izvor: foto kolaลพ / SremOnline

Najbolji lusteri za dnevni boravak – 18 ideja koje ฤ‡e osveลพiti vaลก prostor

Veฤ‡ smo pisali o tome da luster nije samo svetiljka nego naprotiv, luster moลพe biti pravo umetniฤko delo koje ฤ‡e transformisati vaลก ลพivotni prostor. Pravi komad koji vaลกem enterijeru moลพe dodati liฤni peฤat, toplinu ili eleganciju.

Bilo da se odluฤite na minimalistiฤki dizajn, rustiฤan ลกarm ili glamurozni kristalni sjaj, luster postaje centralna taฤka nakon ลกto ga prvi put primetite. A odabirom pravog, ne samo da osvetljavate prostor veฤ‡ i oblikujete atmosferu. Bez obzira na to da li traลพite moderan komad koji ฤ‡e se uklopiti u vaลก savremeni stil ili vintage luster koji ฤ‡e uneti dozu nostalgije, odabir idealnog lustera zahteva ozbiljniju potragu.

U nastavku ฤ‡u se potruditi da vam ukaลพem na razliฤite stilove i materijale koje ih prate sa ciljem da vam olakลกam potragu i pomognem da vaลก enterijer osvetlite na pravi naฤin i to sa stilom.

1. Balansirajte stilove

Neka ova ideja bude na poฤetku ove prezentacije kao glavna stavka u svemu, pa i u dizajnu enterijera.

Smeo dizajn moลพe se koristiti na veliฤanstven naฤin, bilo da se radi o zavesama, sofama, jastucima, tepisima ili drugim tekstilnim akcentima. Ako imate viลกe uzoraka i boja u svojoj dnevnoj sobi, moลพda bi bilo mudro u dnevni boravak uvesti jednostavan stakleni luster kako ne bi odvlaฤio paลพnju sa grandioznog dizajna prostorije.

Luster koji daje balans u dizajnu dnevne sobe
izvor: architecturaldigest.in

Kako bi rekla poznata ameriฤka dizajnerka enterijera, Kelly Wearstler โ€”ย „Dobar dizajn je u pronalaลพenju balansa izmeฤ‘u forme i funkcije.“ย 

2. Bold stil

Bez obzira na to kakvi su vaลกi liฤni stavovi o stilovima, ali ukljuฤivanje boja u savremeni prostor i dnevnu sobu je svakako vredan paลพnje.

Ako volite meลกanje razliฤitih stilova, ลกarenilo boja i kontrasta, bold stil je za vas.ย 

Iako nije uobiฤajena praksa koristiti tapet na plafonu, posebno ne neku jarkih boja, to ne znaฤi da ona u kombinaciji sa nameลกtajem neฤ‡e oลพiveti prostor na jedan drugaฤiji i poseban naฤin. Dakle kombinovanjem tapeta ili razliฤitih tekstura, boja i dezena, moลพete stvoriti ne samo unikatan prostor, nego majstorski dizajniranu dnevnu sobu.

A kako kombinovati luster uz ovakav stil?

Vrlo je jednostavno! Kombinovanjem lustera Sputnik koji je karakteristiฤan po svojim okruglim kapicama kao nastavcima na ลพiฤanoj konstukciji, napravili ste sjajnu dizajnersku vezu.

Dnevna soba u bold stilu sa sputnik lusterom
izvor: chandelierias.com

3. Cvetni luster

Lusteri ovakvog dizajna su posebno prikladni za modernu dnevnu sobu.

Ovakvi lusteri mogu biti apstaktnog ili jednostavnog oblika, ali upravo kao takvi mogu se lako uklopiti u bilo koji stil kojem se priklanjate.

Zbog svog karakteristiฤnog oblika u kojem svetiljka crpi inspiraciju iz cveta, prikladno je da dnevni boravak bude ispunjen razliฤitim biljkama i bojama. Iako, zbog svog oblika, ovakvi lusteri mogu balansirati i u minimalistiฤki moderno ureฤ‘enim prostorima.

Moj omiljeni luster ovog tipa je zanatska kreacija u kombinaciji ruฤno duvanog stakla i metala kreirana u Hammerton Studiju.

Stakleni luster cvetnog dizajna kreran u Hammerton studiju za dnevni boravak
izvor: studio.hammerton.com

4. Dizajn majstora srednjeg veka

Moderni dizajn iz sredine veka postao je dominantna estetika u dnaลกnjem enterijeru. Uprkos tome ลกto je nastao pre oko 70 godina, ovaj stil i dalje uspeva da kombinuje takozvani retro „vajb“ sa minimalistiฤkim duhom

Stil srednjeg veka obiฤno ukljuฤuje geometrijske oblike u svom dizajnu, ลกto je posebno inspiracija u dizajnu lustera.

Lusteri za dnevni boravak koji odgovraju stilu srednjeg veka ฤesto su neobiฤnog oblika, a svetiljke su kreirane tako da dodatno definiลกe sam oblik. Kada dizajnirate dnevnu sobu u ovom stilu, preporuฤljivo je kombinovati razliฤita osvetljenja, jer u zajednici kreiraju prepoznatljiv stil.

Luster za dnevnu sobu po uzoru na srednji vek
izvor: delightfull.eu

5. Elegancija je uvek u modi

Postoje neki materijali i boje koji odiลกu elegancijom viลกe od drugih. Zlato, staklo i kristal su upravo takvi materijali.

Kod ovakvih lustera u dnevnom boravku neophodno je dobro ga povezati sa ostatkom prostorije kroz ostale zlatne detalje. Ukoliko je vaลกa odluka upravo na ovom stilu, vaลกu dnevnu sobu moลพete unaprediti dodavanjem i ostalih elegantnih materijala u enterijeru.

Elegantan stil dnevnog boravka
izvor: homewallartdecor.com

6. Grandiozni plafoni i pozicioniranje idealne rasvete

Visoki plafoni u dnevnim sobama nisu samo strukturna prednost, veฤ‡ i prilika za dobro stilsko ureฤ‘enje koju ne treba propustiti. Zbog karakteristiฤnog prostornog plana, ovakvi prostori sami po sebi imaju moguฤ‡nost dramatiฤnog osvetljenja. Zbog tih karakteristika odaju utisak luksuza i otvorenosti koji je teลกko replicirati u obiฤnim prostorima.

U dnevnim sobama ili potkrovljima sa visokim plafonima najpogodnije je niลพe postavljeno osvetljenje iznad garniture za sedenje.

Iako je centralno postavljanje lustera ฤesto idealno, nije uvek neophodno. Lusteri koji su postavljeni van centra, ali u skladu sa kljuฤnim taฤkama u sobi, kao ลกto su umetniฤka dela ili nameลกtaj, mogu stvoriti balansiran i zanimljiv prostor. Kao ลกto je primer dnevne sobe sa visokim plafonom, odnosno primer visokog potkrovlja.

Takoฤ‘e, kod ovakvih prostora, izazov je osigurati da dnevna soba ne deluje previลกe hladno. Reลกenje leลพi u strateลกkim dizajnerskim odlukama koje privlaฤe pogled prema gore, dok istovremeno stvaraju prijatan ambijent na nivou oฤiju.

izvor fotografija: sonnemanlight.com

Odabirom lustera poput Constellation Ursa Major od dizajnerske kuฤ‡e Sonneman, moลพete dodati svetiljku koja izgleda kao da lebdi, stvarajuฤ‡i vrlo jedinstvenu estetiku u vaลกoj grandioznoj dnevnoj sobi.

7. Inovativne kombinacije boja

Moลพda najjednostavniji stil, a pravila za njega su vrlo jednostavna – izaberite boju lustera da prati boju nameลกtaja.

Nasuprot monohromatskom stilu dnevne sobe, bojama moลพete da se igrate tako ลกto ฤ‡ete kombinovati kontrastne palete. Metalni izgled vaลกeg lustera za dnevni boravak moลพe dopuniti ton sobe, ฤak i ako se ta specifiฤna boja ne pojavljuje na drugim elementima.

