Top 3 Etno Sela u Vojvodini za Idealno Bekstvo u Prirodu 2024

Ukoliko živite u gradu, beg od grada, buke i gužve u saobraćaju nam je itekako svima potreban. Poslovne obaveze, životni problemi, sve nam to predstavlja stres,ali da li ste pronašli svoj “izduvni ventil”? Moj je baš ovaj, beg u prirodu ili neko etno selo.

Da li ste ikada bili u nekom etno selu? Ako niste, a živite u Vojvodini, ili želite da pronađete neku novu oazu mira, moja topla preporuka su baš ova 3 etno sela u Vojvodini o kojima ću vam pisati u nastavku.

1. Etno selo Markovi konaci

Izvor: vidisrbiju.com

I sami ste kroz moju biografiju mogli da vidite da živim u Petrovaradinu, otud baš i Markovi konaci kao prvi na mojoj listi najlepših etno sela u Vojvodini.

Ako putujete iz Novog Sada, Markovi konaci su vam na samo 15 kilometara od grada, dok ukoliko idete iz Beograda, trebaće vam oko 79 kilometara.

Samo etno selo je okruženo prirodom, sa pogledom na Karlovačke vinograde, pa ukoliko ste ljubitelj ispijanja dobrog vina uz lep pogled, ovo i nije tako loše mesto za vas!

Etno selo Markovi Konaci nalaze se u blizini ulaza u same Sremske Karlovce, a tačna adresa ovog etno sela je Banstol 1, Sremski Karlovci.

U samom dvorištu nalaze se dva velika bazena, natkrivene terase, restoran sa izvrsnom hranom i drvene kućice u kojima možete prenoćiti, ukoliko to želite naravno.

Prenoćište u ovom etno selu ima 10 konaka sa kapacitetom od 2 do 4 osobe.

U sklopu ovog etno sela možete organizovati svoje venčanje (kao što je uradila i moja koleginica i moram reći da je bilo prelepo ispratiti zalazak sunca na ovom mestu), team building-e, seminare, rođendane, ma sve što vam padne na pamet!

Sama kuhinja ovog etno sela nudi raznolik asortiman hrane. Ukoliko ste ljubitelji hrane ispod sača, ili ipak više volite kuvana jela, možda čak i ukusne poslastice, kuvari ovog etno sela će vam poslužiti magiju koju su lično spremili. Ovde sam probala punjenu piletinu, karađorđevu koja je bila izvrsna, moja preporuka je da probate ove specijalitete kad navratite u ove divne konake.

Parking je svakako obzbeđen posetiocima ovog etno dela, kao i besplatan wi-fi.

U blizini ovog etno sela moći ćete da obiđete vinarijum, jezero, kovačnicu, anktikvarnicu.

Za sve infromacije i rezervacije možete kontakaktirati ovaj broj: 063/ 222 483, a radno vreme restorana je od 08:00-23:00h svakog dana.

2. Etno selo (kompleks) Vrdnička kula

Etno Selo Vrdnicka Kula

Sledeći na mojoj listi najlepših etno kompleksa u sremu je baš ovaj!

Na samoj granici sa Nacionalnim parkom “Fruška Gora”, u gotovo netaknutoj prirodi nalazi se etno selo Vrdnička kula.

Fruška Gora ima preko 200 sunčanih dana godišnje

Ovaj kompleks je okružen borovim šumama i lipinim drvećem, što može probuditi poseban mir pri samom boravku u ovom mestu.

Etno kompleks je dobio naziv po građevini iz 14. veka,  Vrdničkoj kuli, koja je prema podacima koje sam uspela da nađem, prvi put podignuta u periodu kada su Rimljani bili naseljeni baš na ovom području.

Od etno kompleksa do same Vrdničke kule trebaće vam nešto više od 20-ak minuta lagane šetnje, ali nemojte da vas ovo “lagana šetnja” zavara.

Budite spremni da se penjete uz stepenice i uzbrdo, tako da, izaberite udobnu obuću! 

U ovom etno kompleksu možete prenoćiti, a postoji više apartmana, mladenački etno apartman, etno apartmani, bungalovi i etno sobe!

Iz svake sobe se pruža nestvaran pogled na Nacionalni park Fruška gora, najstariji nacionalni park u Srbiji.

Ukoliko se odlučite da prenoćite ovde, budite spremni da noć za dve osobe košta oko 117 eura, a u cenu vam je uključeno korišćenje Fruških termi, sauna kao i doručak.

Imajte na umu da se deci starijoj od 12 godina naplaćuje puna cena!

Zakazivanje obavljajte posle 14:00 dan pre samog dolaska, dok je odjava iz apartmana u 11:00h.

A ako planirate da krenete na put sa vašim kućnim ljubimcem, Bungalovi su pet frendly tako da je i vaš pas dobrodošao sa vama! 🙂

U ovom kompleksu možete organizovati i vaše venčanje, a u “dvorištu” kompleksa nalazi se drvena crkvica koja pruža dodatnu čar prilikom fotografisanja mladenaca, izgrađeno šetalište, kao i sala za venčanja. Ako se odlučite na venčanje baš na ovom mestu, ovaj prostor će vam pružiti nezaboravna sećanja ukoliko odlučite da odigrate svoj prvi ples baš ovde.

Takođe, na ovom mestu imate čak dva restorana, bazene, ali i obezbeđen parking,lift, besplatan wi-fi, teniski teren…

Kontakt je +381222155271,  E-mail: [email protected]

3. Etno selo Tiganjica

Etno selo Tiganjica
Izvor: ringeraja.rs

Ukoliko planirate da krenete ka ovom etno selu, udaljenost od Beograda je nekih 60-ak kilometara.

Samo etno selo se nalazi na oko 10 kilometara od Zrenjanina.

Za početak želim da vam kažem da je ovo etno selo  nastalo 1994. godine.

U sklopu ovog kompleksa nalazi se i restorn “Trofej” i “Banatska kuća” sa tradicionalnom kuhinjom.

Ovde se nalazi i mini zoo vrt, pa ukoliko imate decu ili ste ljubitelj životinja, eto idealne lokacije za vas! Takođe, u ovom kompleksu možete organizovati proslave jer postoji i prostranu salu za proslave. U ponudi se nalazi više vrsta smeštaja.

Jedan od njih je baš “Lalin apartman” koji vam pruža toplinu onog starinskog doma, a noćenje u ovom apartmanu je 6000 hiljada.

Poseban deo na ovom kompleksu koji je meni privukao pažnju jeste baš Banatska etno-kuća koja je napravljena od potpuno prirodnih materijala, baš kao u stara vremena.

Zidovi ove kuće su pravljeni od blata, peska, čerpića i salme, dok su same grede u unutrašnjosti kuće stare preko 500 godina!

Kada ste poslednji put videli paorsku peć? E pa ova etno kuća ima baš jednu takvu!

Još jedna zanimljivost iz ovog etno kompleksa je ta da je jelovnik napravljen pre čak 30 godina!

Verujem da vam je sada jasnije zašto je hrana ovde izuzetnog ukusa, a čovek koji je zadužen za osmišljanje menija je Ljubiša Ostojin, koji je ujedno i osnivač ovog Etno kompleksa.

Samo neki od specijaliteta restorana su paprikaš, lovački specijaliteti, jela ispod sača, domaći hleb i još mnoogo toga..

Sve dodatne informacije oko zakazivanja i prenoćišta možete dobiti na ovoj email adresi [email protected] ili pozivom na brojeve:023 388 4122, 069 1700 133

Radno vreme restorana Trofej je od  08:00-24:00 svakog dana,

Radno vreme restorana Banatska kuća je od 10:00-24:00.

Tačna lokacija ovog kompleksa je Beogradski put bb/Stajićevo-Zrenjanin.

I za sam kraj…

Odlazak u neko od etno sela u Vojvodini je samo jedan od predloga za letnje vikend odmore. Ovom temom se vrlo rado bavim, jer i sama volim da pobegnem negde za vikend kako bih napunila baterije. Ostale predloge, možete čitati ovde.

Ovo su moja top 3 Etno sela u Vojvodini, a koja su vaša? Ostavite mi u komentaru utiske ako ste posetili neko od ova tri etno sela u Vojvodini ili imate predlog za neko drugo etno selo – rado bih posetila nešto novo!

Vidimo se u sledećem članku,a do tada budite mi lepi i pozdravljeni! 🙂

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  −  1  =  2