Pored Ajvara, pindjur ili pindžur jedan je od najpoznatiji balkanskih specijaliteta koji je veoma poznat u Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj. Omiljena je zimnica većini ljudi, i često, i rado se sprema u svim kućama. Njegova priprema je malo lakša od pripreme ajvara, jer se ostavljaju komadići paprike, koji daju čar ovom specijalitetu. Ima divan ukus, a pomalo je zapostavljen naspram ajvara.
Pošto ovaj nazovimo „sos“ ima dugu tradiciju spremanja, svaka porodica ga priprema na svoj način. Sve zavisi od količine belog luka koji u njega stavljaju i balansa kiselosti i slatkoće.
Sadržaj
ToggleKako napraviti pindjur?
Na prvi pogled će vam se učiniti da je složena priprema, ali u suštini je mnogo prostije nego što ste pomislili. Vreme spremanja pindjura je mnogo kraće nego kod pripreme ajvara, jer se paprika ne mora mleti.
Osnovna razlika je to, što ovde ostaju komadići paprike, i naravno što se dodaje paradajz i začini.
Pindjur recept – sa paprikama, paradajzom i patlidžanom
Pindjur pripremnjen od crvenih roga paprika, paradajza i patlidžana je idealan način da sačuvate ukuse leta za zimu. Ovaj pindjur može se poslužiti kao dodatak svim jelima jel je sladak, kiselkast i blago ljut. Savršenu aromatičnu kombinaciju dobija dodatkom ljutih feferona i belog luka, što je idealno i zdravo za zimske dane.
Recept sam ispisala na količinu od 20 kg. Vi ga naravno prilagodite vašim potrebama.
Recept za pinđur
Oprema
- Roštilj, rerna ili ringla za pečenje paprika
- Nož i daska za sečenje
- Šuplja kašika
- Velika šerpa ili tiganj za kuvanje
- Mašina za mlevenje ili rende
- Sterilisane tegle sa poklopcima (500 ml ili po želji)
- Posuda ili plastična kesa za odležavanje paprika
Sastojci
Sastojci:
- 20 kg crvenih roga paprika
- 10 kg paradajza
- 8 kg patlidžana
- 15 glavica belog luka
- 2 dl ulja
- 15 kašika šećera
- 10 kašika soli
- 6 dl vinskog sirćeta
- Ljute feferone po želji (količina zavisi od ukusa)
- Peršunov list po želji
Instrukcije
Priprema:
Priprema paprika:
- Operite paprike i osušite ih. Pecite ih na roštilju, u rerni ili na ringli dok im kožica ne pocrni i ne počne da se odvaja.
- Kad su paprike ispečene, stavite ih u posudu s poklopcem ili plastičnu kesu i ostavite da odstoje 10-15 minuta. Ovo će olakšati ljuštenje.
- Oljuštite paprike i uklonite semenke. Po želji, isecite ih na trake ili ih ostavite cele.
Priprema paradajza:
- Operite paradajz, napravite blagi rez u obliku krsta na donjoj strani svakog paradajza i blanširajte ih u vreloj vodi na minut. Zatim ih odmah stavite u hladnu vodu. Ovo olakšava ljuštenje.
- Oljušten paradajz naseckajte na sitne komade ili ga zgnječite u pire.
Priprema patlidžana:
- Oljuštite patlidžane, sameljite ih na mašini za mlevenje mesa ili ih isecite na kockice.
- Stavite patlidžane da se kuvaju u kipućoj vodi oko 10 minuta, a zatim ih izvadite šupljom kašikom i procedite.
Prženje:
- U veliku šerpu zagrejte ulje. Dodajte samleveni paradajz i pržite ga na ulju uz stalno mešanje oko 30 minuta, dok se ne zgusne.
- Nakon toga, dodajte oljuštene i isecene paprike, i pržite ih zajedno sa paradajzom još 30 minuta.
- Dodajte samlevene ili isecene patlidžane u šerpu. Nastavite prženje još 30 minuta, neprekidno mešajući kako se ne bi zalepilo za dno šerpe.
- Dodajte sitno iseckani beli luk i kuvajte još 10 minuta.
- Dodajte ljute feferone po ukusu, ukoliko volite ljutkasti pinđur.
- Zatim dodajte vinski sirće, šećer i so, i nastavite sa kuvanjem još 30 minuta.
- Pred kraj kuvanja, dodajte sitno iseckan peršunov list, i kuvajte još nekoliko minuta kako bi se svi ukusi spojili.
Sterilizacija i pakovanje:
- Sterilizujte tegle u rerni na 100°C oko 15 minuta.
- Vrući pinđur sipajte u sterilizovane tegle, zatvorite ih poklopcima, i stavite ih naopako (poklopcima prema dole) dok se ne ohlade.
- Tegle sa pinđurom čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Nakon otvaranja, teglu držite u frižideru i potrošite u roku od nekoliko dana.
Saveti za kuvanje:
- Ako ne volite patlidžan, možete smanjiti količinu ili ga izostaviti, a pinđur će i dalje biti ukusan.
- Prilagodite količinu ljutih feferona prema vašem ukusu – ako ne volite ljuto, jednostavno ih izostavite.
- Peršun možete dodati u većoj količini ukoliko volite intenzivniji biljni ukus.
Pinđur ili pindžur?
Ne znam kako vi kažete, ali oba naziva se kod nas koriste. Pravilnije je reci pinđur jer u našem jeziku po pravilima srpske fonetike i pravopisa, glas „đ“ se koristi u rečima koje potiču iz makedonskog, bugarskog i drugih balkanskih kuhinja, kao što je „pinđur“.
Iskreno, nije bitno kako zovete ovu vrstu zimnice, ili sosa, bitno je da ga kvalitetno i ukusno spremite. Za sve ostalo ćete lako :).
Pindjur recepti za zimnicu – varijacije
Ukoliko želite da eksperimentišete sa različitim ukusima, ili prosto želite da isprobate neki novi recept ove godine, pogledajte neke od ovih poznatih varijacija.
Leskovački
pindjur koji je poznat po intenzivnom ukusu pečenih paprika, belog luka i paradajza. Njegova tekstura je blaža od ajvara po čemu se dosta razlikuju. Uspešnost leskovačkog pindjura je u pažljivom pečenju paprike i paradajza, kao i u uravnoteženom dodavanju soli i sirćeta koje daje balans između slatkog i kiselog.
Bugarski
Jedana od popularnijih verzija pindjura. Specifičnu teksturu i jedinstven ukus mu daju paprike, paradajz i plavi patlidžan. Ova vrsta je blaga u poređenju sa ostalim pindjurima, ali je jednako ukusna.
Makedonski
Poznat po intenzivnom aromatičnom ukusu ovaj pindjur je nezaobilazni deo tradicionalne makedonske zimnice. Odlično se slaže sa mesom, hlebom pa čak i kao dodatak drugim salatama.
Lovački
Kao što sama reč govori lovački pindjur je specijalitet koji je nastao i sprema se na lovačkim druženjima. Sprema se jednostavno na otvorenoj vatri. Sastojci koji se koriste za njega su minimalni radi punoće ukusa, i da bi se zadržala autentičnost.
Koji je najbolji pindjur
Koji je pindjur najbolji morate da odredite sami, a to ćete postići tako što ćete spremiti par vrsta i ponuditi vašim ukućanima uz vruće lepinje. Onaj koji se najbrže pojede i bude tražen „za još“, taj je pobedio :).
Ja i moji ukućani, lično najviše volimo ovaj iz recepta, ali sam ove godine rešila da isprobam još i ovaj bugarski. Spremila sam potrebne namirnice i sada čekam da naložim šporet, i strpljenje pa da krenem u pripremu.
3 Odgovor
Super recept!
svaka cast au ala ste se ispisali sve lepo i korisno nisam znao da neko ovo zove i pindzur
Bas detaljno opisano. Mnogo lepo izgleda na slici