Uvećan roditeljski dodatak
Izvor: SremOnline

Povećan roditeljski dodatak 2024. godine – Koliko će iznositi?

Dobra vest stiže za sve roditelje – a to je da je povećan roditeljski dodatak. Narodna Skupština Srbije usvojlila je dugo čekane izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Usvajanje ovog predloga čekalo se od početka 2024. godine, a sada je i zvanično!

Koliko će iznositi povećan roditeljski dodatak?

Koliko iznosi roditeljski dodatak?
Izvor: SremOnline

Za prvo dete, roditeljski dodatak je do sada iznosio 371.614 dinara, za drugo dete roditelji su dobijali jednokratno 123.871, a iznos od 329.643 dinara se isplaćivao u jednakim mesečnim ratama u periodu od dve godine. Roditelji su za treće dete dobijali od države takođe jednokratno 123.871, a svota od 2.280.000 je isplaćivana u 120 mesečnih rata. Četvrto dete je dobijalo 2.966.792 dinara, takođe u 120 mesečnih rata.

A evo kako će se povećan roditeljski dodatak izgledati sada:

Izvor: SremOnline

Važna informacija: Uvećanje roditeljskog dodatka primenjivaće se retroaktivno, za svu decu rođenu od 1. januara 2024.godine

Kada počinje da se isplaćuje uvećan roditeljski dodatak?

Izmene zakona stupaju na snagu 1. novembra 2024. Tada se kreće sa realizacijom retroaktivne isplate majkama koje su svoje dete rodile u periodu od 1. januara ove godine. Rok za isplatu je 1. maj 2025. godine, a usklađivanje će se vršiti po službenoj dužnosti. To u praksi znači da, ako imate pravo na ovu naknadu, ne morate da ništa da radite – novac će vam leći na račun.

Šta je još promenjeno?

Izmena ovog zakona donosi nam i promene u obračunavanju nadoknade na porodiljskom odsustvu. Od sada, prodiljsko odsustvo se obračunava na isti način svim majkama, a to podrazumeva  majke zaposlene po ugovoru o radu, one koje ostvaruju naknadu po osnovu rođenja deteta, tj. majki preduzetnica, poljoprivrednica i zaposlenih po ugovorima privremeno povremenih poslova.

Visina naknade na porodiljskom bolovanju se računa tako što se uzima prosek primanja u proteklih 18 meseci. U obračun porodiljskog bolovanja ulazi i trudničko bolovanje.

Primera radi, ako je vaša zarada iznosila 50.000 dinara tokom 18 meseci, primanja na porodiljskom bolovanju će vam izgledati ovako:

  • 18*50.000 dinara=900.000 dinara
  • 900.000 dinara :18=50.000 dinara

Ako ste radili, na primer 7 meseci, obračun izgleda ovako:

  • 7*50.000 dinara =350.000 dinara
  • 350.000 dinara:18=19444.44 dinara

Roditeljski dodatak za tate na porodiljskom

Tata na porodiljskom odsustvu
Izvor: SremOnline

Uprkos tome što se u našem okruženju očevi retko odlučuju za uzimanje porodiljskog odsustva, oni po zakonu na to imaju pravo. Tate koje se odluče na ovaj korak, čije su supruge preduzetnice, više neće biti važno da li su majke održavale trudnoću. Roditeljski dodatak će se obračunavati na osnovu očeve plate tokom 18 meseci pre rođenja deteta.

Finansijska pomoć za ugroženu decu tokom boravka u vrtićima

Boravak u vrtiću
Izvor: SremOnline

Izmene zakona nisu donele samo povećanje roditeljskog dodatka, nego i boravka dece u predškolskim ustanovama. Od sada, pravo na besplatan vrtić imaju deca bez roditeljskog staranja, deca korisnika socijalne pomoći i deca sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom. Naravno, ovo važi za predškolske ustanove u kojima boravak ne finansira lokalna uprava.

Da li je to dovoljno?

Ove izmene zakona su svakako dobrodošle, i buduće majke im se sigurno raduju. Postavlja se pitanje, da li je ovaj povećan roditeljski dodatak dovoljan da obezbedi porodicama pristojan život i podstiče na odluku o rađanju više dece?

Kako proveriti da li je uplaćen roditeljski dodatak?

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

48  +    =  49

Oznake: