Bela čorba u tanjiru
Izvor: YouTube/snimak ekrana

Bela čorba – Jednostavan recept za svaku domaćicu

Bela čorba je kraljica među čorbama, ako mene pitate! Obožavam taj kiselkasti ukus, koji joj daje pavlaka. Bogata je povrćem i mesom, pa se može jesti i kao samostalan obrok, a možete belu čorbu poslužiti kao predjelo.

Nailazila sam na razne recepte, neko prvo dinsta luk i meso pa onda povrće, ali ovaj recept koji vam predstavljam se meni pokazao kao najbolji. Uprkos tome što izgleda da vam je potrebno mnogo sastojaka, većinu toga već imate u kući.

Sastojci za belu čorbu
Izvor: SremOnline

Koristimo običnu kiselu pavlaku, jer je kiselog ukusa, dok je pavlaka za kuvanje neutralna. Ako niste ljubitelj kiselog ukusa, probajte neutralnu.

Sastojci za belu čorbu

Bela čorba

Ako volite kiselkaste čorbe, ova je idealna.
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 3 hours
Ukupno Vreme 3 hours 30 minutes
Obrok Ručak
Kuhinja Srpska
Porcije 4
Kalorije 2150 kcal

Oprema

  • 1 Serpa
  • 1 varjača
  • 1 nož
  • 1 daska za sečenje
  • 2 činije
  • 1 mutilica - žica

Sastojci
  

  • 500 g belog mesa
  • 2 šargarepe
  • 1 peršun
  • 1 manji celer - koren
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 krompir
  • 1 kisela pavlaka
  • 2 kašike brašna
  • 2 jaja
  • 2 kašike ulja
  • 2-3 lovorova lista
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
  • vegeta
  • sok od jednog limuna

Instrukcije
 

  • Povrće iseckajte na sitno - ako imate secka, idealno je
  • Stavite povrće da se dinsta sa uljem
  • Dinstajte ga dugo, važno je da dobro omekša
  • Iseckajte mesto - najlepše izgleda kada se isecka na sitnije kockice
  • Kada povće omekša, dodajte i meso
  • Nakon što je meso kuvano, nalijte vodu u šerpu
  • Kada čorba provri začinite - so, biber i suvi začin po ukusu
  • Nakon što se neko vreme krčkala, odvadite u posebnu činiju otprilike 2-3 kutlače tečnosti
  • Razmutite brašno sa malo vode pa dodajte u šerpu
  • U posebnoj činiji umutite jaja i pavlaku
  • Kada se izdvojena tečnost potpuno ohladi, pomešajte je sa pavlakom i jajima
  • Skinite vašu šerpu sa vatre, pa onda umešajte smesu od pavlake i jaja u celu količinu čorbe
  • Vratite šerpu na ringlu, pa kuvajte još 10ak minuta
  • Pri serviranju dodajte sok od limuna po želji

Beleške

Brašno će pomoći da se čorba malo zgusne. Savet je da ga mutite sa hladnom vodom, i da smesa bude retka, kako se ne bi pravile grudvice kada je sipate u šerpu.
Ključne reči bela čorba

Važno je znati: Šerpu skidate sa vatre kada dodajete pavlaku i jaja da se ne bi napravile grudvice. Kada čorba ne vri dok se dodaje ova smesa, dobij se homogena, kremasta struktura.

Varijacije u sastojcima

Često se umesto piletine koristi juneće meso. Bela čorba sa junetinom je jednako ukusna, razlika je samo u dužini kuvanja – juneće meso se malo duže kuva. Sprema se isto – meso iseckajte isto kao piletinu, na sitne kockice.

Bela čorba ili begova?

Bela čorba
Izvor: espreso.co.rs

Bela čorba je veoma slična begovoj čorbi, pa ih zato često mešaju. Ključna razlika je, osim u pripremi, što u begovu čorbu idu bamije. Bez obrzira za koju se odlučite, sigurna sam da će vas ugrejati u nadolazećim hladnim danima.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




  −  4  =  1

Oznake: