Bela čorba je kraljica među čorbama, ako mene pitate! Obožavam taj kiselkasti ukus, koji joj daje pavlaka. Bogata je povrćem i mesom, pa se može jesti i kao samostalan obrok, a možete belu čorbu poslužiti kao predjelo.
Nailazila sam na razne recepte, neko prvo dinsta luk i meso pa onda povrće, ali ovaj recept koji vam predstavljam se meni pokazao kao najbolji. Uprkos tome što izgleda da vam je potrebno mnogo sastojaka, većinu toga već imate u kući.
Koristimo običnu kiselu pavlaku, jer je kiselog ukusa, dok je pavlaka za kuvanje neutralna. Ako niste ljubitelj kiselog ukusa, probajte neutralnu.
Sadržaj
ToggleBela čorba
Oprema
- 1 Serpa
- 1 varjača
- 1 nož
- 1 daska za sečenje
- 2 činije
- 1 mutilica - žica
Sastojci
- 500 g belog mesa
- 2 šargarepe
- 1 peršun
- 1 manji celer - koren
- 1 glavica crnog luka
- 1 krompir
- 1 kisela pavlaka
- 2 kašike brašna
- 2 jaja
- 2 kašike ulja
- 2-3 lovorova lista
- so po ukusu
- biber po ukusu
- vegeta
- sok od jednog limuna
Instrukcije
- Povrće iseckajte na sitno - ako imate secka, idealno je
- Stavite povrće da se dinsta sa uljem
- Dinstajte ga dugo, važno je da dobro omekša
- Iseckajte mesto - najlepše izgleda kada se isecka na sitnije kockice
- Kada povće omekša, dodajte i meso
- Nakon što je meso kuvano, nalijte vodu u šerpu
- Kada čorba provri začinite - so, biber i suvi začin po ukusu
- Nakon što se neko vreme krčkala, odvadite u posebnu činiju otprilike 2-3 kutlače tečnosti
- Razmutite brašno sa malo vode pa dodajte u šerpu
- U posebnoj činiji umutite jaja i pavlaku
- Kada se izdvojena tečnost potpuno ohladi, pomešajte je sa pavlakom i jajima
- Skinite vašu šerpu sa vatre, pa onda umešajte smesu od pavlake i jaja u celu količinu čorbe
- Vratite šerpu na ringlu, pa kuvajte još 10ak minuta
- Pri serviranju dodajte sok od limuna po želji
Beleške
Često se umesto piletine koristi juneće meso. Bela čorba sa junetinom je jednako ukusna, razlika je samo u dužini kuvanja – juneće meso se malo duže kuva. Sprema se isto – meso iseckajte isto kao piletinu, na sitne kockice. Bela čorba je veoma slična begovoj čorbi, pa ih zato često mešaju. Ključna razlika je, osim u pripremi, što u begovu čorbu idu bamije. Bez obrzira za koju se odlučite, sigurna sam da će vas ugrejati u nadolazećim hladnim danima.Varijacije u sastojcima
Bela čorba ili begova?