ajvar na vojvodjanski nacin
Izvor: YouTube screenshot

Ajvar | Recept sa kompletnom pripremom

Svako domaฤ‡instvo u Srbiji ima svoj recept za ajvar, da ne kaลพem strogo ฤuvana tajna. Neko voli da malo papri, dodavajuฤ‡i ljutu papriฤicu prilikom kuvanja ajvara. Neki pak da dobiju na koliฤini dodaju paradajz. Bilo kako bilo, mi Sremci smo odluฤili da podelimo jedan od recepata koji decenijama koristimo.

ฤŒuveni namaz za fruลกtuk ili za veฤernju gozbu uz TV Slagalicu na parฤe ‘leba, u nekim situacijama i kao prilog nedeljnom ruฤku, na primer uz pohovano meso ako nema sosa.

Veruje se da Ajvar ime nosi po turskoj reฤi havyarp. Pretpostavlja se da je na balkanskim prostorima baลก uiz Turske kuhinje doลกao krajem 19. i poฤetkom 20. veka. Onomad je ajvar od paprike u ono vreme bio vrlo skup proizvod.

Moลพda vas zanima:

Pinฤ‘ur recept

Odmah na poฤetku vam dajem recept, pretpostavljajuฤ‡i da ste ispekli i oฤistili papriku.

Ukoliko niste, posle recepta imate uputstvo za pripremu paprike pre kuvanja ajvara.

ispecena i ociscena paprika

Ajvar

Recept za domaฤ‡i ajvar napravljen samo od paprike. U samo ลกest sastojaka do bogatog ukusa za doruฤak, ruฤak i veฤeru.
5 from 5 votes
Vreme pripreme 1 hour
Okvirno vreme kuvanja 1 hour 30 minutes
Ukupno Vreme 2 hours 30 minutes
Obrok Zimnica
Kuhinja Srpska
Porcije 6 teglica
Kalorije 99 kcal

Oprema

  • 1 ลกerpa za kuvanje | Idealno ลกto ลกira i ลกto pliฤ‡a, zbog lakลกeg meลกanja
  • 1 varjaฤa
  • Staklene tegle sa poklopcima

Sastojci
  

  • 6 kg oฤiลกฤ‡ene peฤene paprike
  • 2,5 supene kaลกike soli
  • 1 supena kaลกika ลกeฤ‡era
  • 60 ml sirฤ‡eta
  • 300 ml suncokretovog ulja
  • 1 kesica konzervansa

Instrukcije
 

  • U velikoj ลกerpi za kuvanje ajvara zagrejati ulje.
    zagrejati ulje u posudi za kuvanje ajvara
  • U sirฤ‡e pomeลกati so i ลกeฤ‡er i to dobro rastvoriti.
  • U dobro zagrejanu posudu ubaciti papriku i meลกati da se malo proprลพi.
  • Kada paprika poฤne da puลกta teฤnost, dodati pomeลกano sirฤ‡e sa solju i ลกeฤ‡erom.
  • Obavezno probajte ukus, pa po vaลกoj ลพelji zaฤinite.
    Konstantno meลกanje je kljuฤno u narednom periodu, koji moลพe da traje duลพe od sat vremena, u zavisnosti koliko volite da bude gust ajvar. Najbolji pokazatelj da je ajvar gotov jeste kada vidite dno posude u kojoj kuvate ajvar, i to kada prelazite varjaฤom preko dna posude.
    kuvanje ajvara
  • Na samom kraju dodajete konzervans i meลกate sve tok se isti ne istopi u smesi ajvara.
  • U ฤiste i tople tegle sipate smesu ajvara do vrha, zatvarate teglu snaลพno do kraja. Teglu okrenite tako da poklopac doฤ‘e na dole, kako bi toplota stvorila vakuum unutar tegle i time izvukla vazduh.
    ajvar u tegli naopako okrenuto
Keyword Ajvar

Priprema paprike za ajvar

ispecena i ociscena paprika
Izvor: YouTube screenshot

Odabir sorte paprike

Ono ลกto je izuzetno bitno jeste da se odabere lepa i mesnata sorta paprike. Gledajte da kupite paprike ลกto lepลกeg i pravilnijeg oblika, jer ฤ‡e idealno ispeฤena paprika moฤ‡i da se iskoristi i kao salata.

  • Kurtovska kapija je izrazito rodna sorta, a njena prednost je ลกto ima tanku pokoลพicu pa se lako gule.
  • Paprika Crvena roga ili ล ilja je odliฤna za ajvar, ali i za pripremu punjenih paprika, salate i sataraลกa.
  • Paprika Amfora je sorta koja daje vrlo krupne plodove koji su pljosnati i sa malo povijenim vrhom.
ciscenje i pranje paprike
Izvor: YouTube screenshot

ฤŒiลกฤ‡enje i pranje paprike

Nakon ลกto ste se odluฤili za sortu paprike koju ฤ‡ete pripremati za javar, sledi detaljno pranje iste. Ono ลกto mi u poslednje vreme praktikujemo jeste da kompletnu papriku pre peฤenja kompletno oฤistimo – dakle izvadimo peteljku sa kompletnim sadrลพajem unutar same parike (seme paprike). Tako oprane i oฤiลกฤ‡ene ostavimo da se dobro ocede i osuลกe, i to ih postavimo na deo na kojem se nalazila peteljka.

Peฤenje paprike

Takoฤ‘e u poslednje vreme praktikujemo da peฤemo papriku na ลพici za roลกtilj. Pitate se zaลกto?

Peฤenjem paprike na roลกtilju daje dodatnu aromu dimljenja, ali glavna prednost u odnosu na peฤenje na smederevcu ili na samoj ploฤi jeste ลกto se paprika ravnomerno peฤe i tamo gde grejno telo ne dodiruje papriku, te nije potrebno peฤ‡i papriku do momenta kada na pojedinim mestima postane gotovo ugljenisana.

Ispeฤenu papriku stavljamo u veliku ลกerpu sa poklopcem, gde se ujedno na taj naฤin vrลกi i potparivanje ispeฤene paprike. Kada je parika dobro potparena, lakลกe se ฤisti.

Ukoliko vam previลกe vremena oduzme pranje, ฤiลกฤ‡enje i peฤenje paprike, tako ispeฤenu, potparenu i ohlaฤ‘enu papriku moลพete smestiti u kese i staviti u zamrzivaฤ. Verujte nam, neฤ‡e im niลกta biti.

ociscene paprike
Izvor: Srem Online

Mlevenje paprike

Kada ste lepo i detaljno oฤistili, a papriku koja je idealna za samu salatu odvojili, vreme je za mlevenje. Za ovaj deo moลพete koristiti maลกinu za mlevenje mesa, ลกto se pokazalo kao idealno jer neฤ‡e totalno usitniti papriku.

mlevenje paprike za ajvar
Izvor: Srem Online

Da zakljuฤimo

Priprema ajvara je dugotrajan, ali nagraฤ‘ujuฤ‡i procesi idealna zimnica, a kuvanje smese je kljuฤni zavrลกni korak. Kuvanjem se postiลพe idealna gustina i bogatstvo ukusa, a aroma peฤene paprike postaje joลก intenzivnija.

Bilo da ga koristite kao prilog, namaz na hleb, lepinju ili dodatak obroku, domaฤ‡i ajvar je prava poslastica koja u sebi nosi bogatu tradiciju i nepogreลกiv ukus.

Autor teksta:

Ostavite komentar

6 Odgovor

    1. 5 stars
      Definitivno peฤenje na roลกtilju ili plotni smederevca daje tu specifiฤnu aromu koja se ne moลพe postiฤ‡i peฤenjem u el. rerni. Hvala vam na detaljnom objaลกnjenju

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

Ocena Recepta




42  −    =  32

Oznake:ย