Pored Ajvara, pindjur ili pindลพur jedan je od najpoznatiji balkanskih specijaliteta koji je veoma poznat u Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj. Omiljena je zimnica veฤini ljudi, i ฤesto, i rado se sprema u svim kuฤama. Njegova priprema je malo lakลกa od pripreme ajvara, jer se ostavljaju komadiฤi paprike, koji daju ฤar ovom specijalitetu. Ima divan ukus, a pomalo je zapostavljen naspram ajvara.
Poลกto ovaj nazovimo „sos“ ima dugu tradiciju spremanja, svaka porodica ga priprema na svoj naฤin. Sve zavisi od koliฤine belog luka koji u njega stavljaju i balansa kiselosti i slatkoฤe.
Sadrลพaj
ToggleKako napraviti pindjur?
Na prvi pogled ฤe vam se uฤiniti da je sloลพena priprema, ali u suลกtini je mnogo prostije nego ลกto ste pomislili. Vreme spremanja pindjura je mnogo kraฤe nego kod pripreme ajvara, jer se paprika ne mora mleti.
Osnovna razlika je to, ลกto ovde ostaju komadiฤi paprike, i naravno ลกto se dodaje paradajz i zaฤini.
Pindjur recept – sa paprikama, paradajzom i patlidลพanom
Pindjur pripremnjen od crvenih roga paprika, paradajza i patlidลพana je idealan naฤin da saฤuvate ukuse leta za zimu. Ovaj pindjur moลพe se posluลพiti kao dodatak svim jelima jel je sladak, kiselkast i blago ljut. Savrลกenu aromatiฤnu kombinaciju dobija dodatkom ljutih feferona i belog luka, ลกto je idealno i zdravo za zimske dane.
Recept sam ispisala na koliฤinu od 20 kg. Vi ga naravno prilagodite vaลกim potrebama.
Recept za pinฤur
Oprema
- Roลกtilj, rerna ili ringla za peฤenje paprika
- Noลพ i daska za seฤenje
- ล uplja kaลกika
- Velika ลกerpa ili tiganj za kuvanje
- Maลกina za mlevenje ili rende
- Sterilisane tegle sa poklopcima (500 ml ili po ลพelji)
- Posuda ili plastiฤna kesa za odleลพavanje paprika
Sastojci
Sastojci:
- 20 kg crvenih roga paprika
- 10 kg paradajza
- 8 kg patlidลพana
- 15 glavica belog luka
- 2 dl ulja
- 15 kaลกika ลกeฤera
- 10 kaลกika soli
- 6 dl vinskog sirฤeta
- Ljute feferone po ลพelji (koliฤina zavisi od ukusa)
- Perลกunov list po ลพelji
Instrukcije
Priprema:
Priprema paprika:
- Operite paprike i osuลกite ih. Pecite ih na roลกtilju, u rerni ili na ringli dok im koลพica ne pocrni i ne poฤne da se odvaja.
- Kad su paprike ispeฤene, stavite ih u posudu s poklopcem ili plastiฤnu kesu i ostavite da odstoje 10-15 minuta. Ovo ฤe olakลกati ljuลกtenje.
- Oljuลกtite paprike i uklonite semenke. Po ลพelji, isecite ih na trake ili ih ostavite cele.
Priprema paradajza:
- Operite paradajz, napravite blagi rez u obliku krsta na donjoj strani svakog paradajza i blanลกirajte ih u vreloj vodi na minut. Zatim ih odmah stavite u hladnu vodu. Ovo olakลกava ljuลกtenje.
- Oljuลกten paradajz naseckajte na sitne komade ili ga zgnjeฤite u pire.
Priprema patlidลพana:
- Oljuลกtite patlidลพane, sameljite ih na maลกini za mlevenje mesa ili ih isecite na kockice.
- Stavite patlidลพane da se kuvaju u kipuฤoj vodi oko 10 minuta, a zatim ih izvadite ลกupljom kaลกikom i procedite.
Prลพenje:
- U veliku ลกerpu zagrejte ulje. Dodajte samleveni paradajz i prลพite ga na ulju uz stalno meลกanje oko 30 minuta, dok se ne zgusne.
- Nakon toga, dodajte oljuลกtene i isecene paprike, i prลพite ih zajedno sa paradajzom joลก 30 minuta.
- Dodajte samlevene ili isecene patlidลพane u ลกerpu. Nastavite prลพenje joลก 30 minuta, neprekidno meลกajuฤi kako se ne bi zalepilo za dno ลกerpe.
- Dodajte sitno iseckani beli luk i kuvajte joลก 10 minuta.
- Dodajte ljute feferone po ukusu, ukoliko volite ljutkasti pinฤur.
- Zatim dodajte vinski sirฤe, ลกeฤer i so, i nastavite sa kuvanjem joลก 30 minuta.
- Pred kraj kuvanja, dodajte sitno iseckan perลกunov list, i kuvajte joลก nekoliko minuta kako bi se svi ukusi spojili.
Sterilizacija i pakovanje:
- Sterilizujte tegle u rerni na 100ยฐC oko 15 minuta.
- Vruฤi pinฤur sipajte u sterilizovane tegle, zatvorite ih poklopcima, i stavite ih naopako (poklopcima prema dole) dok se ne ohlade.
- Tegle sa pinฤurom ฤuvajte na hladnom i tamnom mestu. Nakon otvaranja, teglu drลพite u friลพideru i potroลกite u roku od nekoliko dana.
Saveti za kuvanje:
- Ako ne volite patlidลพan, moลพete smanjiti koliฤinu ili ga izostaviti, a pinฤur ฤe i dalje biti ukusan.
- Prilagodite koliฤinu ljutih feferona prema vaลกem ukusu โ ako ne volite ljuto, jednostavno ih izostavite.
- Perลกun moลพete dodati u veฤoj koliฤini ukoliko volite intenzivniji biljni ukus.
Pinฤur ili pindลพur?
Ne znam kako vi kaลพete, ali oba naziva se kod nas koriste. Pravilnije je reci pinฤur jer u naลกem jeziku po pravilima srpske fonetike i pravopisa, glas „ฤ“ se koristi u reฤima koje potiฤu iz makedonskog, bugarskog i drugih balkanskih kuhinja, kao ลกto je „pinฤur“.
Iskreno, nije bitno kako zovete ovu vrstu zimnice, ili sosa, bitno je da ga kvalitetno i ukusno spremite. Za sve ostalo ฤete lako :).
Pindjur recepti za zimnicu – varijacije
Ukoliko ลพelite da eksperimentiลกete sa razliฤitim ukusima, ili prosto ลพelite da isprobate neki novi recept ove godine, pogledajte neke od ovih poznatih varijacija.
ย Leskovaฤki
pindjur koji je poznat po intenzivnom ukusu peฤenih paprika, belog luka i paradajza. Njegova tekstura je blaลพa od ajvara po ฤemu se dosta razlikuju. Uspeลกnost leskovaฤkog pindjura je u paลพljivom peฤenju paprike i paradajza, kao i u uravnoteลพenom dodavanju soli i sirฤeta koje daje balans izmeฤu slatkog i kiselog.
Bugarski
Jedana od popularnijih verzija pindjura. Specifiฤnu teksturu i jedinstven ukus mu daju paprike, paradajz i plavi patlidลพan. Ova vrsta je blaga u poreฤenju sa ostalim pindjurima, ali je jednako ukusna.
Makedonski
Poznat po intenzivnom aromatiฤnom ukusu ovaj pindjur je nezaobilazni deo tradicionalne makedonske zimnice. Odliฤno se slaลพe sa mesom, hlebom pa ฤak i kao dodatak drugim salatama.
Lovaฤki
Kao ลกto sama reฤ govori lovaฤki pindjur je specijalitet koji je nastao i sprema se na lovaฤkim druลพenjima. Sprema se jednostavno na otvorenoj vatri. Sastojci koji se koriste za njega su minimalni radi punoฤe ukusa, i da bi se zadrลพala autentiฤnost.
Koji je najbolji pindjur
Koji je pindjur najbolji morate da odredite sami, a to ฤete postiฤi tako ลกto ฤete spremiti par vrsta i ponuditi vaลกim ukuฤanima. Onaj koji se najbrลพe pojede i bude traลพen „za joลก“, taj je pobedio :).
Ja i moji ukuฤani, liฤno najviลกe volimo ovaj iz recepta, ali sam ove godine reลกila da isprobam joลก i ovaj bugarski. Spremila sam potrebne namirnice i sada ฤekam da naloลพim ลกporet, i strpljenje pa da krenem u pripremu.
3 Odgovor
Super recept!
svaka cast au ala ste se ispisali sve lepo i korisno nisam znao da neko ovo zove i pindzur
Bas detaljno opisano. Mnogo lepo izgleda na slici