Princes krofne, kolaฤ koji je za neke jednostavan, a za neke noฤna mora. Recept i postupak koji ฤu napisati uspeva svaki put, pa da reลกimo i tu dilemu.
Zakljuฤili smo veฤ da nema ฤoveka koji ฤe odbiti krofne kao poslasticu. Neki ฤe odabrati slatke, a neki slane, ali ih niko neฤe odbiti makar i bio sit.
Postoje razne varijacije krofna. Svi pravimo po nekim svojim receptima. Nekima ne budu savrลกene svaki put, ali na kraju krajeva budu pojedene sa slaลกฤu.
Domaฤica koja ih sprema, obeฤa sebi da ฤe ih opet uskoro praviti i da ฤe prepraviti gde je pogreลกila. Nekada se to i zaboravi, ali ovde ฤete imati recept za krofne koji uspeva svaki put, i uvek moลพete da ga pogledate.
Princes krofne recept
Testo za princes krofne:
Princes Krofne
Oprema
- 1 vangla
- 1 Serpa
- mikser
- 1 kaลกika
- 1 ลกolja
- Tepsija
- pek papir
Sastojci
Testo za princes krofne:
- 100 ml vode
- 100 ml ulja
- 100 gr braลกna
- prstohvat soli
Fil za princes krofne:
- 1 l mleka
- 4 kesice pudinga od vanile
- 250 gr ลกeฤera
- 1 margarin ili maslac
Za posipanje:
- ลกeฤer u prahu
Instrukcije
Priprema testa:
- U ลกerpu naspite vodu, ulje i so. Pustite da prokuva.
- Pomerite sa ringle i sipajte braลกno. Morate ga malo brลพe umeลกati. Stvoriฤe vam se neka vrsta kuvanog test.
- Vratite na vruฤu ringlu joลก par minuta. Sklonite sa strane i malo prohladite pre dodavanje jaja.
- Dodajte jaja jedno po jedno, meลกajuฤi mikserom, ali pre toga naravno sipajte u neku ลกoljicu da proverite da li su ispravna, da ne bude iznenaฤenja :).Kako meลกate tako ฤe se stvarati glatka, ลพitka masa.
- Tepsiju moลพete podmazati uljem ili na nju staviti pek papir. Princes krofne - testo sipajte kaลกikom ili ลกpricem za tortu, ili tulumbe, pravite oblike i ลพeljenu veliฤinu.
- Za vreme pripreme testa, ugrejte rernu na 220 C. U ugrejanu rernu na sredinu, stavite princes krofne da se peku i ne otvarajte nikako. Kada vidite da su dobile zlatno-ลพutu boju smanjite temperaturu na 180C i ostavite joลก malo da se "prosuลกe". Ukoliko su vam jaฤi grejaฤi u rerni, moลพete i na 170C.
- Posle desetak min, otvorite rernu i na brzinu uzmite jednu princes krofnu. Rernu odmah zatvorite. Posmatrajte kako se ponaลกa ta princes krofna. Ako "pada" i ne stoji stabilno, to znaฤi da joลก nisu spremne.Ovakvim otvaranjem rerne, posle ovakvog naฤina peฤenja koji sam objasnila, neฤe se niลกta desiti princes krofnama, ali ako ih otvarate odmah, hoฤe.Vreme peฤenja zavisi od ลกporeta do ลกporeta, zato vam savetujem da odokativno ocenite.
- Princes krofne se moraju prohladiti. nikako ih ne prekrivajte ni sa ฤim.
Priprema fila:
- Od 1 litre mleka oduzeti 1 dl. Ostalo sipati u ลกerpu i zakuvati. Razmutiti puding u posudici sa odvojenih 1 dl mleka. Kad mleko provri dodati mu razmuฤeni puding. Meลกati lagano dok se ne zgusne. Ostaviti da se dobro ohladi.
- Umutite margarin penasto, sa 50 gr ลกeฤera. Sjedinite sa filom od pudinga.
- Princes krofne prereลพite noลพem na pola. Punite filom. Moลพete i za punjenje da koristite ลกpric za ukraลกavanje kolaฤa.
- Pospite odozgo ostatkom ลกeฤera u prahu.
Najbolji fil za princes krofne
Koji je fil najbolji jako teลกko je reฤi. Ukusi su razliฤiti i naspram njih, ljudi subjektivno donose zakljuฤke.
Dok je meni liฤno najbolji i najlepลกi fil za princes krofne sa pudingom, moja ฤerka ฤe reฤi ลกto nisam pravila onaj sa jajima, sliฤan krempiti. Brat ฤe reฤi da mu je lepลกi onaj fil ลกto sam smislila sa ฤokoladom. Tako da o ukusima ne vredi raspravljati :).
U zadnje vreme, sve viลกe se prave slane princes krofne i zastupljene su dosta u ketering ponudi. Meฤu slanim ฤakonijama i raznim vrstama kiflica, pravo je osveลพenje pronaฤi princes krofnu.
Kako su nastale princes krofne
Princes krofne ili „cream puffs“ imaju bogatu istoriju koja se veลพe za renesansnu eru u Evropi, taฤnije za Francusku i Italiju. Choux testo (francuska reฤ za kupus) koje je osnova za ove krofne, prvi put je napravljeno u 16. veku.
Napravio ga je francuski kuvar, koji je bio kuvar Katarine de Mediฤi, Francuske kraljice. Ovo testo je postalo je osnova za brojne druge poslastice.
Tokom 17. veka, choux testo je usavrลกeno u Francuskoj. Poฤinje se puniti slatkim kremovima, ฤime nastaju moderni profiteroli i princes krofne. Kao poslastice su se ubrzo proลกirile ลกirom Evrope, sa raznim varijacijama u razliฤitim zemljama poput Engleske, Italije i Nemaฤke.
Princes krofne omiljeni su desert svima zahvaljujuฤi svojoj laganoj i vazduลกastoj teksturi. Obiฤno su punjene kremom ili pudingom. Prelivaju se ฤokoladom ili posipaju ลกeฤerom. Jednostavnost i delikatnost izrade doprinose njihovoj dugoveฤnosti i popularnosti kroz vekove.
Ovaj desert predstavlja divan spoj inovacije u kulinarstvu i prilagoฤavanja razliฤitim kulturama, ลกto ih je uฤinilo omiljenim ลกirom sveta.
3 Odgovor
Po ovom receptu ih radim i ja!
10 od 10 je!
Odliฤne!
nisam nikad pravila ali sam probala i odusevila sam se hvala za recept zivi bili jedva ฤekamo nove recepte moze ako nije problem recept za onaj madjarski kolac odjak