Krupan kadar parčeta pite sa jabukama i grizom
Izvor: SremOnline

Pita sa jabukama i grizom: Recept za ukusan zimski kolač

Ne znam za vas, ali ja nedeljom volim da imam neke kolače na stolu. Pita sa jabukama je jedan od onih jednostavnih kolača koji se brzo i lako sprema. Uglavnom volim da je pravim kada je hladno, jer smo tada svi u kući, a miris cimeta nas sve okuplja u kuhinji.

Pita sa jabukama i grizom je jedan od starinskih kolača koji se često nalazio na našoj nedeljnoj trpezi uz ostala tradicionalna jela. Ovaj recept sam nasledila od svoje majke, a ona od svoje.

Rolati pite sa jabukama u tepsiji
Izvor: SremOnline

Nemojte zameriti što nisu svi rolati isti – u pakovanju kora se ovaj put našlo samo 11 komada, pa mi je ostalo fila. Zato je poslednji rolat malko deblji od prva dva. 🙂

Rolati pite sa jabukama u tepsiji

Pita sa jabukama

Od ovog recepta ispadnu 3-4 rolata
5 from 1 vote
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 30 minutes
Ukupno Vreme 1 hour
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 4
Kalorije 4460 kcal

Oprema

  • 2 činije
  • 1 rende
  • 1 kašika
  • 1 nož
  • 1 ljuštilica
  • 1 list pek papira
  • 1 Tepsija
  • 1 ćetkica za mazanje

Sastojci
  

  • 1 pakovanje kora
  • 2 jaja
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja jogurta
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 šolja griza
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanil šećer
  • 1 kg jabuka
  • cimeta po ukusu
  • 3 kašike šećera

Instrukcije
 

  • Očistite i narendajte jabuke
  • Dodajte cimet i šećer pa promeštajte
  • Umutite 2 jaja
  • Dodajte šolju šećera
  • Zatim dodajte ulje
  • Sipajte jogurt
  • Dodajte griz
  • Sipajte kesicu vanil šečera
  • Na kraju dodajte prašak za pecivo

Postupak ređanja

  • Namažite premaz na jednu koru
  • Odgore stavite drugu, namažite premaz, i tako po 4 kore za jedan rolat
  • Filujte jabukama do pola kore
  • Urolajte u rolat
  • Ređajte rolate jedan do drugog u tepsiju
  • Odogore premažite sa malo smese od griza
  • Pecite na 200℃ oko 20 minuta do pola sata
Ključne reči pita sa jabukama

Pita sa jabukama za hladne zimske dane

Pita sa jabukama i grizom isečena na parčiće
Izvor: SremOnline

Kao što vidite, ovaj recept nije toliko težak. Najviše vremena iziskuje spremanje fila od jabuka. Ova pita sa jabukama i grizom nije preterano slatka, taman kako treba. Ako volite slađe, dodajte malo više šećera u jabuke.

Po ukusu je možete posuti šečerom u prahu. Ja nisam baš ljubitelj toga, pa sam taj korak izostavila.

Savetujem da birate tanje kore, pita je lepša sa njima.

Odaću vam jedan trik – na isti način možete napraviti i pitu sa višnjama (bez cimeta, naravno).

Kolači nedeljom – sremačka tradicija

Nadaleko je poznato da se u Vojvodini nedeljom spremaju kolači. Naše bake su uglavnom spremale ovakve kolače, od sastojaka koje već imamo u kući. Tu se često našao i kitnikez, a niko nije znao da napravi krofne kao majka.

Parče pite sa jabukama
Izvor: SremOnline

Priznajem da ja često spremam i neke modernije poslastice bez pečenja, ali ovakvi recepti me uvek podsete na detinjstvo. Zato volim da ih uvrstim u svoj „nedeljni repertoar“.

Šta vi spremate nedeljom?

Autor teksta:

Ostavite komentar

Jedan odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




  +  69  =  70