Izvor: SremOnline

Top 3 Etno Sela u Vojvodini koja morate posetiti 2024

Ukoliko ลพivite u gradu, beg od grada, buke i guลพve u saobraฤ‡aju nam je itekako svima potreban. Poslovne obaveze, ลพivotni problemi, sve nam to predstavlja stres,ali da li ste pronaลกli svoj โ€œizduvni ventilโ€? Moj je baลก ovaj, beg u prirodu ili neko etno selo.

Da li ste ikada bili u nekom etno selu? Ako niste, a ลพivite u Vojvodini, ili ลพelite da pronaฤ‘ete neku novu oazu mira, moja topla preporuka su baลก ova 3 etno sela u Vojvodini.

1. Etno selo Markovi konaci

I sami ste kroz moju biografiju mogli da vidite da ลพivim u Petrovaradinu, otud baลก i Markovi konaci kao prvi na mojoj listi najlepลกih etno sela u Vojvodini.

Unutraลกnji deo restorana Markovi Konaci
Izvor: youtube.com

Ako putujete iz Novog Sada, Markovi konaci su vam na samo 15 kilometara od grada, dok ukoliko idete iz Beograda, trebaฤ‡e vam oko 79 kilometara.

Samo etno selo je okruลพeno prirodom, sa pogledom na Karlovaฤke vinograde, pa ukoliko ste ljubitelj ispijanja dobrog vina uz lep pogled, ovo i nije tako loลกe mesto za vas!

Etno selo Markovi Konaci nalaze se u blizini ulaza u same Sremske Karlovce, a taฤna adresa ovog etno sela je Banstol 1, Sremski Karlovci.

U samom dvoriลกtu nalaze se dva velika bazena, natkrivene terase, restoran sa izvrsnom hranom i drvene kuฤ‡ice u kojima moลพete prenoฤ‡iti, ukoliko to ลพelite naravno.

Prenoฤ‡iลกte u ovom etno selu ima 10 konaka sa kapacitetom od 2 do 4 osobe.

U sklopu ovog etno sela moลพete organizovati venฤanje (kao ลกto je uradila i moja koleginica i moram reฤ‡i da je bilo prelepo ispratiti zalazak sunca na ovom mestu), team building-e, seminare, roฤ‘endane… Ma, ลกta god da vam padne na pamet.

Sama kuhinja ovog etno sela nudi raznolik asortiman hrane. Ukoliko ste ljubitelji hrane ispod saฤa, ili ipak viลกe volite kuvana jela, moลพda ฤak i ukusne poslastice, kuvari ovog etno sela ฤ‡e vam posluลพiti magiju koju su liฤno spremili. Ovde sam probala punjenu piletinu, karaฤ‘orฤ‘evu koja je bila izvrsna, moja preporuka je da probate ove specijalitete kad navratite u ove divne konake.

Parking je svakako obzbeฤ‘en posetiocima ovog etno dela, kao i besplatan wi-fi.

U blizini ovog etno sela moฤ‡i ฤ‡ete da obiฤ‘ete vinarijum, jezero, kovaฤnicu, anktikvarnicu.

Radno vreme restorana je od 08:00-23:00h svakog dana.

2. Etno selo (kompleks) Vrdniฤka kula

Sledeฤ‡i na mojoj listi najlepลกih etno kompleksa u Sremu je baลก ovaj!

Izvor: youtube.com

Na samoj granici sa Nacionalnim parkom โ€œFruลกka Goraโ€, u gotovo netaknutoj prirodi nalazi se etno selo Vrdniฤka kula.

Fruลกka Gora ima preko 200 sunฤanih dana godiลกnje

Ovaj kompleks je okruลพen borovim ลกumama i lipinim drveฤ‡em, ลกto moลพe probuditi poseban mir pri samom boravku u ovom mestu.

Etno kompleks je dobio naziv po graฤ‘evini iz 14. veka,ย  Vrdniฤkoj kuli, koja je prema podacima koje sam uspela da naฤ‘em, prvi put podignuta u periodu kada su Rimljani bili naseljeni baลก na ovom podruฤju.

Od etno kompleksa do same Vrdniฤke kule trebaฤ‡e vam neลกto viลกe od 20-ak minuta lagane ลกetnje, ali nemojte da vas ovo โ€œlagana ลกetnjaโ€ zavara.

Budite spremni da se penjete uz stepenice i uzbrdo, tako da, izaberite udobnu obuฤ‡u!ย 

U ovom etno kompleksu moลพete prenoฤ‡iti, a postoji viลกe apartmana, mladenaฤki etno apartman, etno apartmani, bungalovi i etno sobe!

Iz svake sobe se pruลพa nestvaran pogled na Nacionalni park Fruลกka gora, najstariji nacionalni park u Srbiji.

Ukoliko se odluฤite da prenoฤ‡ite ovde, budite spremni da noฤ‡ za dve osobe koลกta oko 117 eura, a u cenu vam je ukljuฤeno koriลกฤ‡enje Fruลกkih termi, sauna kao i doruฤak.

Imajte na umu da se deci starijoj od 12 godina naplaฤ‡uje puna cena!

Zakazivanje obavljajte posle 14:00 dan pre samog dolaska, dok je odjava iz apartmana u 11:00h.

A ako planirate da krenete na put sa vaลกim kuฤ‡nim ljubimcem, Bungalovi su pet frendly tako da je i vaลก pas dobrodoลกao sa vama! ๐Ÿ™‚

U ovom kompleksu moลพete organizovati i vaลกe venฤanje, a u โ€œdvoriลกtuโ€ kompleksa nalazi se drvena crkvica koja pruลพa dodatnu ฤar prilikom fotografisanja mladenaca, izgraฤ‘eno ลกetaliลกte, kao i sala za venฤanja. Ako se odluฤite na venฤanje baลก na ovom mestu, ovaj prostor ฤ‡e vam pruลพiti nezaboravna seฤ‡anja ukoliko odluฤite da odigrate svoj prvi ples baลก ovde.

Takoฤ‘e, na ovom mestu imate ฤak dva restorana, bazene, ali i obezbeฤ‘en parking,lift, besplatan wi-fi, teniski terenโ€ฆ

3. Etno selo Tiganjica

Ukoliko planirate da krenete ka ovom etno selu, udaljenost od Beograda je nekih 60-ak kilometara.

Etno Selo Tiganjica
Izvor: youtube.com

Samo etno selo se nalazi na oko 10 kilometara od Zrenjanina.

Za poฤetak ลพelim da vam kaลพem da je ovo etno seloย  nastalo 1994. godine.

U sklopu ovog kompleksa nalazi se i restorn โ€œTrofejโ€ i โ€œBanatska kuฤ‡aโ€ sa tradicionalnom kuhinjom.

Ovde se nalazi i mini zoo vrt, pa ukoliko imate decu ili ste ljubitelj ลพivotinja, eto idealne lokacije za vas! Takoฤ‘e, u ovom kompleksu moลพete organizovati proslave jer postoji i prostranu salu za proslave. U ponudi se nalazi viลกe vrsta smeลกtaja.

Jedan od njih je baลก โ€œLalin apartmanโ€ koji vam pruลพa toplinu onog starinskog doma, a noฤ‡enje u ovom apartmanu je 6000 hiljada.

Poseban deo na ovom kompleksu koji je meni privukao paลพnju jeste baลก Banatska etno-kuฤ‡a koja je napravljena od potpuno prirodnih materijala, baลก kao u stara vremena.

Zidovi ove kuฤ‡e su pravljeni od blata, peska, ฤerpiฤ‡a i salme, dok su same grede u unutraลกnjosti kuฤ‡e stare preko 500 godina!

Kada ste poslednji put videli paorsku peฤ‡? E pa ova etno kuฤ‡a ima baลก jednu takvu!

Joลก jedna zanimljivost iz ovog etno kompleksa je ta da je jelovnik napravljen pre ฤak 30 godina!

Verujem da vam je sada jasnije zaลกto je hrana ovde izuzetnog ukusa, a ฤovek koji je zaduลพen za osmiลกljanje menija je Ljubiลกa Ostojin, koji je ujedno i osnivaฤ ovog Etno kompleksa.

Samo neki od specijaliteta restorana su paprikaลก, lovaฤki specijaliteti, jela ispod saฤa, domaฤ‡i hleb i joลก mnoogo toga..

Radno vreme restorana Trofej je odย  08:00-24:00 svakog dana,

Radno vreme restorana Banatska kuฤ‡a je od 10:00-24:00.

Taฤna lokacija ovog kompleksa je Beogradski put bb/Stajiฤ‡evo-Zrenjanin.

I za sam krajโ€ฆ

Odlazak u neko od etno sela u Vojvodini je samo jedan od predloga za letnje vikend odmore. Ovom temom se vrlo rado bavim, jer i sama volim da pobegnem negde za vikend kako bih napunila baterije. Ostale predloge, moลพete ฤitati ovde.

Ovo su moja top 3 Etno sela u Vojvodini, a koja su vaลกa? Ostavite mi u komentaru utiske ako ste posetili neko od ova tri etno sela u Vojvodini ili imate predlog za neko drugo etno selo – rado bih posetila neลกto novo!

Vidimo se u sledeฤ‡em ฤlanku,a do tada budite mi lepi i pozdravljeni! ๐Ÿ™‚

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

6  +  2  =  

Oznake:ย