Pinฤ‘ur recept
Izvor: Youtube/snimak ekrana

Pindjur | Recept iz bakine sveske

Pored Ajvara, pindjur ili pindลพur jedan je od najpoznatiji balkanskih specijaliteta koji je veoma poznat u Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj. Omiljena je zimnica veฤ‡ini ljudi, i ฤesto, i rado se sprema u svim kuฤ‡ama. Njegova priprema je malo lakลกa od pripreme ajvara, jer se ostavljaju komadiฤ‡i paprike, koji daju ฤar ovom specijalitetu. Ima divan ukus, a pomalo je zapostavljen naspram ajvara.

Poลกto ovaj nazovimo „sos“ ima dugu tradiciju spremanja, svaka porodica ga priprema na svoj naฤin. Sve zavisi od koliฤine belog luka koji u njega stavljaju i balansa kiselosti i slatkoฤ‡e.

Kako napraviti pindjur?

Recept za pinฤ‘ur
Izvor: Youtube/snimak ekrana

Na prvi pogled ฤ‡e vam se uฤiniti da je sloลพena priprema, ali u suลกtini je mnogo prostije nego ลกto ste pomislili. Vreme spremanja pindjura je mnogo kraฤ‡e nego kod pripreme ajvara, jer se paprika ne mora mleti.

Osnovna razlika je to, ลกto ovde ostaju komadiฤ‡i paprike, i naravno ลกto se dodaje paradajz i zaฤini.

Pindjur recept – sa paprikama, paradajzom i patlidลพanom

Pindjur pripremnjen od crvenih roga paprika, paradajza i patlidลพana je idealan naฤin da saฤuvate ukuse leta za zimu. Ovaj pindjur moลพe se posluลพiti kao dodatak svim jelima jel je sladak, kiselkast i blago ljut. Savrลกenu aromatiฤnu kombinaciju dobija dodatkom ljutih feferona i belog luka, ลกto je idealno i zdravo za zimske dane.

Recept sam ispisala na koliฤinu od 20 kg. Vi ga naravno prilagodite vaลกim potrebama.

priprema pinฤ‘ura

Recept za pinฤ‘ur

Pinฤ‘ur po bakinoj preporuci
5 from 3 votes
Vreme pripreme 4 hours
Okvirno vreme kuvanja 2 hours
Ukupno Vreme 6 hours
Obrok Zimnica
Kuhinja Bugarska, Makedonska, Srpska
Porcije 50 tegli
Kalorije 100 kcal

Oprema

  • Roลกtilj, rerna ili ringla za peฤenje paprika
  • Noลพ i daska za seฤenje
  • ล uplja kaลกika
  • Velika ลกerpa ili tiganj za kuvanje
  • Maลกina za mlevenje ili rende
  • Sterilisane tegle sa poklopcima (500 ml ili po ลพelji)
  • Posuda ili plastiฤna kesa za odleลพavanje paprika

Sastojci
  

Sastojci:

  • 20 kg crvenih roga paprika
  • 10 kg paradajza
  • 8 kg patlidลพana
  • 15 glavica belog luka
  • 2 dl ulja
  • 15 kaลกika ลกeฤ‡era
  • 10 kaลกika soli
  • 6 dl vinskog sirฤ‡eta
  • Ljute feferone po ลพelji (koliฤina zavisi od ukusa)
  • Perลกunov list po ลพelji

Instrukcije
 

Priprema:

    Priprema paprika:

    • Operite paprike i osuลกite ih. Pecite ih na roลกtilju, u rerni ili na ringli dok im koลพica ne pocrni i ne poฤne da se odvaja.
    • Kad su paprike ispeฤene, stavite ih u posudu s poklopcem ili plastiฤnu kesu i ostavite da odstoje 10-15 minuta. Ovo ฤ‡e olakลกati ljuลกtenje.
    • Oljuลกtite paprike i uklonite semenke. Po ลพelji, isecite ih na trake ili ih ostavite cele.

    Priprema paradajza:

    • Operite paradajz, napravite blagi rez u obliku krsta na donjoj strani svakog paradajza i blanลกirajte ih u vreloj vodi na minut. Zatim ih odmah stavite u hladnu vodu. Ovo olakลกava ljuลกtenje.
    • Oljuลกten paradajz naseckajte na sitne komade ili ga zgnjeฤite u pire.

    Priprema patlidลพana:

    • Oljuลกtite patlidลพane, sameljite ih na maลกini za mlevenje mesa ili ih isecite na kockice.
    • Stavite patlidลพane da se kuvaju u kipuฤ‡oj vodi oko 10 minuta, a zatim ih izvadite ลกupljom kaลกikom i procedite.

