Da li vam je poznata begova čorba? Meni nije bila!
Čorbe, supe, potaži, sve su popularniji izbor sa ručak, kada krene jesenje doba. Pored klasične supe, ja spremam još nekoliko vrsta čorbi – najčešće je to paradajz ili bela čorba. Vrlo često obarim neku mešavinu povrća, pa začinim, dodam malo ulja i domaće knedle. To mi je super kada želim nešto brzinski da spremim, a da je „na kašiku“.
Kako sam stalno u potrazi za novim receptima (kao i svaka supruga i majka), našla sam jedan za Begovu čorbu. Najpre sam ga videla u nekoj kuvarskoj emisiji, a zatim potražila po kuvarima. Saznala sam da se ova čorba decenijama sprema u Bosni i Hercegovini. Ono što mi je bilo zanimljivo je što u ovaj recept ide bamija.
Priznajem da nikad pre nisam čula za bamiju, što me je nateralo da se malo pozabavim istraživanjem i naravno, isprobam recept za Begovu čorbu. I znate šta? Odlična je!
Sadržaj
ToggleBegova čorba
Oprema
- 2 Šerpe
- 1 nož
- 1 posuda
- 1 varjača
- 1 Daska
- 1 cediljka za limun
Sastojci
- 300 g junetine
- 300 g pilećih bataka - oko 2 komada
- 100 g bamije
- 1 jaje
- 3 lista lovora
- 1 veza zeleni - peršun, šargarepa, paštrnjak
- 1/2 veze svežeg lista peršuna
- 50 g maslaca
- 100 ml pavlake
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 limun
- 1 muskatni oraščić
Instrukcije
- Bamiju očistite, pa je kuvajte sa sokom od pola limuna, oko 20 minuta
- Kada se skuva, ocedite je, i ostavite sa strane
- U većoj šerpi kuvajte meso i zelen zajedno, posoljene. Krčkajte ove sastojke na tihoj vatri 3 do 4 sata
- Kada je meso kuvano, procedite ga i iseckajte na kockice. Isto uradite i povrćem
- Ostavite sa strane vodu u kojoj se kuvalo meso
- U drugu šerpu stavite puter, pa ga upržite sa kašikom brašna kad se istopi
- Dodajte vodu u kojoj se kuvalo meso, pa kuvajte to oko 15 minuta
- Zatim dodajte prethodno kuvano i iseckano meso i povrće, pa sve to kuvajte još 20 minuta
- Začinite biberom
- Pred kraj, dodajte razmućeno jaje pomešano sa pavlakom
- Dodajte sok od druge polovine limuna koja vam je ostala i iseckan peršunov list
- Pri služenju u svaki tanjir narendajte malo muskatnog oraščića
Begova čorba – odlična za jesenje dane
Topla čorba po kišnom jesenjem danu može biti sjajna opcija za ručak. Možete probati da je spremate nedeljom umesto domaće supe, sigurna sam da tada imate više vremena nego ostalim danima. Ako volite belu čorbu, isprobajte i ovu. Begova čorba je prijatnog ukusa, lako se sprema, a sigurna sam da će se svideti i svima u kući. Isprobajte, pa mi javite utiske!
2 Odgovor
Nikad nisam probala bamiju, zanima me bas kakva je?
Više možete pročitati u našem članku o bamiji:
https://sremonline.rs/bamija-cena-gde-je-kupiti-i-recepti-za-pripremu/