U ovom stilu, povezivanje tonova kroz celokupnu ลกemu boja i plan osvetljenja prostorije je od vitalnog znaฤaja za stvaranje idealne atmosfere u vaลกoj dnevnoj sobi.

Koloristiฤna dnevna soba sa lusterom koji upotpunjuje prostor
izvor: thespruce.com

Pri odabiru boja, a i dezena, moลพete se voditi komplementarnim parovima. Karakteristiฤno za komplementarni stilย jeste upravo to ลกto svaki od elemenata ovako ureฤ‘enog dnevnog boravka utiฤu jedan na drugi i dopunjavaju se pojaฤavajuฤ‡i utisak onog drugog elementa.

8. Mix razliฤitih metala

Kada se odluฤite za metalne elemente u enterijeru, obzirom na oblik ovakvih lustera, za dnevnu sobu je karakteristiฤno da ima viลกe vrsta osvetljenja. Tako, pored lustera, u dnevni boravak moลพete dodati i zidnu ili stonu lampu, a mirisne sveฤ‡e su uvek dobre za kombinovanje i utisak topline.

Svako osvetljenje ima drugaฤiji odraz na razliฤite metale, pa kombinovanjem metalnih elemenata u razliฤitom osvetljenju prenosi drugaฤiji ton.

Na primer, metalni lusteri sa bronzanom zavrลกnom obradom moลพe emitovati topliju svetlost, dok srebrni i hromirani lusteri obiฤno reflektuju hladnije tonove. Ova razlika u osvetljenju moลพe dodatno doprineti atmosferi ili omekลกati ton prostorije.

Mix razliฤitih metala u dnevnoj sobi
izvor: houzz.com

9. Nekonvencionalni dizajn

O pozicioniranju lustera i visilica u dnevnim sobama visokog plafona i potkrovljima, kao i fokalnim taฤkama smo veฤ‡ pisali. Ali upravo razliฤito pozicioniranje razliฤitih stilova lustera, vaลกu dnevnu sobu moลพe uฤiniti nekonvencionalnom.

Uobiฤajeno je videti centralno postavljen luster, ali koriลกฤ‡enje veฤ‡eg broja viseฤ‡ih svetala moลพe biti interesantan detalj. Variranjem visine i pozicijom, moลพete kreirati dinamiฤnu fokalnu taฤku u vaลกem dnevnom boravku.

U pokuลกajima kreiranja nekonvencionalnog dizajna dnevnog boravka, moลพete se osmeliti da sami kombinujete nekoliko razliฤitih visilica. U ovom sluฤaju, moja preporuka je da se kombinuju lusteri i visilice boho stila sa abaลพurima od ratana, pruฤ‡a ili platna. Kombinovanje razliฤitih kristalnih lustera ili lustera razliฤitih metala je za one malo hrabrije.

Dnevna soba sa kombinovanim lusterima u boho stilu
izvor: edwardgeorgelondon.com

10. Omekลกavanje enterijera ลกemom osvetljenja

Moderne dnevne sobe ฤesto sadrลพe ravne, ฤiste linije u pogledu nameลกtaja, tepiha, pa i detalja. Meฤ‘utim, postoje naฤini da se omekลกa izgled tih soba kako bi delovale pristupaฤnije i prijatnije. Jedan od takvih naฤina je odabir lustera sa zakrivljenim linijama, zaobljenim ivicama ili krugovima, koji moลพe drastiฤno promeniti njen ambijent.

Ovo je vrlo bitna stavka oko koje treba povesti raฤuna kada se kombinuju razliฤiti svetlosni elementi i prirodna svetlost.

Neki lusteri ลกiroko rasprลกuju svetlost, dok druga emituju mekลกi sjaj kako bi stvorili svoju estetiku. Ako je to sluฤaj sa vaลกim lusterom, paลพljivo razmislite kako ฤ‡ete kombinovati druge svetlosne elemente.ย Recimo, svetlost kristalnih lustera je vrlo karakteristiฤna, tako i sam materijal drugih svetiljki je neophodno paลพljivo odabrati.

Primer dobro stilizovane dnevne sobe sa razliฤitim rasvetnim elementima je odliฤan izbor. Svaka od svetiljki daje razliฤitu koliฤinu svetla, a njihov oblik je idealno spojen u svojoj razliฤitosti. Ovako ureฤ‘en dnevni boravak iako nije mnogo velik je vrlo elegantan.

Svetlosna ลกema sa zlatnim lusterima
izvor: homesandgardens.com

11. Pametno stilizovanje dnevne sobe

Lusteri obiฤno vise niลพe od drugih plafonskih svetiljki. Kako prostorno nisu sve dnevne sobe planirane tako da u njih moลพemo nisko staviti luster, plafonske svetiljke su odliฤna alternativa. Prilikom odabira plafonske rasvete, vrlo je vaลพno odabrati svetlo bez odsjaja.

Zbog karakteristiฤnog odsjaja, plafonska rasveta je bolji izbor za radne sobe ili kao luster za trpezariju.

Aliii… ล ta onda?

U tom sluฤaju, moj predlog je da koristite kraฤ‡i luster, taฤnije luster bez previลกe niskog kaฤenja. Kako grandioznost izabranog rasvetnog elementa ne bi mnogo uticala na sam vizualni utisak prostora, idealno bi bilo izabrati minimalistiฤki stil linearnog dizajna.

izvor fotografija: thespruce.com

Iako pomalo ekliktiฤnog stila, luster na fotografiji ispod moลพe biti idealo reลกenje ovakve situacije.

moderna dnevna soba razliฤitih stilova sa ลพiฤanim visoko postavljenim lusterom
izvor: architecturaldigest.com

12. Predimenzionalni dizajn lustera

Ovako prostorno planiran enterijer dnevne sobe ima minimalno tekstura u pogledu nameลกtaja i akcenata.

Ovakav luster je idealan za minimalistiฤke, savremene dnevne sobe gde ฤe se idealno uklopiti zbog svoje grandioznosti i dodati dimenziju prostoru. Predimenzionirani lusteri za dnevni boravak su jedan od omiljenih stilova kada ลพelite da jednostavan prostor napravite zadivljujuฤ‡im.

Ovakvi lusteri mogu biti napravljeni od razliฤitih materijala, a izdvajati se mesinganim priveskom.

Predimenzionalni dizajn
izvor: sofary.com

13. Reflektivno osvetljenje u dnevnom boravku

Ogledala su uvek predstavljala inspiraciju dizajnerima enterijera zbog svoje sposobnosti da vizuelno proลกire prostoriju i dodaju dubinu u istu.ย Osim funkcionalnosti, sluลพe i kao dekorativnu akcenat koji dodatno reflektuje svetlost.

Bez obzira da li ste se odluฤili za visilicu ili luster za vaลก dnevni boravak, idealno je da ih uparite sa ogledalom. Ovom kombinacijom ฤ‡ete posebno istaฤ‡i vaลก rasvetni element, a svetlost pokazati na drugaฤiji naฤin. Ne samo da ฤ‡e ogledalo reflektovati svetlost ลกirom dnevne sobe, veฤ‡ ฤ‡e osvetliti celu prostoriju.

Pored ove interesantne igre svetlostiodabirom interesantnijeg rama, ogledalo moลพe biti odliฤan stilski element.

Reflektivno osvetljenje dnevne sobe
izvor: almadeluce.com

14. Savremeni rustik stil za svaku dnevnu sobu

Rustiฤni prostori ฤesto koriste lustere od drveta ili mat crnih metala, ali u savremenim rustiฤnim prostorima, moลพete kombinovati lustere sa toplim metalnim zavrลกnim obradama.ย Isti princip moลพe biti primenjiv i u vaลกem dnevnom boravku bilo da ลพivite u blizini ลกume ili jednostavno ste uลพivalac ovako ureฤ‘enog prostora.

Po stilovima savremena i rustik estetika su u potpunosti drugaฤije, ali pored materijala karakteristiฤnih za ove stilove, moลพete kombinovati i boje.

Koloristiฤka ลกema koja se jednako dobro uklapa u elegantne moderne prostore i rustik jeste priguลกena zelena, siva i smeฤ‘a.

Savremeni luster u rustiฤnoj dnevnoj sobi
izvor: backsplash.com

15. Savrลกen monohromatski stil

Monohromatski stil dnevnog boravka nikako nije dosadan kada namerno koristi crnu i belu u razliฤitim nijansama, teksturama i materijalima.

Paลพljiv odabir lustera za ovakav dnevni boravak ne samo da moลพe unaprediti tu koloristiฤku ลกemu, veฤ‡ dodati i novu teksturu, a samim tim i izgled tim bojama. Bez obzira na ลกemu boja u vaลกoj dnevnoj sobi, iskoristite osvetljenje da unapredite dizajn kroz oblik, materijal ili druge aspekte dizajna.

Monohromatski dnevni boravak sa lusterom
izvor: thesofaandchair.co.uk

16. Unapreฤ‘ivanje fokalne taฤke u dnevnoj sobi

O vaลพnosti odreฤ‘ivanja fokalne taฤke veฤ‡ smo pisali kada smo se bavili trendovima i ฤestim greลกkama u dizajnu trpezarije, ali nije na odmet ponovo spomenuti njenu vaลพnost.

Fokalna taฤka je fokusni element ili karakteristika u prostoriji koji privlaฤi paลพnju.

Ona moลพe biti umetniฤko delo, drugaฤije obojen ili zid druge teksture, ali i komad nameลกtaja ili osvetljenja koji se posebno istiฤe zbog svog oblika ili veliฤine.

Dnevni boravak je vrlo ฤesto prostorno planiran tako da za fokalnu taฤku ima kamin, umetniฤku sliku velikih dimenzija, rasvetu koja ih osvetljava ili luster koji bi se izdvojio kao umetniฤko delo samo po sebi.

U ovom dnevnom boravku sa prozorima na prednjem zidu i kaminom, prozori su oฤigledna fokalna taฤka, ali luster postaje deo te taฤke jer savrลกeno leลพi u gornjoj treฤ‡ini prozora.ย 

Dnevni boravak sa fokalnom taฤkom
izvor: homesandgardens.com

17. Tematske veze i prepoznatljivi dizajneri

Joลก jedan vaลพan aspekt koji treba razmotriti pri odabiru razliฤitih rasvetnih elemenata u prostoru jeste stilska i tematska povezanost.

Ukoliko odluฤite da vaลก dnevni boravak uredite tako ลกto ฤ‡ete mu za tranzicionu eleganciju dodati drveni luster karakteristiฤan za vikendice, potrudite se da kombinujete joลก neki sliฤan detalj, pa makar to bio sveฤ‡njak na stolu ili ruฤno pravljena stona lampa. Ovakvim kombinovanjem, moลพete upariti bilo koji stil.

Takoฤ‘e, ukoliko se odluฤite za dizajnerske komade, vrlo verovatno da se oni neฤ‡e slagati sa komadima kreiranih od strane nekog drugog dizajnera. Ako niste u moguฤ‡nosti da priuลกtite celu kolekciju ลพeljenog dizajnera, budite bez mnogo brige. U ovom sluฤaju, moลพete potraลพiti sliฤno svetlo ili materijal i tako ih povezati.

Rustiฤni luster u modernoj dnevnoj soobi
izvor: hgtv.com

18. Tranziciona elegancija nikad ne izlazi iz mode

Tranzicioni stil predstavlja kombinaciju tradicionalne i moderne estetike.

U savremeno ureฤ‘ene dnevne sobe razmotrite unoลกenje tradicionalnih svetlosnih elemenata kroz lustere ili lampe, umetniฤka dela, teลกke draperije i druge rustiฤne detalje. Ovako kombinovani elementi u vaลกem enterijeru mogu stvoriti idealan kontrast koji osveลพava prostor.

Tranzicioni prostori mogu biti vrlo sentimentalni i inspirativni.

„Ljudi vole da kupuju vintidลพ komade sa karakterom i istorijom umesto da kupuju sve novo“ – kaลพe Ejmi Jangbold. I dodaje:

„To je stil ukraลกavanja koji nam omoguฤ‡ava da rizikujemo bez brige da ฤ‡e neลกto izaฤ‡i iz mode za manje od pet godina.“

Iako smo se u ovom primeru posebno osvrnuli na lustere, vaลพno je napomenuti da tranzicija u dizajnu pokriva niz estetika. Od nameลกtaja koji uspeลกno odoleva zubu vremena, do ลกirokog spektra ukrasa i raznovrsnih i prilagodljivih dekoracija.

Tranzicionalni luster u dnevnoj sobi sa modernim detaljima
izvor: bhg.com

Joลก bih dodala…

Dnevne sobe na ovoj listi spajaju sve elemente modernog dizajna – sofe, garniture i fotelje niskih profila, upeฤatljiva umetniฤka dela, oลกtru geometriju i bujne teksture sa raznim stilovima. A dobijeni prostori nude funkcionalnu formu za savremenog ฤoveka.

Za nekoga kitnjasti detalji, ali ono ฤime moderan dizajn odiลกe jeste elegancija, funkcionalnost i kvalitetni materijali.

I ako ste uลพivalac retro klasika, prateฤ‡i ove stilove, moderno dizajniranom dnevnom boravku moลพete dodati akcente od drveta, koลพe ili kombinovati koloristiฤku ลกemu zemljanih nijansi.

ฤŒesto postavljena pitanja

Koliko visoko treba da postavim luster u dnevnoj sobi?

U prostorijama sa standardnim plafonom (oko 2,5 – 3 metra), luster bi trebalo da visi najmanje 200 cm iznad poda. U prostorijama sa viลกim plafonima, luster moลพe biti postavljen niลพe. Ali uvek vodite raฤuna da ostane dovoljno prostora da se moลพe slobodno kretati ispod njega.

Kako odrลพavati luster da izgleda sjajno?

Odrลพavanje lustera zavisi od materijala od kojeg je vaลก odabrani luster napravljen. Stakleni i kristalni lusteri zahtevaju redovno ฤiลกฤ‡enje mikrofiber krpama kako bi zadrลพali svoj sjaj. Koristite blagu sapunicu za skidanje mrlja. Metalni i drveni lusteri su lakลกi za odrลพavanje i zahtevaju samo povremeno suvo skidanje praลกine.

Koji stil lustera odgovara mom enterijeru?

Pitanje svih pitanja. ๐Ÿ˜„

Ako imate moderan enterijer, odaberite minimalistiฤki luster sa jednostavnim linijama. Klasiฤni ili vintage lusteri su idealni za tradicionalne ili elegantne prostore. Industrijski lusteri su savrลกeni za potkrovlja ili dnevne sobe ureฤ‘ene u urbanom stilu. Za drvene lustere se odluฤite ako ลพelite da se vodite rustiฤnim stilom u enterijeru.

Koliko koลกta dobar luster?

Cene lustera variraju u zavisnosti od materijala, veliฤine i brenda. U Srbiji, cene lustera mogu biti od 5.000 RSD za jednostavnije modele do 100.000+ RSD za luksuzne ili dizajnerske lustere.

Cene dizajnerskih komada mogu da idu daleko viลกe, ali paralelno tome dobri lusteri se sigurno mogu naฤ‡i i polovni. Tako da je moลพda upravo vaลก idealan luster baลก na nekom sajtu polovne robe ili na nekom buvljaku. Uz detaljnije pranje i malo restauracije, vrlo lako moลพe svaki luster da zasija i u vaลกem domu. Zaลกto ne?!

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

1  +  4  =