bozicna pogaca
Izvor: YouTube/printscreen

Božićni post 2024 – Kad počinje i kako se pripremiti

Božićni post ove godine počinje 28. novembra, a završava se na Badnji dan, 6. januara. Mada, pravoslavni hrišćani poste sredu i petak, a ove godine post pada u četvrtak, sa postom krećemo od srede.  Post traje 40 dana.  Ovaj post je jedan od najvažnijih i  najvećih u pravoslavnom kalendaru, pripremajući vernike za rođenja Isusa Hrista.

Osim uzdržavanja od mrsne hrane (mesa, jaja i mlečnih proizvoda), ovaj post bi trebali da postimo i mislima, te bi dobro došlo da se suzdržavamo od loših pomisli i da ne činimo loša dela.

Takođe, u ovom postu se potrudite da uradite što više dobrih dela i da pojaćate svoju molitvu! Pomozite onima kojima je to potrebno!

Da li je Božični post stroži od Vaskršnjeg?

Božićni post
Izvor: SremOnline

U trajanju od 40 dana, ovaj post je drugi poredu od najdužih postova koje postimo u toku godine. Prvi je Vaskršnji , dok je po strogosti blaži od Vaskršnjeg i Velikogospojinskog posta.

Koja je suština i smisao posta?

Suština posta je približavanje Bogu to jest naša zajednica sa Bogom, proslavljanje Boga i poštovanje Njegovih svetih.

Post sam po sebi nema pun smisao bez pričešća, jer čovek ne može postići spasenje isključivo sopstvenim naporima, već blagodaću Božijom, koja se daruje kroz telo i krv Hristovu.

Zato postimo da bismo se pripremili za susret sa Hristom, koji nije uvek „sa nama“.

Kao što je rečeno u Jevanđelju (Mt. 9, 15), kada je „Ženik sa nama“ – u praznične dane i trenucima radosti – post ustupa mesto slavljenju i radosti zajedničarenja sa Bogom.

Uzdržavanje od određene hrane prati i rad na sopstvenim mislima, rečima i delima. Sveti Vasilije Veliki naglašava da istinski post nije samo odricanje od hrane već i udaljavanje od zlih dela i grešnih misli. Ukoliko proslavljate svetog Nikolu, ostavljam vam recept za slavski kolač!

Kako pravilno postiti tokom Božićnog posta?

Posna trpeza
Izvor: YouTube/printscreen

Tokom posta, pravoslavni vernici se uzdržavaju od mesa, mlečnih proizvoda, jaja i alkohola. Pre samog posta, najbolje bi bilo konsultovati se sa vašim parohijskim sveštenikom i sa njim videti kako pravilno da ispostite ovaj post.

Post u pravoslavnoj veri se vodi kao poslušanje.  Vaš parhojski sveštenik će najbolje odrediti kako pravilno da postite ovaj post, u skladu sa vašim godinama i zdravstvenim problemima.

Po kalendaru, pravila o korišćenju ulja, vina i ribe zavise od dana:

Ponedeljkom, sredom i petkom posti se „na vodi“ (bez ulja).

Utorkom i četvrtkom dozvoljeno je ulje.

Subotom i nedeljom može se jesti riba.

Na praznik Vavedenje Presvete Bogorodice (4. decembra), riba je dozvoljena čak i ako pada u sredu ili petak.

Na Badnji dan posti se najstroži post – bez ulja i vina, uz obaveznu ishranu „na vodi“.

Ukoliko niste vešti u spremanju posne trpeze i nemate ideju šta da jedete u ovim danima, ostavljam vam par recepata kako spremiti ukusu ribu u toku posta!

Šta za mene predstavlja post?

Post, u mom slučaju nije gladovanje, već vreme duhovne i telesne pripreme za zajednicu s Bogom. Uzdržavanje od hrane i grešnih dela vodi ka unutrašnjem miru i boljoj povezanosti s verom.

Božićni post je prilika za čišćenje tela i duše, što nas priprema za radost Božića – trenutak kada slavimo rođenje Hrista Spasitelja.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11  −    =  9

Oznake: