Riba je najbolje meso za našu ishranu od svih vrsta mesa uopšte. I pored te poznate činjenice, statistika govori da smo zemlja koja je po potrošnji ribe među poslednjima u svetu. Znači, da ne trošimo dovoljno ribu i pored toga što većina naših domaćinstava ima po nekog ribolovca. A zna se, ribolovci su odani tom vrhunskom strpljenju koje se zove uloviti ribu udicom.
Ne trošimo je, i pored toga što su naše prodavnice ribom dobro snabdevene. Kad se prouče cifre koje govore o sastavu mesa ribe, vidi se koliko grešimo što se u korist ribe ne lišimo nekih svojih navika u ishrani.
Sadržaj
ToggleSastav mesa ribe
Sastav (100 g) | Vrednost |
---|---|
Voda | 77,2% |
Belančevine | 19 g |
Masti | 2,5 g |
Ugljenih hidrata | Nema |
Kalcijum | 21 mg |
Gvožđe | 1 mg |
Fosfor | 218 mg |
Niacin | 4,2 g |
cal | J | 98 | 410 |
Sto grama srednje masne ribe sadrži i izvesnu količinu vitamina B kompleksa, među kojima najviše niacina – 4,2 g. Sto grama ribe sadrži svega 98 kalorija ili 411 kJ, što je četiri puta manje nego u kobasici na primer, pa čak manje nego što ima pečena piletina.
U našoj kuhinji kao svežu ribu koristimo uglavnom slatkovodne ribe (rečnu ribu ili ribu iz jezera i potoka), dok morsku ribu trošimo u gotovim konzervama ili kao smrznutu. Samo u specijalnim supermarketima može se naći delimično sveža neočišćena morska riba.
Sardina
Kada govorimo o konzerviranim ribama, svima odmah prvo na pamet padne sardina. Za razliku od sveže rečne ribe, 100 g sardine u konzervi u proseku ima 207 kalorija ili 869 kJ, što je dva puta više. Međutim to je još uvek manje u odnosu na šunku, kobasicu i slično.
Sastav (100 g) | Vrednost |
---|---|
Voda | 57,4% |
Belančevine | 25,7 g |
Masti | 11 g |
Ugljenih hidrata | 1,2 g |
Kalcijum | 35 mg |
Gvožđe | 4,8 mg |
Fosfor | 367 mg |
Vitamin A | 298 IU |
cal | J | 208 | 870 |
Na osnovu svega što smo kroz brojke predstavili, može se reći da je riba dragocena kao hrana, jer ima sve sastojke koje inače sadrži meso, a znatno manje masti. Ribe se s toga preporučuju kao ishrana bolesnicima, a i starijim osobama koji imaju povišeni holesterol. Sitnije ribe koje se mogu jesti zajedno s kostima naročito su dobre za ishranu, jer su odličan izvor kalcijuma, oligoelemenata i vitamina.
Vrsta ribe
Ribe delimo na:
- masne (jegulja, zmijuljica, losos, tunje…),
- polumasne (šaran, manić, skuša, sardina…),
- posne (obliš, svež bakalar, pastrmka, linjak…).
Što se tiče naših reka, jezera i potoka, mogu se naći mnoge vrste riba: šaran, štuka, linjak, deverika, karaš, smuđ, bucov, mrena, kečiga, amur, mladica, lipljan, skobalj, klen i, naravno, som.
Som može dostići dužinu od 3 metara i težinu do 200 kg, pa kao takav predstavlja najveću ribu naših voda.
Međutim, najviše od svih ovih vrsta ceni se pastrmka, koje kod nas ima četiri vrste: rečne, kalifornijske, kanadske i jezerske.
Čišćenje ribe
Ribu koju želite da pripremite kao hranu treba da očistite na taj način što ćete prvo skinuti krljušt, zatim raseći duž trbuha i izvaditi utrobu.
Važno: Prilikom sečenja trbuha i vađenja utrobe, pazite da ne prsne žučna kesica, jer će u tom slučaju meso ribe biti gorko.
Ukoliko u utrobi ima ikre (ribljih jaja), ostavite je, jer je to najbolji deo ribe.
Jedan od najskupljih premaza na svetu, kavijar, dobija se od ikre.
Većinu riba lako ćete očistiti od krljušti običnim nožem. Jegulju na primer, treba da okačite, zarežete oko glave i svučete joj kožu. Soma morate istrljati sa solju.
Kao i svako meso, ribu kuvamo, pržimo ili pečemo. Riblje meso ne traži dugo izlaganje visokim temperaturama, pa se dosta brzo priprema. To je još jedna prednost ribe u odnosu na ostalo meso.
Riblja čorba
Oprema
- 1 Kotlić ili šerpa
- 1 varjača
- 1 Kutlača
Sastojci
- 1 kg ribljih delova (glave, repovi)
- 500 ml paradajz pelet ili sok
- 3 srednje glavice crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 - 2 kom lovorov list
- Biber u zrnu
- 2 supene kašike mlevene slatke paprike
- 1 kesica začina za riblju čorbu
Instrukcije
- Staviti ribu u kotlić (šerpu) i naliti je sa 500 ml paradajza. Tako treba da stoji nekih sat vremena. Ovo je bitno jer na taj način kosti se neće odvajati od mesa tokom kuvanja.
- Nakon sat vremena, u kotlić (šerpu) dodajte sve sastojke, osim začina za riblju čorbu i lovorov list.
- Naliti vodu u kotlić (šerpu). Ukoliko želite gušću čorbu, stavite 3 litre vode na 1 kg ribe. U suprotnom, sipajte malo više vode.
- U maloj posudi sa hladnom vodom razmutite začin za riblju čorbu da masa bude kao pasta i homogena bez grudvica. Sipati u kotlić (šerpu).
- Stavite kotlić na vatru, odnosno šerpu na šporet i založiti da voda u kotliću (šerpi) proključa. Zatim smanjiti jačinu ili intenzitet vatre da se kuva, ali da voda ne kipi.
- Riblju čorbu nije potrebno mešati, zato je bitno da čorba vri kod se kuva, ali ne jakim intenzitetom.
- nakon 30 minuta kuvanja dodati lovorov list.
- U zavisnosti od inteziteta vatre, ili kod kuvanja na šporetu u šerpi, čorba se kuva i usput probava.
Pržena riba
Oprema
- 1 Tiganj (može i talandara, ko ima)
Sastojci
- 1 kg ribe srednje veličine
- 1 šolja brašna
- ulje
- so
Instrukcije
- Ribu očistite i operite, a zatim je dobro osušite krpom ili ubrusima.
- Ribu dobro posolite spolja i iznutra, i malo ostavite da tako usoljena stoji.
- Na tiganju ili talandari ulje zagrejte. U posudi ne treba da bude veliki sloj ulja.
- Uvaljajte ribu u brašno i spuštajte u vrelo ulje. Pržite prvo sa jedne pa sa druge strane, dok ne dobije tamno-rumenu boju.
- Prženu ribu vadite rešetkastom kašikom i ređajte na činiju. Na dno činije pre vađenja stavite ubrus da upije nepotrebnu masnoću.
- Ribu služite zajedno sa salatom. U zavisnosti od sezone, može zelena salata, ili popularna krompir salata s crnim lukom
Pržena nadevena pastrmka
Oprema
- 1 Tiganj
- 1 Rešetkasta kašika
Sastojci
- 1 kg pastrmke
- 3 glavice crnog luka
- 2 Veze peršunovog lista
- So
- Biber
- Začin C
- Crvena slatka paprika
- Ulje
- Limun
Instrukcije
- Na ovaj način možete pastrmku pripremiti u tiganju, na talandari, a možete i u rerni, s tim što ribu morate nauljiti maslinovim uljem pre nego što stavite u rernu.
- Očistite i operite ribu, te je nakon toga dobro sa krpom i ubrusima osušite.
- Ribu posoliti i premazati sokom od limuna i pospite začin C.
- 2 glavice luka i jedan peršun očistite, operite i sasvim sitno iseckati i zajedno pomešati.
- Mešavinom luka i peršuna napuniti utrobu ribe.
- Zagrejati ulje na umerenu temperaturu, pa nadevenu ribu spuštate na ulje da se peče, dok lepo ne porumeni.
- Pažljivo okrenuti i drugu stranu ribe, pazeći da nadev ostane u unutrašnjosti ribe.
- Vadite ribu rešetkastom kašikom i ređate u plitku posudu, prethodno obloženom papirnim ubrusom.
- U jednoj činiji dodati ulje, iseckanu jednu glavicu luka, iseckan peršun i aleve paprike po ukusu. Sa time preliti preko ispečene pastrmke.
Šaran na apatinski način
Oprema
- Serpa
- Pekač
Sastojci
- 1,5 kg šarana
- 6 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 šolja ulja
- Sirće
- So
- Biber
- Crvena slatka paprika
Instrukcije
- Očistite, operite i sitno iseckajte crni i beli luk. Zajedno ga propržite na ulju.
- Ribu očistite, operite, zatim posolite, pobiberite i pospite po ukusu crvenom slatkom paprikom, spolja i iznutra.
- Izdinstani luk prebacite u pekač, ubacite šarana i prelijte sa 1/2 litara vode, dodajte malo sirćeta pa stavite u zagrejanu pećnicu. Temperatura 180ºC.
- Povremeno zalivati vodom u kojoj se šaran peče, pratiti i peći dok riba nije porumenela. U zavisnosti od pećnice, pečenje može da traje do 30 do sat vremena.
Riba kuvana u vinu
Oprema
- Serpa
Sastojci
- 1 kg ribe
- 1 čaša belog vina
- 2 glavice luka
- 1 lovorov list
- Biber
- So
- Peršunov list
- List mirođije
- Ulje
Instrukcije
- Ribu očistiti, oprati i iseći na komade.
- Luk očistite, sitno iseckajte.
- U šerpu u zagrejano ulje propržiti luk.
- Dodati malo vode, vino i šoljicu od kafe ulja.
- Posoliti, pobiberiti, dodati lovorov list, iseckan peršunov i list mirođije.
- Kada tečnost provri, spustite u nju ribu.
- Kuvati tako nekih 15 minuta.
- Poslužiti hladno sa salatom i belim vinom.
Rezime
Ukoliko vam se sviđaju naši recepti, ili imate neki vaš koji bi podelili sa nama, slobodno ostavite recept u komentaru. Najbolji recept ćemo objaviti uz priložene.