili Putevi Srbije, a „zeleno svetlo“ na nju dala Vlada Srbije.

Cene su povećane za oko 10 odsto, pa će od srede putarina od Beograda do Šida koštati 500 dinara, od Obrenovca do Preljine 560 dinara, od Beograda do Subotice 800 dinara, od Beograda do Niša 1.130 dinara, od Beograda do Dimitrovgrada 1.670 dinara.

Odlukom je precizirano da plaćanjem putarine putem uređaja za elektronsku naplatu putarine, fizičko i pravno lice, korisnik motornog vozila četvrte kategorije emisijskog razreda „EURO 6“, ostvaruje popust od 10 odsto koji se obračunava na iznos umanjen za popust na elektronsku naplatu putarine od 6 odsto.

Ova stavka će se primenjivati 30 dana od dana objavljivanja odluke zbog potrebnih tehničkih prilagođavanja u sistemu za naplatu putarine.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

27  +    =  34

Oznake: