Svaka domaćica u Sremu ima svoj tajni, dobro čuvani “krofne recept” koji se prenosi s generacije na generaciju, čuvajući tradiciju i domaćinski duh te porodice.
Krofne su, primetila sam, jedna od najomiljenijih poslastica u Sremu, naravno uz štrudlu sa makom.
Njihova mekana, pufnasta tekstura, prekrivena šećerom u prahu, često sve nas vraća u detinjstvo, podsećajući na toplinu doma i ljubav naših baka.
U Sremu se krofne prave za razne proslave, ali su i savršen slatki zalogaj koji uvek izmami osmehe na licima dece i odraslih.
Sadržaj
ToggleKrofne recept: Za sećanja i radost
Deca posebno vole krofne. Sećam se kako sam kao dete trčala u kuhinju čim bih osetila miris sveže prženih krofni. Taj trenutak kada bih zagrizla krofnu, još uvek toplu, bio je neuporediv.
Isto to sada doživljava i moje dete, sa istim nestrpljenjem i uzbuđenjem kao što sam ja nekada.
Recept za savršeno mekane krofne
Domaće krofne
Oprema
- 1 Serpa
- 1 Vangla za dizanje testa
- 1 drvena kašika
- 1 šolja
Sastojci
Za testo:
- 800 g brašna
- 2 jaja
- 1 žumance
- 400 ml mleka ( mlakog )
- 50 g kvasca ( svežeg )
- 1 puna kašika šećera
- 1 kafena kašičica soli
- 50 ml ulja
- po želji strugana korica jednog limuna
- šećer u prahu za posipanje
Instrukcije
- U toplom mleku rastvorite izmrvljen kvasac i šećer.
- Dodajte preostale sastojke (50 ml ulja ili 3 kašike masti, 2 cela jaja, 1 žumance, so, brašno i koricu limuna ako koristite) i umesite testo
- Pokrijte posudu i ostavite testo na toplom mestu da naraste.
- Nakon što naraste, premesite testo i ostavite ga da ponovo naraste.
- Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo na debljinu od 1 cm. Okruglom modlom ili čašom vadite krofne iz testa
- Izrezane krofne poređajte na pobrašnjenu radnu površinu. Pokrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite da stoje 20-30 minuta.
- Pecite ih u dubokom ulju.
Savet: Da se prilikom podizanja ne bi lepile za podlogu, i da bi zadrzale oblik prilikom spustanja u ulje, ja ih poredam na pek papir i izrežem ga 2 cm šire nego što je krofna. I tako zajedno stavim u ulje. Naravno kad se odvoje izvadim papir 🙂
Posuda za prženje krofni treba da bude široka i niska, kako bi se krofne lakše okretale. Krofne treba da plivaju u ulju tokom prženja, nikako da dodiruju dno. Ulje ne sme biti prevruće.
Blago nauljite ruke, uzimajte testo za krofne i spuštajte ga u ulje tako da strana koja je bila gore sada bude dole. Pržite po četiri krofne istovremeno. Pokrijte ih poklopcem i pržite dok krofne ne narastu dobro, zatim skinite poklopac, okrenite krofne i pržite dok ne budu gotove.
Pržene krofne stavite na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
Krofne možete puniti čime god želite, posuti šećerom u prahu ili ih ukrasiti raznim glazurama po želji.
Ako testo odmah potamni, ulje je prevruće i treba ga ohladiti tako što ćete ukloniti posudu sa vatre i dodati malo hladnog ulja, ili smanjiti temperaturu.
Svaki put kada spuštate krofne u ulje, pokrijte ih poklopcem i pržite dok se ne naduvaju dobro. Zatim skinite poklopac, preokrenite krofne i pržite bez poklopca.
Ovo radimo da bi se krofne dobro naduvale, bile šuplje i imale beli pojas.
Ako želite krofne koje nisu šuplje, razvucite testo deblje od 1 cm.
Ključni sastojci za savršene krofne
Da bi krofne bile savršene, bilo bi dobro koristiti kvalitetne sastojke.
- Domaća jaja su ključna jer daju bogat ukus i zlatnu boju testu. Ja lično, uvek dodam koje žumance više.
- Sveže, punomasno mleko čini testo mekšim i ukusnijim.
