Izvor: SremOnline

Oplenačka berba u Topoli 2024 kompletan program

Oplenačka berba, vašar u Topoli ili Panađur kako Šumadinci od milošte zovu, po 61. put održaće se u periodu od 11. do 13. oktobra 2024. Čuvena Oplenacka berba je manifestacija u čast grožđa, vina, tradicije i folklora.

Ove godine specijalni gosti manifestacije Oplenačke berbe grožđa u Topoli 2024. su Haris Džinović i Ivana Jordan.

Više o tome pročitajte u nastavku teksta.

Vašar u Topoli
Izvor: n1info.rs

Program 61. Oplenačka berba 2024 Topola

Petak i Subota – 11. i 12. oktobar 2024.

Vreme Dešavanje Lokacija
11:00 20. Međunarodno ocenjivanje vina i rakija Kraljevska vinarija

Petak – 11. oktobar 2024.

Vreme Dešavanje Lokacija
10:00 Dečji maskenbal – PU „Sofija Ristić“ Topola Vinska ulica
10:30 Pozorišna predstava za decu – „Šljivarski boj“ Vinski trg
11:30 Nastup dečjeg hora – „Krcko Oraščić“ Aranđelovac Vinski trg
13:00 Svečano otvaranje 61. Oplenačke berbe Topola 2024. *Pozornica na otvorenom u Karađorđevom gradu
Od 14:00 do 17:00 Dečji festival folklora (KUD Oplenac i pet gostujućih dečjih ansambala) Vinski trg
Od 19:00 do 22:00 30 godina OP-TOP radija
Koncert narodne muzike pod pokroviteljstvom Opštine Topola i Opštine Mladenovac
Vinski trg
podrum vina oplenac
Izvor: Facebook | Turistička organizacija Oplenac Topola

Subota – 12. oktobar 2024.

Vreme Dešavanje Lokacija
10:00 Otvaranje 14. nacionalne izložbe pasa svih rasa – Kinološko društvo „Karađordje“ Topola Fudbalsko igralište, selo Žabare
11:00 Otvaranje izložbe grožđa, vina i ostalih poljoprivrednih proizvoda – Škola „Kralj Petar I“ Vinska ulica
Od 11:00 do 12:00 Koncert izvornih pevačkih grupa (starije muške i ženske pevačke grupe iz Srbije i Republike Srpske) Vinski trg
Od 12:00 do 15:00 Koncert KUD-ova iz Srbije i regiona (koncert izvođačkih ansambala iz Srbije, Austrije i Republike Srpske) Vinski trg
14:30 Defile učesnika Sabora izvornog narodnog stvaralaštva od Oplenca do Karađorđevog grada
15:00 Svečano otvaranje Sabora izvirnog narodnog stvaralaštva (Nastup izvornih grupa iz Srbije, Prepublike Srpske i Crne Gore) *Pozornica na otvorenom u Karađorđevom gradu
19:00 Koncert Harisa Džinovića Vinski trg
obraše se vinogradi dole kraj topole
Izvor: Facebook | Turistička organizacija Oplenac Topola

Nedelja – 13. oktobar 2024.

Vreme Dešavanje Lokacija
10:00 Svečana dodela nagrada sa 20. Međunarodnog ocenjivanja vina i rakija Vinski trg
11:00 Svečane dodele nagrada u različitim kategorijama Vinski trg
12:00 XIII Susreti mladih pevačkih grupa (selektor dr Jelena Jovanović, etnomuzikolog) Vinski trg
13:30 Radionica tradicionalnog pevanja rudničkog kraja Ivana Todorović, etnomuzikolog sa grupom „Crnućanka“ Vinski trg
Od 13:00 do 15:00 Koncert folklornih ansambala Vinski trg
Od 15:00 do 16:30 TRIPLET koncert
KUD Oplenac, KUD „Tent“ Obrenovac, KUD „Sedmica“ Ugrinovci
Vinski trg
19:00 Koncert Ivane Jordan | Vatromet Vinski trg

*Napomena: U slučaju kiše, program Otvaranja manifestacije Oplenačke berbe i Sabora izvornog narodnog stvaralaštva biže održan u sali bioskopa Kulturnog centra – Topola

Svoje staze tradicije, ova manifestacija je trasirala davne 1962. godine, mada svoje korene vuče davno još, takoreći, za života kneza Aleksandra Karađorđevića.

Oplenačka berba se održava u centru Topole, od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada i Oplenca. Tih dana ulice su ispunjene štandovima koji nude raznovrsno grožđe i vino, voće, suvenire i domaće proizvode.

Tako ćemo i ove godine imati priliku da uživamo u vašarskoj atmosferi, degustaciji domaćeg vina i rakije, kao i tradicionalnih specijaliteta.

Nedavno održan Grožđebal u Sremskim Karlovcima dobro nas je pripremio za ono što nam Šumadinci i Oplenačka berba spremaju početkom oktobra. Moglo bi se reći, svojevrsno takmičenje Vojvođana i Šumadinaca, ko je bolji domaćin.

Kako je ovaj kraj posebno poznat kao sedište vinskog turizma, tokom vašeg boravka u ovom kraju, možete posetiti i neku od najlepših vinarija Oplenačkog kraja.

Možda vas zanima:

Sajam knjiga Beogradu 2024.

Šta obići u Topoli i Oplencu?

Oplenac, Topola
Izvor: mojsvetuboji.com

Ako planirate da posetite ovu manifestaciju, evo par ideja šta možete posetiti u Oplencu.

1. Muzej vina Zlatna kruna

Tokom trajanja Oplenačke berbe, 11. oktobra 2024. godine, za posetioce će po prvi put biti otvorena vrata Muzeja vina Zlatna kruna. Osnivač ovog Muzeja je izdavač Zoran Rapajić, koji je ujedno i autor postavke.

Baš na Oplencu smeštena, Vila Biserka, ove godine u maju je postala dom Muzeja vina. Nalazi se tik uz kompleks Zadužbine Kralja Petra Prvog.

Tako je Topola u svoju listu upisala još jedno mesto gde se, ionako bogata istorija Srbije, stapa sa uzbudljivim vinskim pričama.

Na 250 kvadrata prostora, u postavci biće izloženo više od 500 eksponata. Među njima naći će se istorijska dokumenta, umetničke slike, knjige, časopisi, fotografije, vinske i rakijske etikete i boce, reklamni plakati, etno predmeti i sl.

Stalna postavka organizovana je u 9 izložbenih sala koje su renovirane. Podeljena je na tri sprata zdanja koje je renovirano i gde će nam biti prikazani originalni vinski eksponati.

Poseban deo biće organizovan za degustacije i tematsku vinoteku, kao i suvenirnica.

2. Mauzolej dinastije Karađorđević

Crkva svetog Đorđa, Oplenac
Izvor: katera.news

Ako vas put nanese ka Malom Oplencu, produžite do Mauzoleja kraljevske porodice Karađorđević. U ovom mauzoleju smeštena je crkva koja je posvećena Svetom Đorđu. Godine 1903. kralj Petra I Karađorđević odlučuje da će na vrhu Oplenca podići zadužbinu, crkvu Svetog Đorđa. Prvi radovi oko crkve kreću 1. maja 1910. godine pod budnim okom projektora Koste J. Jovanovića.

Ovaj hram građen je po vinzantijskoj arhitekruri. Unutrašnjost ovog hrama obuhvata mozaik površine 3.570 m². Mozaik je izrađen od posebne staklene paste, koja je po pričama proizvedena u Muranu (mesto u Veneciji), a same kompozicije ovog mozaika su napravljene u Nemačkoj.

U hramu se nalazi polijelej, odnosno centralno rasvetno telo, koje je izrađeno od pobedničkog oružja sa Kajmakčalana. Ovaj polijelej je oblikovan u krunu, kom je unutrašnji deo okrenut naopako kao simbol žalosti za davno izgubljenim carstvom na Kosovu.

U kripti hrama nalaze se posmrtni ostatci kneza Aleksandra Karađorđevića, kralja Aleksandra I Karađorđevića, kralja Petra II, Đorđa Petrovića – Karađorđa kojima se možete pokloniti.

3. Oplenački park

Oplenački park
Izvor: mojsvetuboji.com

Ukoliko volite prirodu, obilazak Opleničkog parka je odlična ideja za vas!

Od 1912. godine u ovom parku kreće sa posađivanjem drvoreda, živicom i kestenjima, te do 1942. godine park postaje bogat za skoro 5000 sadnica bagrema i preko 3000 ukrasnih šiblja i ruža, formira se poseban travnjak i staza oko same vile u parku, uređuju se vinogradi i popravlja se česma, što ga je činilo jednim od lepših parkova u tom trenutku.

Nažalost, u Drugom svetskom ratu ovaj park biva uništen a godinama nakon rata ostaje zapušten, sve do 1992. godine kada mu se vraća stari sjaj!

Oplenački park je postavljen pod posebnu zaštitu 1967. godine kao Prosotrni prirodni memorijalni spomenik, kako bi se očuvalo i unapredilo raznovrsno retko bilje, da se obezbedi racionalno korišćenje objekata radi zadovoljenja kulturnih potreba radnih ljudi i sačuvali istorijski spomenici. Ovaj memorijalni spomenik se prositre danas na 83 hektara.

Nakon manifestacije, obilaska Oplenca i Topole predpostavljam da će vas stići umor te vam predlažem da se odmorite u jednom od najlepših hotela u ovom mestu, Hotel Oplenac.

4. Hotel Oplenac

Izvor: booking.com

Ovaj hotel bio je građen kao zadužbinski dom, a danas predstavlja posebnu oazu mira. Istorijskog izgleda, tradicionalne kuhinje, a opet toliko savremen, hotel odgovara svakom generacijskom dobu.

U sklopu hotela nalazi se SPA centar, moderno opremljene sobe, restoran, lobi, velika sala za seminare i team building-e. Osim SPA centra, možete se opustiti i u bazenu, parnom kupatilu, sauni i manuelnim masažama.

Ovaj hotel takođe nudi nekoliko promotivnih opcija koje vam ostavljam u tabeli ispod.

  • Usluga na bazi noćenja sa doručkom
  • Korišćenje SPA centra u trajanju od 2h (bazen i sauna)
  • Mogućnost obilazaka vinskog podruma “Stari Oplenac” (degustacija se naplaćuje 200 din po čaši)
  • Deca do 7 godina su gratis, od 7-14 godina plaćaju 50%
  • Besplatan parking
  • Besplatan wifi
  • Popust od 6% za dva i više noćenja
Promo opcije hotel Oplenac 1 noć 2 noći 3 noći
1/1 7.100 dinara 13.490 dinara 20.325 dinara
1/2 5.400 dinara 10.260 dinara 15.390 dinara
1/3 4.800 dinara 9.120 dinara 13.680 dinara

Da zaključimo

Oplenačka berba predstavlja jedinstvenu priliku da uživate u bogatoj tradiciji, vinskoj kulturi i folkloru ovog prelepog kraja. Ova manifestacija, koja slavi grožđe i vino, nudi raznovrsne programe i sadržaje, od koncerata poznatih izvođača poput Harisa Džinovića i Ivane Jordan do raznih izložbi i festivala.

Posetom Oplenačkoj berbi imate mogućnost da istražite kulturnu baštinu kroz muzej vina, mauzolej dinastije Karađorđević, i prelepi Oplenački park. Uz sve to, opuštanje u Hotelu Oplenac pruža savršen način da završite dan, uživajući u tradicionalnoj kuhinji i savremenim sadržajima.

Za razliku od ostalih manifestacija koje se održavaju u Srbiji, ova manifestacija ne samo da promoviše vinsku tradiciju, već i okuplja ljude, čime stvara nezaboravne uspomene i jača duh zajedništva. Ne propustite priliku da postanete deo ovog jedinstvenog događaja!

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

77  +    =  85