    Prลพenje:

    • U veliku ลกerpu zagrejte ulje. Dodajte samleveni paradajz i prลพite ga na ulju uz stalno meลกanje oko 30 minuta, dok se ne zgusne.
    • Nakon toga, dodajte oljuลกtene i isecene paprike, i prลพite ih zajedno sa paradajzom joลก 30 minuta.
    • Dodajte samlevene ili isecene patlidลพane u ลกerpu. Nastavite prลพenje joลก 30 minuta, neprekidno meลกajuฤ‡i kako se ne bi zalepilo za dno ลกerpe.
    • Dodajte sitno iseckani beli luk i kuvajte joลก 10 minuta.
    • Dodajte ljute feferone po ukusu, ukoliko volite ljutkasti pinฤ‘ur.
    • Zatim dodajte vinski sirฤ‡e, ลกeฤ‡er i so, i nastavite sa kuvanjem joลก 30 minuta.
    • Pred kraj kuvanja, dodajte sitno iseckan perลกunov list, i kuvajte joลก nekoliko minuta kako bi se svi ukusi spojili.

    Sterilizacija i pakovanje:

    • Sterilizujte tegle u rerni na 100ยฐC oko 15 minuta.
    • Vruฤ‡i pinฤ‘ur sipajte u sterilizovane tegle, zatvorite ih poklopcima, i stavite ih naopako (poklopcima prema dole) dok se ne ohlade.
    • Tegle sa pinฤ‘urom ฤuvajte na hladnom i tamnom mestu. Nakon otvaranja, teglu drลพite u friลพideru i potroลกite u roku od nekoliko dana.

    Saveti za kuvanje:

    • Ako ne volite patlidลพan, moลพete smanjiti koliฤinu ili ga izostaviti, a pinฤ‘ur ฤ‡e i dalje biti ukusan.
    • Prilagodite koliฤinu ljutih feferona prema vaลกem ukusu โ€“ ako ne volite ljuto, jednostavno ih izostavite.
    • Perลกun moลพete dodati u veฤ‡oj koliฤini ukoliko volite intenzivniji biljni ukus.
    Kljuฤne reฤi pinฤ‘ur

    Pinฤ‘ur ili pindลพur?

    Ne znam kako vi kaลพete, ali oba naziva se kod nas koriste. Pravilnije je reci pinฤ‘ur jer u naลกem jeziku po pravilima srpske fonetike i pravopisa, glas „ฤ‘“ se koristi u reฤima koje potiฤu iz makedonskog, bugarskog i drugih balkanskih kuhinja, kao ลกto je „pinฤ‘ur“.

    Iskreno, nije bitno kako zovete ovu vrstu zimnice, ili sosa, bitno je da ga kvalitetno i ukusno spremite. Za sve ostalo ฤ‡ete lako :).

    Pindjur recepti za zimnicu – varijacije

    bugarski pinฤ‘ur
    Izvor: Youtube/snimak ekrana

    Ukoliko ลพelite da eksperimentiลกete sa razliฤitim ukusima, ili prosto ลพelite da isprobate neki novi recept ove godine, pogledajte neke od ovih poznatih varijacija.

    Leskovaฤki

    pindjur koji je poznat po intenzivnom ukusu peฤenih paprika, belog luka i paradajza. Njegova tekstura je blaลพa od ajvara po ฤemu se dosta razlikuju. Uspeลกnost leskovaฤkog pindjura je u paลพljivom peฤenju paprike i paradajza, kao i u uravnoteลพenom dodavanju soli i sirฤ‡eta koje daje balans izmeฤ‘u slatkog i kiselog.

    Bugarski

    Jedana od popularnijih verzija pindjura. Specifiฤnu teksturu i jedinstven ukus mu daju paprike, paradajz i plavi patlidลพan. Ova vrsta je blaga u poreฤ‘enju sa ostalim pindjurima, ali je jednako ukusna.

    Makedonski

    Poznat po intenzivnom aromatiฤnom ukusu ovaj pindjur je nezaobilazni deo tradicionalne makedonske zimnice. Odliฤno se slaลพe sa mesom, hlebom pa ฤak i kao dodatak drugim salatama.

    Lovaฤki

    Kao ลกto sama reฤ govori lovaฤki pindjur je specijalitet koji je nastao i sprema se na lovaฤkim druลพenjima. Sprema se jednostavno na otvorenoj vatri. Sastojci koji se koriste za njega su minimalni radi punoฤ‡e ukusa, i da bi se zadrลพala autentiฤnost.

    Koji je najbolji pindjur

    pinฤ‘ur recept za zimnicu
    Izvor: Youtube/snimak ekrana

    Koji je pindjur najbolji morate da odredite sami, a to ฤ‡ete postiฤ‡i tako ลกto ฤ‡ete spremiti par vrsta i ponuditi vaลกim ukuฤ‡anima uz vruฤ‡e lepinje. Onaj koji se najbrลพe pojede i bude traลพen „za joลก“, taj je pobedio :).

    Ja i moji ukuฤ‡ani, liฤno najviลกe volimo ovaj iz recepta, ali sam ove godine reลกila da isprobam joลก i ovaj bugarski. Spremila sam potrebne namirnice i sada ฤekam da naloลพim ลกporet, i strpljenje pa da krenem u pripremu.

    Autor teksta:

    Ostavite komentar

    3 Odgovor

    Ostavite odgovor

    Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

    Ocena Recepta




    55  +    =  65

    Oznake:ย