Plave zebra zavese postavljene u trpezariji
Izvor: zavesesergilles.rs

Zebra Zavese – Sve što treba da znate pre nego ih odaberete za vaš dom

Verujem da ćete se složiti sa mnom kada kažem da je karakteristika savremenog dizajna enterijera minimalizam. Većina nas je u potrazi za jednostavnim dezenima, kvalitetnim materijalima i svetlim nijansama koje će u naše domove uneti što više svetlosti. Jedan od najboljih primera koji to pokazuje jeste odabir zavesa.

Ono što je potrebno svakoj prostoriji jesu svetle zavese koje će osvežiti sam izgled prostorije, a koje su, sa druge strane, dovoljno funkcionalne da blokiraju svetlost onda kada to poželite ( a da to nisu glomazne i teške draperije oko kojih ćete morati da se mučite posle). Savršen izbor u tom slučaju jesu čuvene dan-noć zavese, odnosno zebra zavese.

Jednostavnost i funkcionalnost zebra zavesa

Čovek spušta zebra zavese jednostavnim potezom ruke
Izvor: alumat.rs

Zebra zavese su definitivno jedan od najsvestranijih izbora za vaš dom. Zahvaljujući svojoj jednostavnosti i neutralnim bojama, odgovaraju svakom stilu enterijera, bilo da ste se odlučili za klasični stil, moderan stil, ili neku kombinaciju više različitih stilova. Zebra zavese će u svakom slučaju učiniti vaš prostor elegantnim i modernim.

Pored toga, zebra zavese su ravne i tanke, te ne zauzimaju mnogo prostora. Upravo iz tog razloga se ove zavese mogu uklopiti u većinu prozora i mnogo su praktičnije od tradicionalnih zavesa.

Kako dan-noć zavese zapravo funkcionišu? Zebra zavese rade na principu dvoslojnog platna gde se smenjuju prozirna i neprozirna polja zavese. Postoje dva načina upravljanja ovim zavesama:

  1. ručno – postoji lančić koji se uglavnom nalazi sa strane i koji možete da pomerate gore ili dole, u zavisnosti od toga kako želite da vam stoje zavese.
  2. pomoću daljinskog upravljača – modernizovan mehanizam koji podrazumeva dugme kojim se automatski podešava visina zavesa.

Više svetlosti

Prirodna svetlost u prostoriji zbog zebra zavesa
Izvor: dmrolo.rs

Jedna od glavnih prednosti zebra zavesa jeste što omogućavaju više prirodne svetlosti u prostoriji. Neutralne boje u kojima se rade ove zavese (poput bele, krem, braon ili sive) savršeno se uklapaju u bilo koju prostoriju, a značajno će uticati na svetlost prostorije (koju vi kontrolišete).

Ukoliko tražite nešto što će “osvežiti” vaš dom, i želite da izbagnete zamračivanje prostora tamnim draperijama, onda su zebra zavese pun pogodak.

Dizajn i veličina zavesa su prilagođeni vašim potrebama

Bilo da su vam potrebne zavese za kancelariju, dnevnu sobu, trpezariju, ili možda želite da ih ubacite u dečiju sobu, zebra zavese se rade po vašoj želji. Pored dimenzija koje vi sami određujete, takođe možete da birate između različitih materijala i platna. Sjajno je to što ne morate vi da se prilagođavate izboru koji već postoji, već možete zavese da prilagodite vašim potrebama.

Lako se održavaju

Žena briše zebra zavese pomoću krpe i deterdženta
Izvor: eblindstore.com

Svima nam je veoma bitno da prostor u kojem boravimo uvek bude čist i uredan, te je održavanje zavesa neizostavan korak koji tome doprinosi. Možda i najveća prednost zebra zavesa je upravo lako održavanje. Sve što treba da uradite kada želite da očistite ove zavese jeste da pređete vlažnom krpom preko njih, ili da koristite četku za prašinu.

Napomena: Zebra zavese su osetljive na veliku količinu vlažnosti, tako da vodite računa da ,ukoliko ih čistite krpom, krpa ne bude skroz mokra jer može oštetiti zavese.

Pristupačne cene

Zebra zavese u kuhinji
Izvor: prozorivrata.com

Cena je svakako jedna od bitnijih stvari kada je odabir zavesa u pitanju. Šivenje velikih zavesa i različiti materijali često puno koštaju pa na kraju više platite zavese nego sam prozor. Ali to nije slučaj sa zebra zavesama. Cena zebra zavesa se kreće od 2000 dinara pa nadalje, u zavisnosti od samih dimenzija. Evo par primera gde možete da ih pronađete i koje su cene:

1. kupujemprodajem.com

Dimenzije (cm) Cena (RSD)
50×200 975
60×200 1.200
70×200 1.500
80×200 1.650
90×200 1.800
100×200 1.950
110×200 2.150
120×200 2.250
140×200 2.550
150×200 2.700
160×200 2.850
180×200 3.150
200×200 3.450

2. eplaneta.rs

Dimenzije (cm) Cena (RSD)
75 x 180 3.899
90 x 180 4.499
90 x 250 5.499
150 x 180 6.949

Kako se montiraju zebra zavese?

Uzimanje mera prozora na koji se postavlja zebra zavesa
Izvor: zembra.rs

Kao i sve vezano za zebra zavese, i njihova montaža je veoma jednostavna. Ukoliko se odlučite da postavite zebra zavese, neophodno je da prethodno pripremite prozor za postavljanje. Očistite ga od prašine, skolinte prethodne zavese, a nakon toga:

  • Postavite nosače za zavese.
  • Provucite zavese kroz nosače.
  • Podesite zebra zavese kako vam odgovara.

Savršen izbor za vaš dom

Zebra zavese su veoma jednostavno i pristupačno rešenje za dizajn vašeg enterijera. Ukoliko želite eleganciju i moderan prostor, svojim dizajnom i funkcionalnošću ove zavese će vam pomoći da to i ostvarite.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

6  +  1  =