- Brašno mora biti glatko i prosejano, da bi se testo bolje “ razabralo”, a kvasac svež kako bi krofne lepo narasle.
Postoji razlika u ukusu krofni u korišćenju suvog i svežeg kvasca.
Ovaj mali, ali značajan detalj može napraviti veliku razliku u krajnjem rezultatu i osigurati da vaše krofne budu savršeno mekane i pufnaste. Zato za vaš krofne recept odaberite onaj koji ima svež kvasac ili prosto zamenite suvi svežim.
Pravilno mešenje – Tajna uspeha
Izrada testa za krofne je umetnost sama po sebi. Kvalitetan kvasac i proces višestrukog dizanja testa ključni su za dobijanje savršeno pufnastih krofni.
Testo treba mesiti pažljivo, ne pritiskati puno, dok ne postane glatko i elastično. Potrebno je malo veštine koja se stiče kroz praksu, ako vam ne uspe iz prvog puta ne očajavajte, nego zavrnite rukave i iznova.
Prvim dizanjem testo treba da udvostruči zapreminu. Nakon toga, testo se premesi i ostavi da ponovo naraste, što krofnama daje specifičnu lakoću i vazdušnost.
Kako da testo brže naraste?
Da bi testo brže naraslo, koristite sastojke na sobnoj temperaturi i sveži kvasac.
Nikada ne stavljajte so, već samo šećer, vodu ili mlako mleko i brašno.
Mešajte testo na tvrdoj ravnoj površini dok ne postane elastično sa mehurićima.
Premažite testo masnoćom, pokrijte providnom folijom i stavite na toplo mesto. Ako prostorija nije topla, stavite posudu sa testom iznad zagrejane vode ili ga stavite u rernu zagrejanu na 40-50 stepeni, pa isključite rernu kada testo počne da raste. Pratite testo da previše ne naraste.
Kako do mirisnih krofni?
Jedan od najlepših delova pravljenja krofni je njihov miris. Vanin šećer se posipa po krofnama dok su još tople. On im daje onaj poseban miris koji nas odmah vraća u detinjstvo.
Taj miris podseća na bakinu kuhinju, na trenutke kada smo sedeli za stolom i čekali da se krofne isprže. Miris vanilije ima moć da nas vrati u vreme kada je sve bilo jednostavnije i kada smo uživali u svakom zalogaju.
Ne savetujem dodavanje arome vanile jer prilikom prženja krofne dobiju izmenjen i miris i ukus.
Krofne trendseterke
Trendovi se brzo menjaju pa su šarene krofnice umočene u čokoladu postale apsolutni hit na dečijim rođendanima. Razgrabe se prve. Budu privlačne i čudesne, postavljene na uspravne stalke, ukrašene raznim čokoladnim mrvicama jarkih boja.
Krofne – Slatka podela
Tako jednostavan slatkiš, a stotine mogućnosti kombinovanja. Ako imate bar malo kreativnosti i veštine, možete da stvorite za vaše voljene, svaki vikend novo izneneđenje. Ukoliko poradite na ukusima fila za krofne, vi ste dobili novu varijaciju, kojoj sa malo ukrašavanja dajete potpuno novu dimenziju slatkiša.
Nadjevi ukoliko su kvalitetni i aromatični, savršeno se uklapaju i upotpunjuju u testo od kojih su krofne napravljene.
Preporučujem za fil, da sem džema i eurokrema, isprobate fil od pudinga, sa vanilom.
Ideje za pravljenje različitih vrsta krofna:
- princes krofne
- krofne iz rerne
- posne krofne
- krofne sa jogurtom
- princes krofne sa pudingom
- brze krofne za 10 minuta
- slane princes krofne
- krofne iz rerne
- mini krofne
- američke krofne iz rerne itd.
Uživanje u domaćim krofnama
Pravljenje krofni nije samo kulinarski proces, već i emotivno putovanje koje nas vraća u detinjstvo. Uživanje u mirisu i ukusu domaćih krofni, napravljenih sa ljubavlju i pažnjom, čini svaki trenutak posebnim. Nadam se da će ovaj krofne recept, i vama doneti mnogo radosti i divnih trenutaka sa vašim najmilijima.
2 Odgovor
Moram probati ovo!
Baš lepo objašnjeno. Tako da i mi manje iskusne domaćice možemo lako da se snađemo 🙂